2022 november

Het strand volgt me
in mijn sporen

de zee hoort
wat ik zeg

de golven dragen
mijn gedachten

de wind waait
al mijn zorgen weg

In Memoriam

Trienette Labruyère-Backes
5 oktober 1950 - 26 september 2022
‘t is soms zoveel wat we voelen
‘t is slechts weinig wat we kunnen zeggen

Na een korte, maar hevige ziekte hebben wij afscheid moeten nemen van Trienette. Zij was actief bestuurslid van ons KVG van 2009 t/m 2015. De, toen nog papieren, convocaties werden mede door haar geschreven en verzorgd. Altijd creatief denkend en rekening houdend met de leden. Trienette was er altijd. Bij de lezingen, bij de reisjes, bij de excursies, bij uitstapjes, bij het kerstdiner. Geïnteresseerd in iedereen. Wie kende haar niet? Wij gaan Trienette heel erg missen binnen ons Vrouwengilde Meerssen. Wij koesteren de vele herinneringen, zij blijft in ons hart verankerd. Dat zij mag rusten in vrede.

Bestuursmededelingen

De herfst waait en daarmee waait ook het coronavirus weer rond. Er zijn geen extra maatregelen nodig, maar wij vragen u nadrukkelijk om bij klachten uw verantwoordelijkheid te nemen en de regels in acht. Bij klachten testen en bij een positieve test zeker thuisblijven. Voor uw gezondheid en die van onze leden.

Kunstkijken

U kunt u zich weer inschrijven voor de cursus kunstkijken van Arjen van Prooijen. Deze vindt plaats op de maandagmiddagen 9, 16, 23 en 30 januari alsmede 6 februari. Wij zijn heel blij dat Arjen ons dit jaar weer mee kan nemen in zijn boeiende en bevlogen lezingen over kunst. Altijd opnieuw slaagt hij erin ons te interesseren voor de onderwerpen met prachtige beelden en overtuigende woorden. In overleg met Arjen is gekozen voor een afwisselende reeks. De onderwerpen die Arjen dit jaar onder de loep neemt zijn: 1. Frank Lloyd Wright en de opkomst van de moderne bouwkunst ( invloed in Nederland), 2. Dans in de kunst, 3. Rodin en Brancusi, 4. De dood, verbeeld in de kunst en als laatste 5. Japonisme in de kunst. U kunt zich inschrijven tot uiterlijk 23 december, de kosten bedragen € 35 voor de gehele reeks. < klik hier om u in te schrijven voor kunstkijken >.

Belangrijke Data

Dinsdag 1 november : Regel is Geen regel
Donderdag 3 november: Koffietijd
Maandag 14 november: 'Rusland én Europa of Rusland in Europa?‘
Woensdag 23 november: Tesoro, Huiskamertoneel (inschrijven noodzakelijk, zie info in deze convocatie)
Donderdagmiddag 8 december: Workshop fotograferen (nadere info in volgende convocatie)
Dinsdagavond 13 december: Kerstviering met muzikaal intermezzo (nadere info in volgende convocatie)

Vooruitblikken

‘Regel is geen Regel‘, (interactieve) lezing door dhr. Paul van Grinsven

Datum: dinsdag 1 november
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom

Als je over recht spreekt, verwacht je dat juristen daar alles over weten. Niets is minder waar. Vooral niet- juristen voelen feilloos de betekenis aan van begrippen als wet, recht, rechtvaardigheid en rechtsstaat. De burger wil vaak hom of kuit. De regel moet duidelijk zijn en als die bij een maatschappelijk probleem ontbreekt, dan roepen we al gauw om nieuwe regels. Op deze avond gaan we aan de hand van sprekende voorbeelden het te hoge verwachtingspatroon van (nieuwe) regels temperen en laten we zien dat het adagium regel = regel niet onverkort geldt. Een ogenschijnlijk vaag begrip als ‘redelijkheid en billijkheid‘ biedt hier uitkomst. En voor wie het nog niet wist, wat in de wet staat hoeft nog geen recht te zijn. Paul van Grinsven, docent sociaal recht, rechtsfilosofie en ethiek aan de Hogeschool Utrecht neemt ons op uitdagende wijze mee in de wereld van ‘regels‘ voor dat wat ze waard zijn. Een avond die u niet mag missen.

Koffietijd

Datum: donderdag 3 november 2022
Locatie: Brasserie Markt Achttien
Tijd: 10.30-12.00 uur

Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie. Dit kan iedere eerste donderdag van de maand bij Brasserie Markt Achttien te Meerssen vanaf 10.30 uur. Combineer het met uw boodschappen op de markt en maak nader kennis met andere leden.

'Rusland én Europa of Rusland in Europa?‘, lezing door dhr. dr. Peter van Nunen

Datum: maandag 14 november
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom

Peter van Nunen neemt ons vanavond mee in de geschiedenis van Midden- en Oost-Europa om de geschiedenis te duiden rond Oekraïne. Deze lezing gaat over een complex verleden, met als doelstelling de huidige tragedie te begrijpen opdat een blik op de toekomst mogelijk wordt en voorkomen kan worden dat deze regio over twintig, of vijftig, of honderd jaar opnieuw speelbal van de geschiedenis wordt.
Van Nunen volgde de opleiding tot tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM- Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland. Midden- Europa kent een rijke en veelal tragische geschiedenis; om die te kunnen beschrijven moeten bronnen van een handvol rijken in evenzoveel talen geraadpleegd worden.
Midden-Europa was deel van Kievskaja Roesj, van Polen-Litouwen, van het Russische, Osmaanse en Habsburgse Rijk, van de Sovjetunie, van nazi-Duitsland, opnieuw van de Sovjetunie en van de landen die uit de puinhoop van die ingestorte unie ontstonden. De steden in dit gebied kenden door die voortdurende machtswisselingen en grensverschuivingen een rijke multiculturele, multireligieuze en multi-etnische bevolking, bestaande uit onder anderen Polen, Oekraïners, Russen, Duitsers, Grieken, Albanezen, Armeniërs en joden, die er allen hun eigen gebedshuizen en cultuurtempels bouwden. De Baltische staten, Polen, Wit-Rusland, de Oekraïne, Roemenië en het westen van de Sovjet- Unie werden de proeftuin waar twee dictators hun ideologieën zaaiden en de bevolking de catastrofale oogst moest binnenhalen. Dat oogsten duurt tot op de dag van vandaag. Wij nodigen u uit voor een bijzonder leerzame avond.

‘Tesoro‘, huiskamertoneel door mw. Titia Brassé/miMakkus

Datum: woensdag 23 november
Tijd: Zaal open om 14.00 uur, aanvang voorstelling om 14.15 uur, hierna geen toegang meer. Einde rond 16.15 uur
Locatie: Leopoldskerkje, Gansbaan 7 te Meerssen
Kosten: € 10 (inclusief koffie/thee) / introducees: alleen voor leden
Inschrijven: noodzakelijk. Er kunnen maximaal 40 leden deelnemen. Per 18 november is de mogelijkheid om in te schrijven gesloten.

‘Tesoro‘ is een voorstelling over het verdriet, stap voor stap, de mens, die je liefhebt, los te moeten laten. Over de mens, die de zorg verleent. Over gastvrijheid, over communicatie, over snelle interpretaties en gekleurde gedachtes.
Een monoloog die geen partij kiest, maar spiegelt en probeert te belichten.
In ‘Tesoro‘ neemt Titia Brassé als verteller ons mee in het liefdesverhaal van een echtpaar en de uiteindelijke opname van de man, Jean-Paul Bruls, op een psycho-geriatrische afdeling. Daarnaast speelt Titia alle voorkomende rollen. In het verhaal wissen fictie en non-fictie elkaar af. Het publiek wordt actief betrokken bij de voorstelling. ‘Tesoro‘ is een voorstelling over: het verdriet, stap voor stap, de mens, die je liefhebt, los te moeten laten. En over de mens die de zorg verleent. Over gastvrijheid, over communicatie, over snelle interpretaties en gekleurde gedachtes. Een monoloog die geen partij kiest, maar spiegelt en probeert te belichten.

Terugblikken

‘‘Hersenstrijd‘ ‘, woensdagavond 28 september 2022

“Ik houd weer van mijzelf" aldus Nathalie Sieben, ambassadeur van de stichting ‘Hersenstrijd‘. Na een fietsongeluk in 2006 raakte Nathalie (ex-patholoog) zwaargewond en lag lang in coma. “Ik had geen licht aan op mijn racefiets en ik droeg geen helm. Mijn revalidatie heeft lang geduurd. Als moeder van drie, toen nog jonge, kinderen was het een zware weg. Ik was fysiek, cognitief en emotioneel gebroken. Ik was mijzelf kwijt. Maar, ik heb de regie genomen over mijn eigen revalidatie en daarmee weer over mijn eigen leven. Ik heb nog steeds beperkingen, heb mijn leven anders ingericht, doe andere dingen. Ik schilder, ik geef les, ik leef. Ja, ik houd weer van mijzelf", zegt zij lachend.

De presentatie van het sociaal project 2022-2023 werd goed bezocht, ruim 80 leden waren aanwezig. De verhalen waren indringend. Jos Wetzels gaf aan dat zijn leven volledig op de kop kwam te staan na zijn fietsongeluk. Ook bij hem was het nemen van regie over zijn leven en daarmee de moed vinden om keihard te werken aan revalidatie zijn reddingsboei. En met zijn beperkingen heeft ook Jos een nieuw leven opgebouwd. Hij begeleidt stagiaires van de Hogeschool Zuyd, werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek en zet zich als ambassadeur in voor ‘Hersenstrijd‘, samen met zijn echtgenote Pascalle. Opvallend deze avond is dat er veel gelachen kan worden, ondanks de zwaarte van het onderwerp.
Marcel Ariës, neuroloog/intensivist en een van de initiatiefnemers van ‘Hersenstrijd‘, benadrukte met passie het belang van wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van hersenletsel als gevolg van een ongeval of anderszins. Dat is ook het doel van het sociaal project: de gelden worden ingezet voor dat wetenschappelijk onderzoek. De stichting ‘Hersenstrijd‘ probeert op allerlei manieren aandacht te vragen voor dat wetenschappelijk onderzoek, naast veel aandacht voor preventie. Want ook daar kan veel aan worden gedaan. Het dragen van fietshelmen bijvoorbeeld kan het aantal letsels beduidend naar beneden brengen. Dat Marcel Ariës hier een bijzonder warm pleidooi voor hield was dus ook niet vreemd. “Bij de formule I races is alles gericht op veiligheid, bij fietsen niet. Dit moet veranderen. Iedere fietswinkel kan goede helmen leveren voor iedereen, jong en oud. Als u hier zit als oma of opa, geef een helm cadeau aan je kleinkinderen. En geef zelf het goede voorbeeld! Draag die helm. Want, in tegenstelling tot spieren die weer kunnen aangroeien en herstellen, bij hersenen spreken wij van WEG=WEG! Met een helm reduceer je die kans op hersenletsel aanmerkelijk."

De boodschap kwam duidelijk over deze avond. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor ons fietsgedrag, het dragen van een helm daarbij zou meer dan vanzelfsprekend moeten zijn. Maar als er dan toch sprake is van letsel, dan kan wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan innovatie van de behandeling. En voor dat onderzoek is veel geld nodig. En daar willen wij als Vrouwengilde Meerssen graag een steentje aan bijdragen. U kunt extra bijdragen door op zaterdag 12 november de veilig te bezoeken die Hersenstrijd heeft georganiseerd, samen met het 'Jonge brein onderzoekfonds Limburg '. Voor meer informatie < klik hier >.

'Beethoven', door dhr. Jos Meersman dinsdagavond 4 oktober

“Alle Menschen werden Brüder", gebruikte onze voorzitter Mariann in haar introductie. Momenteel weer zo actueel in Europa en de wereld. Jos Meersmans, als musicoloog verbonden aan de universiteit van Leuven, verraste het publiek van vanavond met zijn opkomst als Franz Schubert, die ons als een theatervoorstelling door het leven van zijn idool Ludwig van Beethoven leidde. De volle zaal, met ruim 80 geïnteresseerden was muisstil en genoot van de boeiende monoloog over Beethoven; zijn werken, leven en zijn tijdgenoten. Naast Schubert en Mozart hoorden we over zijn relatie met de keurvorsten van Bonn, Napoleon, Haydn, Lobkowitz, Goethe en zijn onsterfelijke geliefde Josephine van Brunswick. Hij bracht Beethoven voor ons tot leven, mede door de prachtige muziek, waarmee hij de biografie afwisselde. Muziek uit zijn sonates, symfonieën, pianoconcerten en zijn opera. Het was oprecht een avond met "ode an der Freude".

Herfstwandeling 13 oktober

Na veel zonnige herfstdagen hadden we toch wel een beetje pech dat het een druilerige dag was. Desondanks kwamen alle 48 dames goedgemutst binnen bij café Ghijsen op Raar. Aan de tafeltjes werd al snel druk verteld onder het genot van een kop koffie met een lekker stuk vlaai. De groep van de lange wandeling vertrok met Nanny Notten voorop en een half uur later vertrok de groep voor de korte wandeling met Olga Ruijsink als "padvinder". De wijnboer kon helaas niet tijdig in de wijngaard zijndus liepen we door naar café Ghijsen. We realiseerden ons naderhand dat we beter af waren in het warme café dan met koude voeten in de miezerregen in de wijngaard. Wijnboer Ralph Huydts arriveerde enkele minuten later ter plaatse. Zijn enthousiaste verhaal viel bij iedereen in de smaak; maar ook het aangeboden glas mousserende wijn van zijn wijngoed Raar werd zeer gewaardeerd. Aansluitend gingen de dames een kop soep met broodjes halen en ontstond er weer een gezellig sfeertje. Dames, dank dat jullie met zovelen mee hebben gewandeld! Vergeet vooral niet te kijken bij de foto's.< klik hier >

Lezingenreeks filosofie

Voor de vierde keer verzorgde mevrouw drs. G.J.M. (Truus) Cortenraad een lezingenreeks Klassieke Filosofie. Opnieuw is zij erin geslaagd drie maandagmiddagen op rij zo‘n 50 leden te boeien met de Laatklassieke of Hellenistische filosofie. Truus nam ons mee in theorie, overwegingen en mooie teksten. Zo zette zij de aanwezigen aan tot nadenken en/of bracht ze daarmee tot heldere inzichten. Met name de leer van de Stoa stond deze reeks centraal. Dat wat wij kunnen teruglezen in teksten is ook in de huidige tijd nog steeds van grote waarde, geeft soms zelfs de antwoorden die wij op actuele vragen vaker zoeken. Het voert te ver om in een dergelijke korte terugblik hoogtepunten te benoemen uit de lezingenreeks. Maar twee uitspraken die passen bij de Stoïcijnse filosofie willen wij hier toch aanhalen: “Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover." En “Niets is genoeg voor wie wat genoeg te weinig vindt".
Met deze lezingenreeks is de cirkel van de klassieke filosofie rond. Maar dat wil niet zeggen dat er geen vervolg komt. Truus Cortenraad beraadt zich op verzoek van het bestuur en zeker ook op verzoek van alle aanwezigen over nieuwe onderwerpen, gezien vanuit de moderne filosofen. Wij hopen van harte in het volgende seizoen weer een mooie lezingenreeks te kunnen aanbieden.

'De bindende kracht van de traan', donderdag 20 oktober 2022ets

Deze middag nam prof. Dr. Ad Vingerhoets een kleine 80 leden en introducées mee in zijn lezing over tranen. Ad Vingerhoets (Hilvarenbeek, 1953) emeritus-hoogleraar Emoties en Welbevinden aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences onderzocht wat de functie van huilen is bij volwassenen, waarom de een meer huilt dan de ander en vooral welk effect het heeft op de huilende persoon zelf en hoe het anderen beïnvloedt. Huilen is verbindend en zeker van belang voor ons sociale functioneren. Maar wanneer huilen we dan? Bij rampspoed, verdriet, zorgen en pijn maar ook bij geluk, muziek, ontroering en humor. Het meeste wordt gehuild tussen 18.00 en 23.00 uur. Mannen huilen gemiddeld 6 tot 12 x per jaar, vrouwen veel vaker. Huilen is een vorm van communicatie, tranen hebben een belangrijke signaalfunctie. We herkennen sneller hulpeloosheid, de behoefte aan troost en/of hulp. Er zijn drie soorten tranen. De basale tranen om het oog te ‘onderhouden‘, de reflextranen die komen bij een vuiltje in of prikkeling van het oog en tenslotte de emotionele tranen. Deze laatste zijn de tranen die ons het meest intrigeren want ze zeggen ook iets over onze empathie en morele ontwikkeling.
Voor wie meer wilt weten over dit onderwerp kan zich verdiepen in het boek ‘De emotionele mens‘ (waarom onze emoties bepalen wie we zijn) van Ad Vingerhoets. Het is een fascinerend psychologieboek dat je keer op keer versteld doet staan over het belang van onze emotionele uitrusting voor ons sociale en morele functioneren.

Tot slot

De maand november is van oudsher de maand waarin we ons meer binnenshuis terugtrekken. Toch hopen wij u regelmatig te mogen ontmoeten bij een van onze activiteiten.

Met vriendelijke groet,
Ellen Jaspers-de Vries, Elly Gruijters en Lilian Vleugels

Copyright Vrouwengilde Meerssen