Komende activiteiten seizoen 2022 - 2023

Alle geplande activiteiten vinden plaats onder voorbehoud van eventuele maatregelen in het kader van Covid- 19 / Corona. In een dergelijk geval volgen wij ons coronaprotocol < klik hier voor het protocol > .

Veel van onze activiteiten vinden plaats in gemeenschapshuis 'De Stip' te Meerssen, Pastoor Dominicus Hexstraat 10, 6231 HG Meerssen. Introducées betalen € 2,50 bij binnenkomst.

Lees de maandelijkse convocaties en volg onze website voor de meest actuele informatie.

Jaarthema 2022 - 2023 : ‘Wij vinden elkaar..........‘

‘Kunstkijken‘, lezingenreeks door dhr. Arjen van Prooijen

Data: maandagmiddag 9, 16, 23 & 30 januari alsmede 6 februari
Tijd: 15.30 uur-17.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: € 35,00 / Introducees: alleen voor leden
Inschrijven: De mogelijkheid om u in te schrijven is per 30 december gesloten.

Wij zijn heel blij dat Arjen ons dit jaar weer ‘live‘ mee kan nemen in zijn boeiende en bevlogen lezingen over kunst. Alhoewel de digitale lezingen afgelopen jaar ook goed zijn bevallen, vindt het merendeel van onze leden het samenkomen voor deze reeks in De Stip toch net even prettiger. Op zijn geheel eigen wijze slaagt Arjen er altijd weer in ons te interesseren voor de onderwerpen met prachtige beelden en overtuigende woorden.

In overleg met Arjen is gekozen voor differentiatie van onderwerpen. Per dagdeel behandelt hij een specifiek onderwerp. Er is voor iedereen een hand-out beschikbaar met alle namen en stijlen van de kunstenaars. De onderwerpen die Arjen dit jaar onder de loep neemt zijn:
1. Frank Lloyd Wright en de opkomst van de moderne bouwkunst ( invloed in Nederland)
2. Dans in de kunst
3. Rodin en Brancusi
4. De dood, verbeeld in de kunst
5. Japonisme in de kunst

Koffietijd

Datum: donderdag 2 februari 2023
Locatie: Brasserie Markt Achttien
Tijd: 10.30-12.00 uur

Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie. Dit kan iedere eerste donderdag van de maand bij Brasserie Markt Achttien te Meerssen vanaf 10.30 uur. Combineer het met uw boodschappen op de markt en maak nader kennis met andere leden.

‘Noord-Korea, de verbeelde werkelijkheid‘, lezing door dhr. Marc Roth.

Datum: donderdag 2 februari
Tijd: 14.00 uur-16.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom

In de lezing 'De verbeelde werkelijkheid' neemt Drs. Marc Roth, reisleider ons mee naar het ‘meest gesloten‘ land ter wereld. Hij organiseert reizen naar Noord-Korea, een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag.
De plekken, plaatsen en dingen die je als toerist te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terechtkomt. Ook al mag je als toerist niet alleen de straat op en is er altijd georganiseerde begeleiding, als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden‘ te treden.
Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert de laatste jaren tot een socialistische sprookjesstad in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die hier een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar Socialistisch Realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.
Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt voortdurend de vraag op: Wat is waar en wat is de waarheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord- Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril‘?
In deze lezing geeft Marc Roth een inkijkje in ‘s werelds ‘meest gesloten‘ samenleving en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid‘. De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea.

Filmmiddag Lumière

Datum: maandag 13 februari
Tijd: Ontvangst vanaf 13.30 uur, start programma 14.00 uur-17.00 uur, 
Locatie: filmhuis Lumière, Bassin te Maastricht
Kosten: € 6,00, bij inschrijving te voldoen / Introducees: alleen voor leden
Inschrijven: noodzakelijk, tot uiterllijk donderdag 10 februari. Er geldt een maximum van 94 deelnemers. < klik hier om u in te schrijven > (inschrijving open vanaf dinsdag 31 januari) 

We kozen de film Fisherman's Friends, 'Some bands can't be managed'. Fisherman‘s Friends is een hartverwarmende film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep vissers uit Cornwall die met zeemansliederen onverwacht de hitlijsten van Engeland bestormt. Als de bijdehante Danny, een muziekproducent uit Londen, met zijn collega‘s in Port Isaac is voor een vrijgezellenfeest, ziet hij de Fisherman‘s Friends op de kade zingen en wordt hij gegrepen door hun optreden. Danny is vastberaden een platencontract voor ze af te sluiten, maar deze vissers zijn behoorlijk eigenwijs. Door hun oprechte en onbevangen karakter leert Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven.
De Film wordt voorafgegaan door een korte inleiding van Marius Michels. 

‘A2/Groene Loper in relatie tot onze omgeving‘, presentatie door dhr. Ron Roukens

Datum: dinsdag 28 februari 2023
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom

In 2016 werd de Willem-Alexandertunnel formeel geopend. Wie van ons maakt er niet dankbaar gebruik van? De verkeersstroom is veranderd en het aanzicht boven is nog meer veranderd. Woningen worden gebouwd, zijn voor een groot deel al betrokken, de omgeving verandert behoorlijk. Ook voor de omliggende gemeentes zijn er consequenties. En welke dan? Wat is er veranderd in alle mobiliteitsstromen? Groene loper versus tunnel, tunnel versus eerder vastlopend verkeer. Welke punten blijken nieuwe knelpunten te zijn? Of niet? Welke betekenis heeft de landgoederen zone, wat gebeurt daar? Waar komen nieuwe (snel)fietsroutes en wat is de betekenis hiervan voor de omgeving. Veranderen mensen daadwerkelijk in hun mobiliteit, stappen uit de auto en in de trein, bus of op de fiets? Een brede vraag waarop dhr. Ron Roukens, projectmanager verkeer en vervoer binnen de Provincie Limburg, voor ons een antwoord probeert te geven.

Koffietijd

Datum: donderdag 2 maart 2023
Locatie: Brasserie Markt Achttien
Tijd: 10.30-12.00 uur

Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie. Dit kan iedere eerste donderdag van de maand bij Brasserie Markt Achttien te Meerssen vanaf 10.30 uur. Combineer het met uw boodschappen op de markt en maak nader kennis met andere leden.

‘Stichting Duurzaam Meerssen‘ door dhr. Guido Heijnen. 

Helaas hebben wij, op persoonlijk verzoek van de heer Heijen, deze lezing moeten verplaatsen naar het nieuwe seizoen 2023 - 2024.  Toch kunnen wij u deze avond een prachtige lezing aanbieden over Neutraal Moresnet. Zie onderstaande !

Opkomst en ondergang van een dwergstaat: Neutraal Moresnet, door dhr. Jan van Eyk

Datum: dinsdag 7 maart.
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom
 
Iedereen weet wel waar het drielandenpunt ligt, net ten zuiden van Vaals. Het was in onze jeugd een geliefd uitstapje met de fiets of bus. Maar dat het van 1816 tot 1918, een vierlandenpunt is geweest, is minder bekend. Een landje waar de zinkindustrie bepalend was voor de economie. Jan van Eyk geeft een prachtige lezing over Neutraal Moresnet, een lezing doorspekt met historische beelden. Wie houdt van de historie van onze eigen euregionale omgeving mag deze avond zeker niet missen.

Korte toelichting: Toen Napoleon in 1815 werd verslagen moest Europa opnieuw worden ingedeeld. Er ontstond een nieuw land, De Nederlanden,  maar waar moest  de grens met Pruisen net ten zuiden van Vaals precies komen te liggen? De nieuwe  landcontouren waren in Wenen met dikke potloden getekend en soms niet duidelijk genoeg voor de landmeters.
De meeste territoriale  problemen werden in harmonie tussen Pruisen en Nederland opgelost,  maar bij Vaals kwamen ze er niet uit.  Er zat zink in de grond, in die tijd een modern en gewild bouwmateriaal en zowel het nieuwe Nederland als het grote Pruisen wilde dat betwiste stukje land hebben. Beiden gaven niet toe en besloten het voorlopig dan maar voorlopig neutraal te verklaren. Neutraal Moresnet werd geboren.
Neutraal Moresnet had in 1816 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd een echt volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad, het dorp Kelmis of La Calamine, een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter).
De vrijheid, lage belastingen en het ontbreken van wetgeving en gezag trok duizenden avonturiers, gokkers, dieven, mijnwerkers, maar ook idealisten aan. Die laatsten vonden dat de wereldvrede hier moest beginnen. Ze wilden er  een nieuwe staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo wat staat voor ‘Vriendschap’. Bijna slaagde het experiment, maar de geschiedenis veegde alle dromen weer uit. Hoe is het afgelopen? Jan van Eyk geeft in een voordracht van 50 minuten het heldere antwoord. U zult verbaasd zijn over het foto- en filmmateriaal dat hij beschikbaar heeft over deze bijzondere geschiedenis.

Voorjaarswandeling met lunch

Datum: woensdag 15 maart
Tijd: 10.00 uur-14.00 uur
Locatie: wordt nog bekend gemaakt
Kosten: nader te bepalen / Introducees: alleen voor leden
Inschrijven: noodzakelijk (info volgt tzt via de convocatie)

Waar we gaan wandelen en lunchen houden we nog even voor u achter. Maar dat het mooi wordt, daar kunt u op rekenen.

‘Een reis door de kunst aan de hand van het sieraad‘, lezing door mw. drs. Regina van Romondt

Datum: maandag 27 maart
Tijd: 14.00 uur-16.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom

Dat mensen zich willen ‘versieren‘ is van alle tijden. Kunsthistoricus Regina van Romondt reist met ons door de wereld van Toetanchamon en zijn moeder Nefertete tot aan heden. Rijke vorstenhuizen passeren met prachtige juwelen of hebbedingetjes zoals een kostbaar Fabergé-ei. Zij vertelt over de betekenis van juwelen. Want dat zit niet direct in de geldelijke waarde, maar veel vaker in de emotionele betekenis.
Versieren gebeurt niet alleen met juwelen of andere dingen, ook tatoeages kunnen als versiering worden gezien. Kortom, er ligt een wereld open waar Regina van Romondt met enthousiasme over vertelt en het ons aan de hand van dia‘s ook laat zien.

‘Hoe houd je je botten heel‘, lezing door mw. dr. S. Bours en mw. C. Vaessens-Deckers.

Datum: dinsdag 4 april 2023
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom

Deze lezing, gegeven door mw.dr. S. Bours (reumatoloog) en mw. C. Vaessens-Deckers (osteoporoseverpleegkundige), leert ons veel over onze breekbare botten en wat wij daar zelf preventief aan kunnen doen. Met bewegen, met gezonde voeding, eventueel met supplementen. Kortom, een informatieve avond waar wij allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Want goede botten vormen een belangrijk fundament in ons ouder wordende lijf!

Koffietijd

Datum: donderdag 6 april 2023
Locatie: Brasserie Markt Achttien
Tijd: 10.30-12.00 uur

Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie. Dit kan iedere eerste donderdag van de maand bij Brasserie Markt Achttien te Meerssen vanaf 10.30 uur. Combineer het met uw boodschappen op de markt en maak nader kennis met andere leden.

Dagexcursie

Datum: donderdag 20 april
Tijd: 09.00 uur-18.00 uur
Locatie: ntb
Kosten: ntb / Inschrijven: noodzakelijk (info volgt tzt via de convocatie) / Introducees: alleen voor leden
Dichtbij? Ver weg? Met de bus? Met de trein? Met de boot ? Alles ligt nog open, wij gaan u verrassen.

 

Koffietijd

Datum: donderdag 4 mei 2023
Locatie: Brasserie Markt Achttien
Tijd: 10.30 - 12.00 uur

Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie. Dit kan iedere eerste donderdag van de maand bij Brasserie Markt Achttien te Meerssen vanaf 10.30 uur. Combineer het met uw boodschappen op de markt en maak nader kennis met andere leden.

‘Tussen Maas en Geul, geschiedenis van Meerssen‘, vervolglezing (deel 2) door dhr. Frank Hovens

Datum: dinsdag 9 mei
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom

Op 1 oktober 2019 nam Frank Hovens ons mee ‘In de armen van de Maas, Geul en Watervalderbeek‘, over de loop van de geschiedenis van Meerssen. Op veler verzoek komt Frank deze avond terug om meer te vertellen over de interessante geschiedenis van de Gemeente Meerssen. Dit gebeurt aan de hand van zijn boek, in 2017 gepubliceerd. Een boek dat in veel huishoudens in Meerssen ligt. In 2019 kon hij zich slechts beperken tot de eerste vier hoofdstukken: het geologisch verleden, de prehistorie, de omwenteling met de komst van de Romeinen en tenslotte het hoogtij van de palts en proosdij. Nu gaat Frank Hovens verder met de historie en de ontwikkelingen en komen we uiteindelijk ook uit in de huidige tijd. Frank Hovens (Geleen, 1961) studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft sinds 2001 een bureau voor historisch onderzoek. In 2017 verscheen zijn boek ‘In de armen van Maas, Geul en Watervalderbeek: de loop van de geschiedenis in de gemeente Meerssen‘. Geschiedenis is en blijft een boeiend onderwerp, ondanks de vele jaartallen, personen, feiten en (soms) fabels. Dat Meerssen een belangrijke plaats heeft in niet alleen de regionale, maar ook de Europese, geschiedenis werd eerder al geschetst door Frank Hovens. Meerssen, daar valt heel wat over te vertellen!

‘Een proper verhaal? Badcultuur en badmode door de eeuwen heen‘, door mw. Erna Siebens

Datum: maandag 22 mei
Tijd: 14.00 uur-17.00 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: welkom

Onnavolgbaar. Hilarisch. Deze woorden komen bij ons boven als wij aan Erna Siebens denken. Wie herinnert zich niet haar voordracht ‘Van string tot string, de lingeriegeschiedenis‘ en ‘Mal of mooi? Of gewoon handig?‘, de geschiedenis van accessoires. Opnieuw komt Erna helemaal uit Antwerpen om ons nu mee te nemen in de geschiedenis van de badcultuur. Kent u ook nog dat kriebelig gevoel van (zelf) gebreide badpakken? En het gedoe met badlakens om je om te kleden op het strand? Baden deden de mensen in de loop der tijd om allerlei redenen … en vaak ook om allerlei redenen niet! Soms dachten ze dat water vergiftigd was voor de mens en onderdrukten ze de stank op een andere manier. Soms ondervonden ze bij het baden zoveel genoegen … dat ze zich kapot baadden. Soms piekten plots badplaatsen en kuuroorden … maar weet je waarom? Het verhaal van Erna begint in de oudheid, gaat langs in de Romeinse thermen en middeleeuwse badhuizen. De tijd dat de hygiëne zeer slecht was, wordt belicht en er wordt aangegeven waarom, waar en wanneer het dan weer verbetert. Daarbij komt uiteraard de opkomst van badsteden en kuuroorden aan bod, en natúúrlijk ook de badmode! Wij verheugen ons echt op de komst van Erna Siebens en hopen dat u dat ook doet.

Slotavond seizoen 2022-2023

Datum: woensdag 31 mei
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Stip
Kosten: geen / Inschrijven: vrije inloop / Introducees: alleen voor leden

Wij verwelkomen u graag met een kop koffie en een stukje vlaai ter afsluiting van het seizoen. Deze avond staat in het teken van ons jaarthema ‘wij vinden elkaar.........' naar 'Wij hebben elkaar gevonden...............'
Waarbij er genoeg tijd overblijft om met elkaar de plannen voor de zomer door te nemen en ons te verheugen op alweer een nieuw seizoen Vrouwengilde Meerssen.


 

Copyright Vrouwengilde Meerssen