Convocatie december 2022

Ik wens je
genoeg stilte
om op te kijken
naar de sterren.
Genoeg eenvoud
om ontzag te tonen
voor het kleine.
Genoeg vertrouwen
om het goede
zijn weg te laten vinden.
Genoeg verwondering
om het ondenkbare

te zien gebeuren.

Bestuursmededelingen

De herfst waait, de winter komt. Het coronavirus lijkt op zijn retour, maar we blijven alert. Er zijn geen extra maatregelen nodig, maar wij vragen u nadrukkelijk om bij klachten uw verantwoordelijkheid te nemen en de regels in acht. Bij klachten testen en bij een positieve test zeker thuisblijven. Voor uw gezondheid en die van onze leden.

Belangrijke Data

Donderdagmiddag 8 december: Workshop fotograferen
Dinsdagavond 13 december: Kerstviering met muzikaal intermezzo
Woensdagmiddag 4 januari 2023: Nieuwjaarstreffen
Maandagmiddag 9 januari 2023: start cursus kunstkijken

Vooruitblikken

Koffietijd

Datum: donderdag 1 december 2022
Locatie: Brasserie Markt Achttien
Tijd: 10.30 - 12.00 uur

Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie. Dit kan iedere eerste donderdag van de maand bij Brasserie Markt Achttien te Meerssen vanaf 10.30 uur. Combineer het met uw boodschappen op de markt en maak nader kennis met andere leden.

‘Workshop fotograferen met smartphone‘, door mw. Sarina Uilenberg

Datum: donderdag 8 december
Tijd: 14.00-17.00 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: Er zijn geen kosten verbonden aan deze workshop / Introducees: alleen voor leden
Inschrijven: Vanwege de voorbereidingen is het noodzakelijk dat u zich inschrijft. Er is geen maximum verbonden aan het aantal deelnemers. De mogelijkheid om u in te schrijven sluit zondagavond 4 december.

Sandra Uilenberg, professioneel fotograaf, leert ons deze middag de belangrijkste trucjes, weetjes en technieken om met onze smartphone de leukste, beste en misschien wel de mooiste foto‘s te maken. Want willen we niet allemaal met die feestdagen alles vastleggen? Als u deelneemt, neem dan uw telefoon met camera mee, helemaal opgeladen en met voldoende ruimte om foto's op te slaan. Een oplader meenemen voor de zekerheid is prettig.

Kerstviering met muzikaal intermezzo

Datum: Dinsdag 13 december
Tijd: Zaal open op 17.30 uur, aanvang 18.00 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: € 30,00 / Introducees: alleen voor leden
Inschrijven: U kunt zich, tot uiterlijk zondagavond 4 december, aanmelden via het digitaal inschrijfformulier. Uw inschrijving is pas geldig na overmaking van het verschuldigde bedrag van € 30,00 op de rekening van het Vrouwengilde Meerssen NL85 RABO 0132682885 onder vermelding van uw naam en 'kerstdiner 2022'. Er kunnen maximaal 130 personen deelnemen aan het diner. Mocht dit maximum zijn bereikt, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst.

Nadat wij twee jaar het kerstdiner hebben moeten laten vervallen hopen wij dit jaar u een feestelijke avond te kunnen bieden. Het diner wordt verzorgd én uitgeserveerd door Brasserie Markt Achttien. Het kerstverhaal wordt voorgelezen, onze voorzitter neemt u mee in haar kerstgedachten en natuurlijk hebben wij gezorgd voor mooie muzikale intermezzo‘s. Wij hebben, ondanks oplopende kosten, uw eigen bijdrage voor het diner niet verhoogd.
Wat kunt u verwachten? De zaal gaat open om 17.45 uur. U wordt ontvangen met een feestelijk apéritief. Uiteraard is, indien gewenst, een non-alcoholisch alternatief beschikbaar. U ontvangt ook nog een extra consumptiebon voor een begeleidend drankje bij het diner. Om 18.00 uur starten wij met ‘Gedachten bij Kerstmis‘ door Mariann v.d. Bogaert, onze voorzitter. Waarna de avond zijn verloop krijgt. Naar verwachting sluit onze voorzitter de avond af rond de klok van 21.30 / 22.00 uur.
Bij uw inschrijving wordt u gevraagd uw menukeuze door te geven. Doe dit door in het formulier te klikken op het bolletje voor het gekozen gerecht. Er is rekening gehouden met vlees, vis en vegetarische keuzes. U ontvangt een bevestiging per mail van uw keuzes én wij hebben voor u die avond ook een overzichtje met daarop uw gemaakte keuze.

Het menu is als volgt:
Voorgerechten: Carpaccio met truffelmayonaise, rucola en Parmezaanse kaas / Kleine salade met gerookte zalm en scampi / champignons á l‘escargots
Hoofdgerechten: Gebakken zalm met beurre blanc / Medaillons van varkenshaas met een saus van bospaddenstoelen / Quiche met spinazie en geitenkaas en een kleine salade
Nagerechten: Hazelnootmousse met slagroom / Sorbetijs met fruit / 3 soorten kaas met kletzenbrood en stroop

Wij verheugen ons op deze kerstavond, u ook hopen wij.
(De foto is van een werk van Toon Tieland, 'De vlucht' uit de serie 'Het kindeken Jezus in Vlaanderen'. Met zoveel mensen op de vlucht vonden wij dit een passende illustratie).

Nieuwjaarstreffen

Datum: woensdagmiddag 4 januari 2023
Tijd: 15.00 uur-17.00 uur
Locatie: Tapperij ‘De Proosdij‘, Markt 34 te Meerssen
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: alleen voor leden

Elkaar in een nieuw jaar ontmoeten, elkaar het beste wensen. Samen nog even nagenieten van de feestdagen en vooruitkijken naar wat ons wacht. Dat is de essentie van ons samenzijn bij gelegenheid van het nieuwe jaar. Op een nieuwe locatie en op 4 januari in plaats van 2 januari. Maar daarom nog steeds een moment om naar uit te kijken. We zien u graag!!!

Koffietijd

Datum: donderdag 5 januari 2023
Locatie: Brasserie Markt Achttien
Tijd: 10.30-12.00 uur
Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie. Dit kan iedere eerste donderdag van de maand bij Brasserie Markt Achttien te Meerssen vanaf 10.30 uur. Combineer het met uw boodschappen op de markt en maak nader kennis met andere leden.


‘Kunstkijken‘, lezingenreeks door dhr. Arjen van Prooijen

Data: maandagmiddag 9, 16, 23 & 30 januari alsmede 6 februari
Tijd: 15.30 uur-17.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: € 35,00 / Introducees: alleen voor leden
Inschrijven: U kunt zich als lid hier inschrijven voor de lezingenreeks < Klik hier >. De inschrijving sluit op vrijdag 30 december ! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Wij zijn heel blij dat Arjen ons dit jaar weer ‘live‘ mee kan nemen in zijn boeiende en bevlogen lezingen over kunst. Alhoewel de digitale lezingen afgelopen jaar ook goed zijn bevallen, vindt het merendeel van onze leden het samenkomen voor deze reeks in De Stip toch net even prettiger. Op zijn geheel eigen wijze slaagt Arjen er altijd weer in ons te interesseren voor de onderwerpen met prachtige beelden en overtuigende woorden.

In overleg met Arjen is gekozen voor differentiatie van onderwerpen. Per dagdeel behandelt hij een specifiek onderwerp. Er is voor iedereen een hand-out beschikbaar met alle namen en stijlen van de kunstenaars. De onderwerpen die Arjen dit jaar onder de loep neemt zijn:
1. Frank Lloyd Wright en de opkomst van de moderne bouwkunst ( invloed in Nederland)
2. Dans in de kunst
3. Rodin en Brancusi
4. De dood, verbeeld in de kunst
5. Japonisme in de kunst

Terugblikken

'Regel is geen Regel, door Paul van Grinsven, dinsdag 1 november 2022

Wij hebben mogen genieten van een relativerende kijk op REGELS. Niet-juristen hebben daar een absolute mening over; met regels weet je waar je aan toe bent, maar dat bleek na deze lezing niet echt het geval te zijn.
Rechtswetenschap is geen wiskunde, dat wil zeggen dat het alle kanten kan uitgaan; het is multi- interpreteerbaar en je kunt er zeer verschillend over denken en oordelen. Dan komt de vluchtheuvel van redelijkheid en billijkheid om de hoek kijken, maar ook dat is subjectief en verandert in de tijd. Paul als docent sociaal recht, rechtsfilosofie en ethiek aan de Hogeschool Utrecht maakte dit met mooie voorbeelden duidelijk, waarbij hij terugblikte op Plato en Aristoteles die aangaven dat je moet kijken naar de Geest van de wet; niet de letterlijke tekst, maar hoe verhouden wij ons tot die regel. Zelfs grondrechten liggen niet echt vast en zijn ze wel universeel of toch gebaseerd op westerse waarden?
Recht is ook niet gelijk aan moraal ('wat vinden wij juist of onjuist') en het probleem is dat gedachten niet te bestraffen zijn; daarvoor is een handeling nodig.
Dan de vraag: Wat is rechtvaardig? Karl Popper stelt dat we daar niet te snel over moeten oordelen. Hij heeft de metafoor dat je wel naar de sterren kunt schieten, maar dat je weet dat je ze nooit bereikt. Recht voor de een is toch vaak onrecht voor de ander. We moeten de wetgeving zien als muurtjes langs de weg; niet om ons tegen te houden, maar om ons de weg te wijzen
Aan het eind mochten we allemaal een papieren taart verdelen over 5 verschillende groepen, te weten verpleging, management, verhuizers, werkelozen en arbeidsongeschikten om te ervaren hoe moeilijk het is om rechtvaardig te delen. Nadat we de evaluatie op de achterkant hadden geschreven mochten we er een prop van maken om die net als vroeger in de klas naar de docent schieten. Het was een interessante avond.

Lezing Oekraïne door Peter van Nunen, maandag 14 november 2022

Doel van de lezing was om door middel van zicht op het complexe verleden van Oekraïne de huidige tragedie beter te kunnen begrijpen. Is dit gelukt?
Uit het enthousiasme van de massaal toegestroomde luisteraars bleek wel dat hij geslaagd is. Niet dat wij het nu allemaal begrijpen, maar wel dat we het met verschillende brillen kunnen bekijken. Een relativerende blik is de basis voor verzoening.
We werden overspoeld door een schat aan informatie over Midden- en Oost-Europa, waarin de grenzen en de bijbehorende overheersing voortdurend wisselden. Daar waren invallen van o.a. Rusland, Turkije, Duitsland en zelfs Zweden, die als een soort eb en vloed over het hele gebied heen walsten.
Een sprekend voorbeeld hiervan was de geschiedenis van Lviv, dat in de laatste 100 jaar 9 keer een andere naam (Lviv, Lvov. Lovow, Lemberg) met een bijbehorende andere overheersing heeft mogen meemaken. Zeker geen stabiele situatie. Ze zijn daar dus wel wat gewend, hoewel Peter ook aangaf dat de huidige Oekrainers soms weinig weet hebben van hun eigen complexe verleden.
Peter gaf daarvoor een voorbeeld over een modern hotel waar ze erg trots op zijn, zonder dat men wist dat daar in WO II een gevangenis heeft gestaan waarin Russische krijgsgevangenen op grote schaal door de Duitsers door verwaarlozing om het leven zijn gekomen. Na 1991 werd een nieuwe, veelal mythische geschiedenis van Oekraïne gecreëerd, die niet altijd op feiten was gebaseerd.
Peter schetste ook de visie van de Russen, die menen, dat Oekraïne helemaal geen bestaansrecht heeft (Kiev was al eerder dan Moskou hoofdstad van Rusland en ook bij de herindeling van 1991 was zelfs Gorbatsjov niet eenduidig over de grenzen van Oekraïne). De Russen willen Oekraïne bevrijden van de Nazi‘s die, met de verzetsheld Bandera, Oekraïne binnen zouden zijn gekomen. Interpreteren van de geschiedenis blijft altijd een heikel punt en wordt altijd bepaald door de tijd en de visie.
Peter heeft ons duidelijk verschillende visies geschetst en hij zag veel problemen bij het vinden van een oplossing, waarbij hij ervan uitgaat dat dat alleen gaat lukken als Poetin niet al te veel gezichtsverlies lijdt bij zijn eigen achterban.
We gingen naar huis met het gevoel heel veel zinnigs te hebben gehoord, dat we nu allemaal een plaatsje moeten geven. We zullen het nieuws vanaf nu met andere ogen volgen.
Van Nunen volgde de opleiding tot tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM- Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

‘Tesoro ‘, huiskamertoneel door Titia Brassé/miMakkus, woensdag 23 november 2022

In het prachtige Leopoldskerkje werden deze woensdagmiddag 40 leden geconfronteerd met een voorstelling van Titia Brassé over de geleidelijke weg naar loslaten van een mens die je liefhebt. Loslaten als gevolg van het toenemende proces van dementie. Loslaten als je de zorg moet gaan overlaten aan de professionals, de mensen die de zorg verlenen in een zorginstelling.
In ‘Tesoro‘ nam Titia Brassé als verteller ons mee in het liefdesverhaal van het echtpaar Jean-Paul en Esther Bruls, beiden musicus, hij componist en dirigent, zij harpiste. Een prachtig liefdesverhaal, bekroond met drie kinderen. Maar de barsten komen als bij Jean-Paul dementie wordt geconstateerd en hij uiteindelijk wordt opgenomen op een psycho-geriatrische afdeling.
Bijzonder confronterend was de schets van de intake, de ingewikkeldheid van het zorgsysteem, waarbij het lijkt of de ‘afvinklijstjes‘ belangrijker zijn dan de patiënt Jean-Paul en zijn partner Esther. De door professionals ontwikkelde standaard geldt, niet de persoon.
Esther, al jaren verantwoordelijk geweest voor de zorg rond Jean-Paul, doet in de ogen van het personeel een te groot beroep op meer persoonlijke aandacht voor haar man. Schrijnend werd hier duidelijk hoe belangrijk goede communicatie is, in samenhang met echte aandacht voor de mantelzorgers rond een opgenomen patiënt. Zo kunnen wederzijdse vooroordelen worden weggenomen, gekleurde gedachtes worden ontkleurd en (te) snelle interpretaties worden rechtgezet.

Titia Brassé bracht een monoloog die geen partij kiest, maar spiegelt en probeert te belichten. Deze monoloog riep veel gevoelens op. Soms van herkenning, soms van ongeloof en soms ook van schrik.
Het publiek werd actief betrokken door Titia Brassé. Zij dwong daarmee eenieder om nog scherper na te denken over de spiegel die werd voorgehouden.
We kijken terug op een mooie middag, geopend door onze voorzitter Mariann van den Boogaert met een prachtig citaat: "Vreemd hoe verdriet je kan helpen schoonheid te zien". Aan het einde van deze middag drong de waarheid van dit citaat nog meer tot ons door.
‘Tesoro‘ is het Italiaanse woord voor ‘schat‘ of ‘liefje‘

Tot Slot

Misschien bent u ook al weer aan het nadenken over de komende feestdagen? Als mogelijk de winter komt, laten we dan vooral het mooie daarvan zien. De illusratie hier aan het slot van deze convocatie zegt genoeg !
LICHTVAL
Licht, door engelen gezongen
sneeuwt door het heelal.
Laat het op je vallen,
en deel het overal.

Wij wensen u een mooie decembermaand,

Met vriendelijke groet,
Ellen Jaspers-de Vries, Elly Gruijters en Lilian Vleugels

Copyright Vrouwengilde Meerssen