Activiteiten 2024-2025

 

Jaarthema ‘pluk het moment´

Openingsavond en jaarvergadering seizoen 2024-2025

Datum: Maandag 16 september 2024

Aanvang: 19.30 uur
Alleen voor leden
 
Jaarvergadering
Introductie sociaal plan 2024-2025
Informeel samenzijn

 

Paul van der Steen lezing: ‘Vrouwen op het pluche’

Datum: dinsdag 24 september 2024
Aanvang: 19.30 uur
 
 
 
Het vergde moed om als eerste vrouw in een volksvertegenwoordiging, in een college van B en W of in een kabinet plaats te nemen. In een lezing naar aanleiding van zijn boek De ongehoorde helft. De eerste vrouwen op het politieke pluche portretteert journalist/historicus Paul van der Steen de vrouwen die hun vinger durfden op te steken, die zorgden dat de heren met macht niet om hen heen konden of die om die treurige redenen solliciteerden en daarmee geschiedenis schreven. Deze pioniers baanden de weg voor de vrouwen, die vandaag de dag met meer zijn in wat nog steeds een (soms vijandige) mannenwereld is.  
“Wanneer ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben”, zei Suze Groeneweg over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland. Politieke pioniers als zij voelden een last drukken. Het vergde moed om als eerste vrouw in een volksvertegenwoordiging, in een college van B en W of in een kabinet plaats te nemen. Ook omdat na de invoering van het algemeen kiesrecht de oude vooroordelen voortleefden. De eerste vrouwelijke minister mocht aan de slag op een departement in de zachte sector. Drenthe kreeg als eerste een vrouwelijke commissaris van de koningin, want daar gebeurde toch niets. Het premierschap blijft in Nederland tot op de dag van vandaag een exclusieve mannenzaak. Elders mogen ze wel aan het stuur zitten, maar is het land te klein als ze dansend worden gefilmd.  
In een lezing naar aanleiding van zijn boek De ongehoorde helft. De eerste vrouwen op het politieke pluche portretteert Paul van der Steen de vrouwen die als hun vinger durfden op te steken, die zorgden dat de heren met macht niet om hen heen konden of die om die treurige redenen solliciteerden en daarmee geschiedenis schreven.  Deze pioniers baanden de weg voor de vrouwen, die vandaag de dag met meer zijn in wat nog steeds een (soms vijandige) mannenwereld is.  
 
Paul van der Steen is historicus en journalist voor onder meer NRC Handelsblad, Trouw, De Limburger en het Historisch Nieuwsblad. Van hem verschenen eerder Schampschot. Een klein Nederland dorp aan de rand van de Groote Oorlog (2014), Ware grootheid schamele kleinte. Twee eeuwen Nederland (2013), het deels aan de Reichsschule in Valkenburg gewijde Keurkinderen. Hitlers elitescholen in Nederland (2009) en Cals. Koopman in verwachtingen 1914-1971 (2004). Met Joep Dohmen schreef hij het boek De vriendenreünie. Limburgse praktijken dat voorjaar 2022 verscheen.
 
 

 

 

Cursus Filosofie door mevr. drs. T. Cortenraad

Uit de Wereld van de Oudheid

Datum: maandag 30 september, 7 en 14 oktober 2024
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip in Meerssen
alleen voor leden
 
 

Lezing Klassieke muziek in de film, door de heer Gert Geluk

De Magie van Film en Muziek, van Muziek en Film, van Filmmuziek.

 
Datum: donderdag 3 oktober 2024
Aanvang: 19.30 uur
 
U heeft ongetwijfeld allemaal iconische beelden in uw geheugen van prachtige films, die u tot tranen toe beroerden. Als u later soms de muziek alleen hoort, kan die ontroering weer plaatsvinden. Denk aan de films als de evergreens Sound of Music, Psycho, Sissi en Angelique of van latere datum Jurrasic Parc en Lord of the Rings. Deze filmcomponisten hadden deze muziek met Leitmotiv vaak al eerder gehoord bij de thema’s van grote componisten als Berlioz, Liszt en Wagner.
De (film)muziek raakt u vaak. Het roept beelden op en emoties. Want: Filmmuziek is een fascinerend aspect van de filmindustrie dat een enorm effect heeft op de kijkervaring. Het dient als een emotionele gids voor de kijker, versterkt de thema's en stemmingen van een film, en kan zelfs een film maken of breken. De componist speelt een cruciale rol in het creëren van een soundtrack die perfect aansluit bij de visie van de regisseur en de emoties van het publiek kan manipuleren. Van epische orkestrale scores tot subtiele pianostukken, filmmuziek heeft het vermogen om verhalen tot leven te brengen en diepe indrukken achter te laten op de kijker.
Graag neem ik u mee naar de fascinerende wereld van de filmmuziek, natuurlijk met veel film- en muziekvoorbeelden.
 
Gert Geluk groeide op in Venlo, gaf eerst 12 jaar les op een basisschool voordat hij op de Universiteit Nijmegen Nederlands, Communicatie- en Kunstwetenschappen studeerde. Daarmee volgde hij zijn passie voor klassieke muziek en bouwde zijn kennis en liefde daarvoor verder uit.
Na zijn afstuderen werkte hij eerst bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest in Haarlem en daarna bij het LSO te Maastricht als directeur communicatie & marketing. In de tussentijd gaf hij veel cursussen en lezingen over allerlei aspecten van klassieke muziek. Al decennia bezoekt hij componistenhuizen en musea in heel Europa per trein. Nu is hij gepensioneerd en artistiek directeur van het Internationaal Festival Vocallis
 

Najaarswandeling met lunch

Datum: donderdag 10 oktober 2024
Locatie: Hotel Salden, Tolhuisstraat 1A  6305BA Schin op Geul
Alleen voor leden
U wordt ontvangen met koffie en iets lekkers, na afloop van de wandeling staat er om 12.30 uur lunch klaar.
 

 

Lezing: ‘Is Wetenschap ook maar een mening’ door Johan van de Beek 

Datum: woensdag 23 oktober 2024
Aanvang: 19.30 uur
 
 
 
De presentatie Een viering der onwetendheid gaat over de opmars van zogeheten fakenews, de dood van expertise, het wegvallen van het verschil tussen iets denken en iets weten, de rol van Artificiële Intelligentie en de toekomst van journalistiek en waarheidsvinding.
 
‘Het zogeheten magisch denken is bezig aan een opmars en de vraag is of de geest nog in de fles terug kan. Als alle meningen gelijkwaardig zijn is er geen bestaansrecht meer voor experts want dan is iedereen een expert. En vindt een even angstaanjagende als ridicule omkering van waarden plaats. Van mening verschillen met iemand wordt gezien als een belediging. Iemand corrigeren wordt gezien als een uiting van haat. En denkbeelden, hoe waanzinnig ook, afwijzen wordt gezien als een bewijs van bekrompenheid’’.
 
Johan van de Beek (1956) was onderzoeksjournalist en columnist bij Dagblad De Limburger. Hij schrijft nu blogs op johanvandebeek.substack.com en johanvandebeek.medium.com. Hij is coauteur van de boeken Het Onbehagen: een zoektocht naar de Limburgse ziel (2012) en Sultan en de lokroep van de jihad (2017) over Maastrichtse kalifaatgangers en de zelfmoordaanslag van een van hen, Sultan Berzel, in Bagdad. 
In 2013 schreef hij Tot hier en niet verder, een analyse van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Zijn aandachtsvelden zijn (Limburgse) identiteit, populisme, de invloed van sociale media op menselijk gedrag, radicalisering onder (moslim)jongeren en jihadisme. Sultan en de lokroep van de jihad, dat hij samen schreef met Claire van Dyck, kwam op de shortlist van de Brusseprijs 2018 voor het beste journalistieke boek van het jaar.

Lezing: ‘Alternatieve woonvormen’ door de heer Jo Petit

Datum: maandag 4 november 2024
Aanvang: 14.00 uur
 
 
 
Joop schetst een vastgelopen woonsysteem, waarbij mensen verpulverd dreigen te worden door een overgedimensioneerde overheid. Dit redelijk totalitaire systeem is zijn houdbaarheidsdatum allang gepasseerd.
En kan dit anders? Ja dat kan en dat kunnen we samen.
Joop geeft zijn visie op alternatieve woonvormen en staaft die met de door hemzelf uitgevoerde praktijkvoorbeelden. Mens en leefbaarheid voor iedereen staat hier voorop.
 
Ir Joop Petit is ingenieur en architect. Hij heeft veel ervaring bij bouwprojecten als ontwerper, uitvoerder en adviseur en houdt zich het laatste decennium vooral bezig met projecten, waarbij de bouw een toegevoegde waarde heeft voor specifieke groepen, waaronder ouderen, in onze maatschappij met het motto: VERBLIJVEN, VERBINDEN EN VERDIEPEN zoals in:
De-Werk-Plaats (samenwerking mensen en bedrijven)
Watersley Sports & Talentpark (faciliteiten voor jonge sporttalenten)
Holikiday (comfortabele en veilige wooncomplexen voor 80+)
Pitground (herontwikkeling hoofdkantoor DSM tot studio’s voor expats en studenten)
Porthos-skills (droomplekken voor jongeren als basis voor een volhoudbare toekomst)
 

Lezing: ‘Vroedvrouwenschool meer dan een naam, meer dan een opleidingsinstituut’ door de heer Peer Boselie

Datum: Dinsdag 19 november 2024

Aanvang: 19.30 uur

 
 
 
.
 De vroedvrouwenschool is een niet weg te denken instituut voor generaties Limburgers. Nadat in 1912 in Heerlen de vroedvrouwenschool van start ging werden er meer dan 80.000 kinderen geboren binnen de muren. Bijna iedereen in (Zuid) Limburg heeft hierdoor familie die daar geboren is, óf is er zelf geboren. Maar de vroedvrouwenschool betekent niet alleen Heerlen, haar geschiedenis strekt zich ook uit over Kerkrade en Maastricht en zelfs Sittard komt voor in het verhaal. Hoe komt dit? Waarom werd het instituut in Heerlen gevestigd en niet in Breda of Den Bosch bijvoorbeeld? Wie waren de mensen (letterlijk) achter de schermen? In de Powerpointlezing worden bekende en onbekende feiten, bekende en onbekende borelingen en medewerkers getoond. Samen geven ze een beeld van een meer dan levend instituut, dat momenteel nog steeds bestaat, meevarend met de wereld om haar heen.  
 
Peer Boselie was tot juni 2024 stadarchivaris van de gemeente Sittard-Geleen.
 

Lezing Sociale Media en Chat GPT door de heer Mark Pluymaekers

Datum: donderdag 28 november 2024
Aanvang: 19.30 uur
 
 

Authentieke communicatie in het tijdperk van generatieve AI

Dat je met computers teksten kunt verwerken, wisten we al. Maar dat computers op basis van simpele opdrachten ook zelf teksten kunnen schrijven, ontdekten de meesten van ons pas in het najaar van 2022, toen ChatGPT werd gelanceerd. In de maanden die daarop volgden, haalde ChatGPT bijna wekelijks de krant. Ook andere toepassingen van generatieve AI, zoals Midjourney, dat afbeeldingen kan genereren, of VALL-E, dat menselijke stemmen kan nabootsen, kwamen in het middelpunt van de belangstelling te staan. De reacties op de opkomst van deze nieuwe technologie volgden een voorspelbaar patroon. Eerst was er vooral verwondering en optimisme, later kwamen de zorgen en de kritiek. Want hoe betrouwbaar is de informatie die je van ChatGPT krijgt eigenlijk? Leren jongeren nog wel hoe ze hun gedachten in woorden kunnen uitdrukken als ze hun schrijfwerk kunnen uitbesteden aan een computer? Kunnen kwaadwillenden ook misbruik maken van deze technologie en is het wenselijk dat deze toepassingen in handen zijn van een groep bedrijven uit Silicon Valley? Twee jaar later hebben we nog geen eenduidig antwoord op al deze vragen, maar krijgen we wel een steeds duidelijker beeld van de impact die generatieve AI kan hebben op digitale én interpersoonlijke communicatie. Tijdens deze lezing vertelt Mark Pluymaekers op een toegankelijke manier over nieuwe ontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek rondom dit thema.

 

Dr. Mark Pluymaekers (1980) studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en promoveerde in 2007 als taalwetenschapper bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2014 is hij lector bij Zuyd Hogeschool. Samen met de leden van het lectoraat Professional Communication in a Digitalizing Society onderzoekt hij hoe digitale technologie kan worden ingezet voor het optimaliseren van communicatieprocessen en het trainen van communicatieve vaardigheden. De resultaten van dat onderzoek worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en vakbladen zoals Tekstblad en CustomerFirst.

 

Kerstlunch

 
Datum: dinsdag 17 december 2024
Alleen voor leden
 

Nieuwjaarstreffen

 
Datum: woensdag 8 januari 2025
Alleen voor leden
 
 

Kunstkijken

 
Datum: maandag 13, 20 en 27 januari, 3 en 10 februari 2025
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: Gemeenschapshuis de Stip in Meerssen
alleen voor leden
 

Lezing ‘De toekomst van de zorg’ door de heer Jan Hamers

Datum: dinsdag 21 januari 2025
Aanvang: 19.30 uur

Concert: 'Fado meets Mozart' door Quarteto Portuges

Datum: Dinsdag 4 februari 2024
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: Leopoldskerk
Alleen voor leden
 

Filmmiddag

Datum: maandag 17 februari 2025
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: lumiere
Alleen voor leden
 

Lezing Diplomatie, wat is dat eigenlijk door Marisia Pechaczek

 
Datum: donderdag 27 februari
Aanvang: 14.00 uur
 
Marisia blikt terug, samen met ons, op haar loopbaan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Marisia heeft als diplomate gewerkt op de Nederlandse Ambassade in Dakar-Senegal, Juba-Zuid- Soedan, Asmara- Eritrea, Kiyv- Oekraïne, Tunis-Tunesië, Vilnius-Litouwen. 
De plaatsingen in het buitenland werden afgewisseld met periodes op het ministerie in Den Haag. 
Tijdens de presentatie staan we stil bij de veelzijdige rol en werkzaamheden van een ambassade. Denk dan bijvoorbeeld aan: de samenwerking met politieke vertegenwoordigers in het gastland, met economische en handelsbevordering, met ontwikkelingssamenwerking. Verder met culturele-, onderwijs- en algemene informatieve contacten, met militaire contacten en met politie en AIVD contacten. Ook gaat Marisia in op de zorg voor Nederlanders in het buitenland. Aan de hand van voorbeelden uit haar eigen loopbaan schetst Marisia de veelzijdigheid van het werk op een ambassade. 
 

Toneelvoorstelling/poppenspel ‘De laatste dans’ door Cat Smits

Datum: woensdag 12 maart 2025
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Magisch Theatertje, Molenweg 4
6225 NC Maastricht
Alleen voor leden
 
 
Cat Smits maakt pluriform, visueel totaaltheater. Poppenspel, fysiek spel, dans, schaduwspel, muziek en video zijn vaste ingrediënten. Ze neemt het publiek mee in een ‘fantastische’ wereld waar alles kan. Krachtig in eenvoud en magisch in verbeelding. De voorstellingen zijn actueel en zetten aan tot nadenken.
 

Dagexcursie

 
Datum: donderdag 3 april 2025
 
Introducees: alleen voor leden

 
 

Lezing: ‘Uit liefde voor een kind’ Kinderkleding uit alle windstreken! Door Monique Derwig

Datum: maandag 24 maart 2025

Aanvang: 19.30 uur
 

Monique Derwig was werkzaam als docente bij Adelante in Valkenburg. Door haar werk met kinderen met een fysieke beperking, groeide haar belangstelling voor kinderen wereldwijd. Vanuit haar passie raakte zij geïnteresseerd hoe moeders over de wereld hun kinderen kleden voor niet alleen dagelijkse, maar ook voor bijzondere of rituele situaties. Daarnaast richtte zij ook de stichting Kumari op, die zich ten doel stelt om kinderen met een fysieke beperking in ontwikkelingslanden activiteiten aan te bieden, die hun wereld positief beïnvloeden.
 
 

 

Lezing Pasen in de Kunst door Jenny Casu

 Datum: woensdag 9 april 2025
Aanvang: 19.30 uur

 

 
 
Pasen in de kunst
Van de intocht in Jeruzalem naar de Emmaüsgangers
 
Pasen is het belangrijkste feest binnen de christelijke traditie. De kruisiging eraan voorafgaand is een van de bekendste motieven in de christelijke kunst. Maar er gebeurt veel meer dan de kruisiging en de opstandig en wel een hele week lang voorafgaand aan Pasen. Dit is de Goede Week. Een week die veel kunstenaars inspireerde tot grootse kunstwerken. Een week die begint bij de intocht in Jeruzalem en eindigt bij de Emmaüsgangers. Hoe verbeelden kunstenaars uit de middeleeuwen dit paasverhaal? Wat is er zo bijzonder aan het paasverhaal binnen de barok? En welke kunstenaar laat ons na eeuwen nog altijd verbazen over zijn enorme gedetailleerdheid? Daarover gaat deze lezing. Aan de hand van een aantal kunstwerken, gemaakt door kunstenaars door de eeuwen heen en dus in verschillende stijlen wordt het verhaal van deze Goede Week en daarmee het volledige paasverhaal verteld. Vol kleur, vol goud, soms hevig en dramatisch en dan weer donker en haast ingetogen.
 
Jennie Casu is freelance kunsthistorica en heeft sinds 2002 voor veel verschillende musea gewerkt in binnen- en buitenland. Tegenwoordig werkt zij als kunsthistorische gids voor zowel het Bonnefantenmuseum Maastricht als het Suermondt-Ludwig-Museum Aken (D) en als docente kunstgeschiedenis voor de Vrije Academie Amsterdam, voor wie zij o.a hoorcolleges en studiedagen verzorgt. Verder geeft ze met veel plezier lezingen aan organisaties en particulieren. Zij draagt haar kennis en expertise graag over aan mensen van alle leeftijden. Ze ziet zichzelf als een bruggenbouwer tussen kunst en mens. Daarbij probeert zij een venster op het kunst- en cultuurhistorische verleden te creëren, linken zichtbaar te maken en te verhelderen
 
 

 

Voorjaarswandeling met Lezing: wandeling naar RivierenPark Maasvallei tussen Hoeve Hartelstein en Voulwames door de heer Fred Erkenbosch

Datum: donderdag 24 april 2025
Aanvang: 10.00 uur lezing met koffie, lunch en daarna wandeling
Locatie: Aux Delices De Sainte Agnes Lunchroom
Maastrichterlaan 1 Bunde
Alleen voor leden
 
Fred Erkenbosch is medeoprichter van het IVN Meerssen en ook bestuurslid van de Heemkunde Vereniging Meerssen. Verder is hij coördinator van de werkgroep Vliek en Landschapsonderhoud. Hij is nu ook betrokken bij de moestuin van Vliek: De Kwallef.
Hij doceert tijdens wandelingen en legt verband tussen de ontstaansgeschiedenis van dorpen en gehuchten in het landschap.
 
 

Lezing over Pierre Kemp door mevrouw Jet van Aalst

Datum: maandag 19 mei 2025
Aanvang: 14.00 uur
 
 
Pierre Kemp (1886-1967) was een eenling die teruggetrokken, ver van het literaire gewoel, zijn honderden speelse en originele gedichten schreef: gedichten over de zon, muziek, mooie kleuren en de vrouw. Tot op hoge leeftijd kon hij de wereld met de verwonderde ogen van een kind bekijken. Daarnaast ontstonden door gedachten aan ouderdom en dood melancholieke gedichten, die een doorlopend protest zijn tegen het ouder worden.
Mevrouw Jet van Aalst was docent aan het Stella Maris college en is tegenwoordig voorzitster van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht.
 

Bloem
Het is een bloem
Om er met een vaantje om rond te gaan
En zacht te zingen.
Het is een bloem om niet meer burger te zijn,
Maar een broer van een kinderhemdje in zonneschijn. (Pierre Kemp 1932).
 

 

Slotavond


Datum: woensdag 28 mei 2025
Aanvang: 19.30 uur
Alleen voor leden

Copyright Vrouwengilde Meerssen