activiteiten 1e half jaar 2016

Woensdag 1 juni 2016 / Lustrumviering, 60 jaar Vrouwengilde Meerssen.

Op woensdag 1 juni 2016 was het zo ver, de dag van het 60 jarig jubileum van ons K.V.G.Meerssen. 60 jaar ontmoeting en verbinding. Het was een regenachtige dag maar voor 160 leden in de Stip scheen binnen de zon. Wat zag het er allemaal feestelijk uit. Bij binnenkomst werd het receptieboek getekend, en nadat iedereen zijn plek had gevonden aan de gezellige ronde tafels, hield onze voorzitter Nanny Notten haar openingsspeech. Hierin keek zij terug in de tijd en naar de geschiedenis van het Vrouwengilde, opgericht in 1956. Een bezielend eerste bestuur onder voorzitterschap van mevr. Vossen opgevolgd door alle latere bestuursleden zijn in staat gebleken om het Vrouwengilde Meerssen te maken tot wat het op de dag van vandaag is.
Burgemeester mevr. Mirjam Clermonts onthulde samen met Nanny de nieuwe banner van het K.V.G. Meerssen. Zij voelde zich goed thuis tussen ons‘, zei de burgermeester in haar toespraak. Hierna sprak mevr. Wilma van der Poel van K.V.G.Limburg over het belang van een goed bestuur en het aanbod van een aantrekkelijk en uitdagend programma, dat boeiend is voor de leden om zich langdurig verbonden te voelen met het K.V.G.
Als laatste sprak pastoor van Meygaarden. Hij gaf aan achter de emancipatie van vrouwen te staan en pleitte ook voor het openstellen van de vereniging voor alle vrouwen. Iets dat het Vrouwengilde al langer in het vaandel draagt.
Toen kon het feest beginnen. Er werd getoost en mevr. Heynens mocht als oudste lid van de vereniging de feesttaart met ons eigen logo aansnijden. Deze taart smaakte iedereen zeer goed, er waren precies 3 stukjes over. De muzikale revue kon starten, gepresenteerd en gezongen door Gwen Moust van Genderen met pianobegeleiding van Roy Kostons. Toen Gwen het clublied inzette uit de beginjaren, "wee haw dat noe toch van oos Meersje gedach" konden Els Ploemen en mevr. Heynens niet meer op hun stoel blijven zitten en hebben ze voor in de zaal met Gwen meegezongen. De stemming zat er goed in, maar doodstil werd het bij het prachtig gezongen lied Habanera uit de opera Carmen van Bizet.
In de pauze werd een doorlopende diashow van foto's van onze bijeenkomsten, wandelingen en uitstapjes getoond en kon men herinneringen ophalen uit oude fotoboeken. Daarna smulde iedereen van het heerlijke koude buffet dat Rosie Beltgens ons opdiende.
Het bestuur begon deel 2 van de revue met een kolderliedje, waarin ieder lid zichzelf in haar bestuurderssrol voorstelde en iedereen kon het refrein gezellig meezingen. De V.I.P. tafel met de oud bestuursleden deed niet onder voor de rest van de zaal. Gwen vervolgde met een tweede serie liedjes, gekozen uit 60 jaar muziekrepertoire op basis van een link met een oud voorzitter.
Gwen sloot af met het prachtige lied van Claudia Debrey “Mag ik dan bij jou". Verwijzend naar het jaarthema ‘Wij zijn er ook voor anderen‘ . Ten slotte zongen we nogmaals uit volle borst het lied, “Het K.V.G. heeft feest", op de wijs van Milord van Edith Piaf, het clublied van deze middag.
Het was een bijzonder geslaagd lustrumfeest. We kunnen niet anders concluderen dan, dat er hier sprake is van een geweldige vrouwgilde Meerssen, toen in 1956 maar zeker ook anno 2016 de woorden Verbinding en Ontmoeting blijven hoog in het vaandel!

Donderdag 19 mei 2016 / De vrouw als kunstenaar.

Lezing over de emancipatie in de kunst, door Arjen van Prooijen. Deze lezing was bedoeld als een opmaat naar ons 60 jarig jubileum op 1 juni. Er zijn zeer goede vrouwelijke kunstenaars. In zijn verhaal neemt hij ons mee in de kunst, die is voortgebracht door vrouwelijke kunstenaars, hij belicht met name de recente geschiedenis Veel kunstenaressen kiezen hun vrouwelijkheid of de positie van de vrouw als onderwerp voor hun kunst. Je zou dan kunnen spreken van emancipatorische kunst of misschien wel feministische kunst. Enkele bekende namen zijn Berthe Morisot, zij was een van de beste impressionisten. Zij was getrouwd met de broer van Manet, die zijn eigen naam onder haar werk bleek te zetten. Kathe Kollwitz was beeldhouwster, maakt lithos en houtsnedes. Zij beeldt haar zoon af, die sneuvelt als soldaat in de Eerste Wereldoorlog . Haar werk werd in de tweede Wereld oorlog als Entartete kunst beschouwd, omdat ze niet de heroiek van de oorlog liet zien, maar juist het verlies en de emotie. Ze mocht ook niet meer doceren aan de academie van Berlijn. Dat was een mannenwereld. Er is later een Kathe Kollwitz museum voor haar opgericht.
En zo belicht Arjen wel 50 verschillende vrouwelijke kunstenaars, die zich allemaal op een eigen wijze weten te positioneren in een door mannen gedomineerde kunstwereld. We kregen diverse tips voor musea waarin prachtige werken van vrouwelijke kunstenaars te zien zijn.

Donderdag 12 mei 2016 / Voorjaarswandeling.

Met mooi weer maakten we op deze dag een prachtige gevarieerde wandeling. We liepen langs bloemenrijk grasland, hellingbos en over het plateau van Margraten. Een lange wandeling van 9 km. En een korte van 3 km. Tussen de middag gebruikten we een heerlijke lunch, soep en luxe broodjes bij eetcafe Roemers in Bemelen.
 

Donderdag 21 april 2016 / Schrijvers bezoek van Lieve Joris.

Deze avond was in de aula van het Stella Maris en in samenwerking met de bibliotheek van Meerssen. De presentatie was in handen van Rouke van der Hoek. Lieve Joris (geboren in Neerpelt, Belgie) is internationaal bekend als schrijfster van jounalistieke reisboeken over de Arabische wereld, Oost Europa en Afrika. In 2010 benoemde Frankrijk haar tot Ridder in de orde van Kunst en Letteren. Tijdens haar lezing nam ze op meeslepende wijze mee op reis. Ze vertelde dat ze in haar eerste boek ‘Terug naar Congo‘ beschrijft hoe ze haar Heeroom in zijn voetsporen gevolgd is en via hem Afrika heeft leren kennen. Zelf vind ze zich een eenvoudig dorpsmeisje dat zich makkelijk beweegt in alle milieus, van hoog tot laag . Voor haar laatste boek “Op de vleugels van de Draak", dook ze onder in de wereld van de Afrikanen in China en Chinezen in Afrika, waarbij ze schrijft met een Afrikaanse bril op. Ze laat ons foto‘s zien hoe Afrika wordt voorgesteld in China. Voor dit boek ontving ze in 2014 de Bob den Uyl prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek van het jaar.
Het publiek luisterde zeer aandachtig naar haar boeiende verhaal en persoonlijke ervaringen, zelf zei ze zacht, “dat jullie naar mij willen luister is een groot privilege voor mij".

Dinsdag 5 april 2016 / Lezing Levenstestament.

Onder grote belangstelling vond de lezing plaats over het levenstestament door mevr. mr. Yvonne Leusink, notaris. Het levenstestament is bedoeld om regelingen te treffen en wensen vast te leggen voor als u zelf niet meer in staat bent uw zaken te regelen. Het betreft bankzaken en bezit, maar regardeert ook medische beslissingen. Na de pauze werden de nodige vragen beantwoord, bijvoorbeeld over euthanasie en de term ‘wilsonbekwaam‘ alsmede het verschil tussen levenstestament en testament bij leven. Ten laatste adviseerde zij ons om op internet een website te raadplegen waarop een drietal brochures zijn te vinden getiteld: “wie van de drie", “wie kan ik vertrouwen" en “waar zeg ik ja tegen". Er was deze avond een bijzonder grote opkomst , veel dames hadden hun echtgenoot meegenomen.


Donderdag 17 maart 2016 / Lezing over het Julianakanaal.

Deze lezing werd gepresenteerd door dhr. Rouke van der Hoek.Via een project op zijn werk is hij geinteresseerd geraakt in de geschiedenis van het Julianakanaal. Niet alleen het Julianakanaal kwam aan de orde, maar ook de "voorlopers", het Grand Canal du Nord van Napoleon en de Zuid Willemsvaart. De samenhang met de Maaskanalisatie en de opkomende steenkoolwinning werd belicht. In het deel over het Julianakanaal kregen we niet alleen de technische uitdagingen tijdens de bouw de aandacht, maar ook de ontwikkeling van de scheepvaart en de vormgeving en inpassing van het kanaal. Een schip vervangt 200 vrachtwagens. Nog een interessant verhaal was, dat Het Bassin in Maastricht door vrouwen is uitgegraven. Zij hadden de eerste Vakbond opgericht met een eigen ziekenkas maar deze werden later weer opgeheven helaas. Een boeiende en informatieve lezing.


Dinsdag 1 maart 2016 / Theater Heerlen.

Op deze middag kregen we een kijkje achter de schermen van het theater in Heerlen. We werden hartelijk ontvangen door onze gastvrouw en, best wel spannend, we mochten door de artiesten ingang naar binnen. We leerden alles over Friezen - trekken-bruggen, wezagen kleedkamers en coulissen en werpen vanaf het podium een blik op de prachtige brede rode zaal. We horen over de geweldige akoestiek in de zaal ; maar andersom blijkt ook dat de acteurs de krakende papiertjes en het hoesten in de zaal van het publiek te goed horen. Op zeer bevlogen wijze werden alle geheimen van het theater en enkele vreemde gewoontes van artiesten uit de doeken gedaan. Een fantastische middag.

Dinsdag 8 maart 2016 / Internationale Vrouwendag.

Deze dag is dit jaar door Vrouwengilde Meerssen samen met Zij Aktief georganiseerd. 's middags verzamelden zich ongeveer 145 dames in de Stip. Ze werden ontvangen met koffie/thee en vlaai. Mevr. Yvonne van Rooy, consulent bij Steunpunt Mantelzorg Zuid (en o.a. werkzaam in de gemeente Meerssen) verzorgde een lezing met als onderwerp ‘Mantelzorgen doe je samen‘. Er werd een tombola gehouden De opbrengst was €523,- Dit bedrag zal in zijn geheel worden besteed aan een project dat de mantelzorgers in de gemeente Meerssen ten goede komt. De middag werd opgevrolijkt met het optreden van de Meerssense groep De Laatbleuijers, die met een speciaal geschreven lied, gewijd aan de mantelzorg, indruk maakten.

Maandag 22 februari 2016 / Luisterlezing."Passiemuziek".

Door dhr Toine Sporken, muziekkenner. Deze lezing, in aanloop naar Pasen, vond onder grote belangstelling plaats. Een Passie, zo vertelde hij, is een oratorium met als thema het lijdensverhaal van Christus. De Mattheus Passion is de bekendste en Bach is voor hem de grootste componist. De Johannes Passion is onterecht minder bekend. Hij legt uit wat een requiem is en laat verschillende prachtige gedeeltes horen, van zowel Bach, Mozart, Brahms en Faure. En uit de 20ste eeuw, van Benjamin Britten, die een modern requiem heeft geschreven bij gelegenheid van de restauratie van de in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde kathedraal in Coventry. Op deze avond kon je een speld horen vallen. Prachtige muziek en mooie beelden.

Dinsdag 2 februari 2016 / Filmmiddag Lumiere.

Marius Michels, heeft in samenspraak met het bestuur voor ons de film Publieke Werken gekozen en houdt een mooie inleiding op de film . Uitgangspunt is het gelijknamige boek van Thomas Rosenboom. De film speelt zich af in Amsterdam 1888. Een huiseigenaar ruikt geld als zijn pand tegenover het pas gebouwde Centraal station moet wijken voor het geplande Victoria hotel. Samen met een neef beraamt hij een plan, echter met tragische gevolgen. Het eindresultaat is een spannend historisch drama over hoogmoed en de desastreuze gevolgen van goede bedoelingen. Wie in Amsterdam uit het Centraal station komt ziet het kleine huisje nog steeds staan , geheel ingebouwd in het Victoria hotel aan de Prins Hendrikkade.


In Februari en Maart 2016,

De regionale afdeling van Zij Aktief biedt ook onze leden van K.V.G. Meerssen deelname tot een drietal interessante lezingen aan . Ten eerste; Euthanasie door dh.r Loe Lambrichs van de Nederlandse vereniging tot vrijwillig Levenseinde. Ten tweede ‘De Orient in vlammen‘ door theologe Bertie Bemelmans, en als derde ‘Wat is dementie en Alzheimer‘ door prof.dr. Frans Verhey. Deze lezingen werden door onze leden goed bezocht.


Woensdag 13 januari 2016 / Abakoula Argalaless, Toerareglezing

Een boeiende lezing van Abakoula Argalaless een Toeareg uit Niger. Hij vertelde zijn levensverhaal in originele klederdracht en handgemaakte sandalen. Bij de Toearegs is alleen de man gesluierd, de vrouw is vrij om te kiezen. Dit als verschil met de Arabieren. Toen hij 12 jaar was heeft hij gehoor gegeven aan de oproep van Kadaffi om te gaan trainen in het leger in Libie. Dit was de enige manier om zijn thuissituatie te ontvluchten. Na uit het legerkamp bevrijd te zijn volgde een lange barre tocht. Hij kwam uiteindelijk in Amsterdam aan en via 5 A.Z.C‘ s . in Z. Limburg terecht. Hij trouwde en kreeg 3 kinderen. Hij richtte met vrienden de Stichting Aman-Iman op, Water = Leven. Nu kunnen ze geld inzamelen. Zo heeft hij in zijn geboortestreek o.a. 85 km waterleiding aangelegd door 13 dorpen. Bovendien werden er scholen, en graanschuren gebouwd In 2016 wordt geinvesteerd in een groot landbouw project. De bevolking wordt geleerd te irrigeren door het schaarse regenwater op te vangen. Dit mooie verhaal werd begeleid met originele filmbeelden en muziek.

Maandag 4 januari 2016 / Nieuwjaarsreceptie.

Deze keer kwamen we samen in de nieuwjaarssfeer bij Silly Days" op de Markt, misschien een nieuwe traditie. De opkomst was geweldig en er werd enthousiast op het nieuwe jaar getoost, onder het genot van de traditionele wafels en een drankje.

Copyright Vrouwengilde Meerssen