Convocatie November 2023

Pompoen

Mijn nicht komkommer zei: "Pompoen,
je moet iets aan de lijn gaan doen.
Je wordt te rond, je bent te dik!
Ga naar de sportschool zoals ik."
Ze is jaloers. Ze kan niet zien
dat ik misschien met Halloween
gefilmd wordt! Of ooit op een schaal
bewonderd wordt door allemaal.
Kijk, een komkommer komt nooit ver
maar een pompoen wordt soms een ster!

Imme Dros

In het kader van de herfst beginnen we met een vrolijke noot. We sluiten af met een poëtische voetnoot. Geniet van de mooie activiteiten die we jullie deze maand aanbieden. 'Ik zie jou...' graag!

Bestuursmededelingen

Contributie

Velen hebben de contributie al betaald. Mocht dat nog niet het geval zijn, dan verzoeken wij u om dit alsnog zo snel mogelijk te doen! Uw contributie hebben wij gehandhaafd op het niveau van 6 jaar geleden, zijnde € 30,00 met een vrijwillige verhoging van € 2,50 als bijdrage aan ons sociaal project. U kunt de € 32,50 overmaken, met vermelding van uw naam, op rekeningnummer NL85 RABO 0132 6828 85 t.n.v. Vrouwengilde Meerssen.

Corona

Met het najaar lijken er ook weer meer besmettingen met het Corona virus te komen. Mocht u Corona gerelateerde klachten hebben, dan is het verstandig om niet naar bijeenkomsten te komen. We voorkomen zo een grotere verspreiding van het virus en brengen andere leden niet in gevaar. We hopen dat iedereen hierin verantwoordelijkheid toont.

Kerstlunch

We maken u erop attent dat dit jaar Kerst samen gevierd wordt in de vorm van een kerstlunch. Deze vindt plaats op dinsdag 12 december om 12 uur in gemeenschapshuis De Stip. In de convocatie van december (verschijnt einde november a.s.) hoort u meer over het menu en de invulling van deze bijzondere en feestelijke bijeenkomst. U kunt zich dan ook inschrijven. Laat u verrassen en reserveer alvast de datum.

Kunstkijken

U kunt zich vanaf nu ook al inschrijven voor onze jaarlijkse cursus.

Data: maandagmiddag 8, 15, 22 en 29 januari en op 5 februari 2024.
Aanvang: 14.00 uur (let op de aanvangstijd is gewijzigd!)
Kosten: € 35,00 (incl koffie of thee) bij inschrijving te voldoen op rekeningnummer NL85 RABO 0132682885 t.n.v. Vrouwengilde Meerssen onder vermelding van uw naam en 'Kunstkijken 2024"
Inschrijven: verplicht < klik hier >

Wij zijn heel blij dat Arjen ons dit jaar weer mee kan nemen in zijn boeiende en bevlogen lezingen over kunst. Altijd opnieuw slaagt hij erin ons te interesseren voor de onderwerpen met prachtige beelden en overtuigende woorden. In overleg met Arjen is gekozen voor een afwisselende reeks. De onderwerpen die Arjen dit jaar onder de loep neemt zijn:
- De natuur als inspiratiebron
- Vincent van Gogh
- De ontdekking van het perspectief
- Edvard Munch
- Architectuur in Nederland; Berlage, Dudok en Amsterdamse school.

Reisgilde

Het voorjaarsreisje dat gepland staat op 14, 15, 16 en 17 mei wordt georganiseerd door ons Reisgilde. Er is nieuws van het Reisgilde op komst! Bent u geinteresseerd? Houd uw mailbox in de gaten in de tweede week van november a.s. U krijgt dan een mail met allerlei informatie over o.a. de bestemming, de kosten en hoe en wanneer u zich kunt aanmelden.

Belangrijke Data

Woensdagmiddag 1 november: Eeuw van de Leeuw, huiskamertoneel
Donderdag 2 november: Koffietijd
Maandagmiddag 13 november: Crapuul, kroniek van een krottenwijk
Dinsdagavond 28 november: Empathie / Polarisatie

Vooruitblikken

‘Eeuw van De Leeuw‘ Huiskamertoneel ( deze voorstelling is inmiddels volgeboekt)

Datum: woensdagmiddag 1 november 2023
Tijd: 14.00 uur-15.30 uur
Locatie: Conne5t Markt 5a Meerssen
Kosten: De kosten voor deze toneelvoorstelling bedragen €15,- incl. koffie/thee met een versnapering bij ontvangst. De bijdrage kan worden overgemaakt op het rekeningnummer NL85 RABO 0132682885 t.n.v. Vrouwengilde Meerssen onder vermelding van ‘Eeuw van de Leeuw‘ en uw naam. Uw inschrijving is pas definitief nadat ook uw eigen bijdrage is ontvangen.
U kunt zich niet meer inschrijven voor deze voorstelling
Introducees: alleen voor leden

De actrice, Barbara Kouwijzer vertelt en vervlecht in haar optreden de levensverhalen van vier generaties vrouwen uit het geslacht De Leeuw. Van gewone mensen, de dingen die voorbijgaan. Vier generaties vrouwen, één familie, één eeuw, viermaal ‘n De Leeuw. Barbara Kouwijzer speelt deze vier vrouwen: Marie, Jo, Anna en Lily.
Een indringende en prachtig gespeelde voorstelling. Barbara Kouwijzer heeft eerder opgetreden voor ons Vrouwengilde Meerssen met de voorstellingen ‘Gelukzoekers‘ en ‘Verzengend‘. De reacties waren zo positief dat wij haar met deze nieuwe voorstelling opnieuw hebben gevraagd om naar Meerssen te komen.
Willem Huijbreghs, als regisseur en dramaturg leidt de voorstelling in en vertelt over hoe het begon. Waar zijn inspiratie voor ‘De eeuw van De Leeuw‘ uit ontsproten is. Welke gedachten en ideeën er in zijn hoofd tot ontwikkeling kwamen en hoe hij ze met elkaar in verband bracht, uit welke (persoonlijke) ervaringen hij putte, tot welke ontdekkingen aanvullend research hem bracht en wat hij wilde overbrengen.

Tekst en regie: Willem Huijbreghs
Spel: Barbara Kouwijzer
Productieleiding: Brigitte van Klinken

Koffietijd

Datum: donderdag 2 november 2023
Locatie: Brasserie Markt Achttien
Tijd: 10.30-12.00 uur

Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie. Dit kan iedere eerste donderdag van de maand bij Brasserie Markt Achttien te Meerssen vanaf 10.30 uur. Combineer het met uw boodschappen op de markt en maak nader kennis met andere leden.

‘Crapuul, Kroniek van een krottenwijk‘ door dhr. Frank Bokern


Datum: Maandagmiddag 13 november 2023
Tijd: 14.00 uur-16.00 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip, Meerssen
Kosten: geen. Inschrijven: niet nodig. Introducees: welkom

Het Stokstraatkwartier in Maastricht is met afstand het meest onwaarschijnlijke slachtoffer van de industriële revolutie. Als de stad aan de Maas rond 1840 zijn eerste fabrieken krijgt, woont hier nog de sjiek vaan Mestreech. Maar de stadspaleisjes raken gaandeweg bevolkt met arbeiders, scharrelaars, bedelaars en prostituees, of ze worden verbouwd tot kroeg of logement. Gezondheidsfunctionarissen spreken al snel van middeleeuwse toestanden. En die hebben tot in de jaren 1960 bestaan.

In ‘Crapuul, Kroniek van een krottenwijk‘ brengt Frank Bokern tot in detail de verpaupering in kaart van het Stokstraatkwartier in Maastricht tussen 1840 en 1973. In deze lezing vertelt hij aan de hand van bijzondere foto‘s het wonderlijke verhaal van de neergang en de wederopstanding van het intieme buurtje in het centrum van de stad, en geeft hij tal van achtergronden bij het verhaal en het boek, want het was een verborgen verhaal: de stad wilde liever niet meer herinnerd worden aan de schrijnende geschiedenis van krottenwijken als het Stokstraatkwartier.

Na de pauze komt Frank Bokern‘s nieuwe boek ‘Crapuul in het Jekerkwartier‘ aan bod, een toegift en vervolg op ‘Crapuul, Kroniek van een krottenwijk‘. Hij legt uit waarom hij deze toegift nodig vond, en zal eruit voordragen. Natuurlijk zijn alle boeken na afloop te koop en signeert de auteur zijn werk.

‘Polarisatie / Empathie; klimmen op de empathieladder in een verdeelde wereld‘ door mw. drs. Ankie Hoefnagels

Datum: dinsdag 28 november 2023
Tijd:19.30 - 21.30 uur

Locatie: Gemeenschapshuis De Stip, Meerssen
Kosten: geen Inschrijven: niet nodig Introducees: welkom

De kloof tussen maatschappelijke groepen lijkt alsmaar toe te nemen, ongeacht of het nu om politiek, (culturele) identiteit of religie gaat. Het is wij tegen zij. Het eigen gelijk wordt via (sociale) media uitgeschreeuwd en zelfs op bruggen geprojecteerd. Het overbruggen van de verschillen lijkt onmogelijk. Of toch niet? Zijn er zachte krachten die kunnen helpen om de brug te slaan tussen mensen met verschillende overtuigingen? Ankie Hoefnagels stelt culturele intelligentie, en met name empathie, voor als vredelievend wapen in een wereld vol uitdagingen waarin samenwerking over grenzen juist zo belangrijk is. Zij put daarbij uit inzichten uit de sociale wetenschappen en filosofie.
Ankie Hoefnagels studeerde Engels en Literatuurwetenschappen en voltooide een promotieonderzoek naar de rol van interculturele competenties in toerisme en gastvrijheid. Sinds 2020 is zij, naast onderzoeksdirecteur, Lector 'Global Minds at Work' aan Zuyd Hogeschool. Ze heeft meerdere studieboeken en wetenschappelijke studies gepubliceerd en schrijft columns in Dagblad de Limburger.

Terugblikken


Nog even nagenieten? Wilt u de informatie over ons nieuwe Sociaal project nog eens bekijken? < klik hier > voor meer informatie. De activiteiten van de afgelopen maand, zoals o.a. de najaarswandeling en de lezing over 'De Boot" kunt u terugvinden op de pagina terugblikken in < tekst > of terugblikken met < foto's > .

Tot Slot

"Voetnoot"
Dennenappel, beukennootje
Kastanje, bolster, elzenpropje
Walnoot, besjes, rozenbottel
Hazelnoot en eikel dopje.

Herfsttafels in scholen en gezinnen
Kleurrijk buiten, sfeervol binnen.
Tijd voor ontmoeten en bezinnen
Laat November maar beginnen. (LV)


We wensen u een goed najaar, mooie lezingen in het vooruitzicht, voorbereidingen op de kerst en alvast een beetje vooruitblikken naar kunstkijken en reizen in het nieuwe jaar.
Lilian Vleugels en Elly Gruijters

Copyright Vrouwengilde Meerssen