Terugblik activiteiten verenigingsjaar 2019 - 2020

Vanaf 12 maart 2020 ging Nederland, vanwege de uitbraak van het coronavirus, in een 'intelligente lockdown'. De laatste activiteiten van het seizoen 2019 - 2020 zijn daarmee komen te vervallen.


'Mal of mooi........of gewoon handig'? , donderdagmiddag 12 maart 2020

Ondanks de vele meldingen over het Coronavirus kwamen toch 72 dames deze middag genieten van het optreden van Erna Siebens, kostuumontwerpster. Opnieuw nam zij ons mee in een bijzondere wereld van historische kleding en accessoires. Zonder schroom verkleedde Erna zich voortdurend in nieuwe outfits, voorzien van hoofddeksels, wandelstokken, oorpeuteraars, tasjes, schoenen, sjaals en nog veel meer. 
Wat een energie vertoont Erna op een middag als deze. Alleen al het opbouwen van haar uitstallingen is een belevenis op zich. Het daarna volgend verhaal van hoed tot schoen is een voortdurende afwisseling van feiten en weetjes, op een aansprekende manier verteld en vertoond. Erna weet de aandacht voordurend vast te houden.
Mal of mooi of gewoon handig begint in de late middeleeuwen, de tijd van vele uitvindingen die tot op de dag van vandaag onmisbaar zijn zoals de bril en het knoopsgat. Het is ook een periode waarin modieuze  jongeren hun hart konden ophalen aan rare schoenen en hoeden. In de renaissance  en barok komen er nieuwe dingen bij waarvan ons horloge misschien wel het belangrijkste is. Ook de ontdekkingsreizigers brengen nieuwe accessoires mee uit verre bestemmingen, zoals waaiers en parasols. De voorloper van de paraplu wordt uitgevonden en schoenen krijgen hakken. De wandelstok wordt populair en soms kon hij dodelijk zijn. Erna schroomde niet ons de geheimen van de wandelstok te onthullen. In de 19de eeuw, de romantiek, wordt etiquette in de burgerij zeer belangrijk.  Accessoires als het balboekje komen in de mode. Vanaf de 20de eeuw moet het dagelijks  leven steeds sneller en  sneller gaan en verdwijnen er veel accessoires, maar komen er ook nieuwe in gebruik. Door de opkomst van ondermeer treinen en auto's wordt reizen steeds meer gemeengoed. En dit vraagt om aanpassingen in de accessoires. Na ruim tweeëneenhalf uur namen wij afscheid van Erna, maar aan de reacties te horen uit de zaal komt zij zeker nog eens terug. (klik hier voor de foto's van deze middag)


Excursie Maankwartier Heerlen, dinsdag 3 maart 2020

Op dinsdag 3 maart kwamen er 72 vrouwen samen in de prachtig vernieuwde stationshal van Heerlen. Vier gidsen van de VVV Zuid-Limburg/Heerlen leidden ons met hun interessante verhalen door het Maankwartier, een prachtig ontwerp van kunstenaar Michel Huisman. Het is een mooi, nieuw stukje Heerlen. Met een station, winkels, cafés, een hotel, kantoren en woningen. Ook is het de nieuwe verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de stad. De start van onze rondleiding was in het makelaarskantoor van Weller waar een schilderij hing, gemaakt door de in 1996 op brute wijze, in de tunnel onder het toenmalige station, met een mes vermoorde filosofie student Serge Heederik. Bij de opening van het Maankwartier werd dit schilderij door de broer van Serge aangeboden als herinnering aan zijn vermoorde broer. De tunnel is nu gesloten. Niet alleen het Maankwartier werd belicht, maar er werd ook aandacht besteed aan de omgeving rondom het gebied waar de vroegere mijnen stonden. Er werd ook gewezen op het Roxy theater, vroeger een van de grootste bioscopen van Nederland en in authentieke staat behouden. Binnen een lust voor het oog. Ook werd nog gewezen op het oude CBS-gebouw en het nieuwe wat daar vlak achter ligt. De verwarming van het gehele maankwartier geschiedt met water dat wordt opgepompt uit de oude mijnschachten, die in de loop der jaren vol zijn gelopen met water. Onder Heerlen bevindt zich een enorm stelsel van mijngangen. Sinds de sluiting van de mijnen zijn die ondergelopen met grondwater. Dit grondwater wordt opgewarmd door de aarde: hoe dieper in de aarde, hoe hoger de temperatuur. De idee is dat het water in de dieper gelegen mijngangen gebruikt kan worden om gebouwen te verwarmen en het water uit hoger gelegen gangen om gebouwen te koelen. Een idee dat inmiddels in werkelijkheid is omgezet. Langzaam kwamen we aan het einde van onze rondleiding door dit bijna buitenlands aanvoelende stadsdeel van Heerlen. Volgens Michel Huisman is het Maankwartier een groot kunstwerk, met daarin 89 kleinere kunstwerken, zoals beelden die tevens dienstdoen als vogelhuisje en symbolen van de dierenriem. Het meest opvallende kunstwerk is de Heliostaat (de zonnetoren). Dit is een toren met bovenop een halve bol waar aan de onderkant een spiegel is bevestigd. Deze spiegel moet het daglicht weerkaatsen naar plaatsen in het gebouw waar normaal gesproken geen zonlicht zou komen, zoals in de ondergrondse parkeergarage. Om ervoor te zorgen dat hij constant het zonlicht vangt is hij verbonden aan een zeer nauwkeurig astronomisch uurwerk. We hebben bewonderd en ons verwonderd. Het was al met al een prachtige middag, wel wat koud, maar gelukkig bleef het helemaal droog, in tegenstelling tot de weersverwachtingen. Na een lekkere kop koffie/ thee in een van de gelegenheden in en rond het Maankwartier ging iedereen weer met Arriva huiswaarts. Vergeet u niet om eens bij de foto's van deze middag te kijken ! < klik hier >


Opera Bellida, maandagavond 17 februari 2020

Op maandag 17 februari kwamen er zo’n 60 nieuwsgierige leden en enkele introducés naar Gemeenschapshuis de Stip om te luisteren en te kijken naar operafragmenten van de ons onbekende opera Bellida. De Meerssense regisseur Frans Meewis begon zijn carrière lang geleden bij de Kemediespeulers, een toneelgroep in Maastricht, hetgeen een blijk van herkenning opriep in de zaal. Na werk voor de Nederlands-Vlaamse opera en verblijf in o.a. Aruba kwam hij in 1999 in contact met de Opera Romana in Timisoara met maar liefst 600 medewerkers in een nogal vervallen omgeving. Aldaar regisseerde hij enkele opera’s, waarover hij de nodige anekdotes wist te vertellen. De door hem opgerichte stichting Bérenger, heeft als doel artistieke, organisatorische en financiële hulp te bieden. Maar ook om modern, eigentijds of onbekend repertoire uit te voeren. De romantische opera Bellida (1897), een werk van de Maastrichtse componist Gustaaf Francies de Pauw, paste prima in deze doelstelling. Frans Meewis heeft de partituur en het libretto (terugevonden op de zolder van kleinzoon de Pauw) gereconstrueerd. Met veel steun en medewerking in Roemenië én in Limburg is de opera in 2004 vele malen opgevoerd in heel Nederland. Bellida werd enthousiast ontvangen en Roemeense operasterren verbleven al die weken in een vakantiepark. Het publiek in de Stip waande zich in de operazaal bij het zien en beluisteren van mooie fragmenten van Bellida, waarin de romantische strijd om de liefde de boventoon voert.  Als ruime toegift volgde een acte uit de opera Un ballo in maschera van Verdi, ook uitgevoerd door de Opera Romana Timisoara  onder regie van Frans Meewis. Een bijzondere muzikale avond, die technisch goed werd ondersteund door Ludo, als vrijwilliger werkzaam bij het Pesthuys Podium in Maastricht. < klik hier voor de foto's >

Film 'Mi Vida' in Lumière, maandagmiddag 3 februari 2020

Om 14.00 verzamelden 83 dames en een heer zich voor de film ‘Mi Vida’ in de mooie ambiance van Lumiëre, waarna iedereen een plaats in zaal 2 ging zoeken. Om14.30 uur startte Marius Michels met zijn inleiding. Hij heeft jarenlang als vrijwilliger gewerkt bij Lumiëre voor film en educatie. Inmiddels is er een beroepskracht als coördinator Filmeducatie en Mediawijsheid aangesteld omdat dit een examenvak is geworden. Gelukkig kunnen wij nog steeds terecht bij Marius voor zijn filmadvies en inleiding en dat al voor de 11de keer. ‘Mi Vida’ is een film over het realiseren van je dromen en over de verwachtingen die we hebben van ons leven. Een ‘coming-of-age’ film, die op alle fronten overtuigt. Een volgende levensfase (‘Coming of age’) is niet alleen voorbehouden aan pubers, maar kan ook op veel latere leeftijd. Kapster Lou (63) koestert een heimelijke droom, ze zou wel in Spanje willen wonen. Ze begint met een cursus Spaans in Cádiz. Ver weg van alles wat ze kent. Kan ze op haar leeftijd nog wel aan iets nieuws beginnen, bijvoorbeeld een kapsalon? Een dilemma doemt op: kiest ze voor haar eigen leven, of dat van haar familie? De hoofdpersoon wordt vertolkt door Loes Luca (Rotterdam 1953). Ze heeft meer dan 65 theater- en televisieproducties, films alsmede zangvoorstellingen op haar naam staan. De film werd beloond met een regen van 4 sterren, mede dankzij het sterke, ingetogen spel van Loes Luca. Tijdens onze gezellige nazit met een drankje hoorden we reacties, zoals mooie film, herkenbare items, humor en zeker stof tot nadenken.
H
et scenario is van Roos Ouwehand, onder regie van Norbert ter Hall, met Loes Luca, Elvara Minguez, Loic Bellemans en Anniek Pfeifer. Voor het camerawerk tekende Richard van Oosterhout, voor de montage Wouter Jansen en de muziek is van Jasper Boeke. Mi Vida is op 21 november 2019 in première gegaan.

Excursie 'Beleef L1', donderdagochtend 23 januari 2020

Deze donderdagochtend genoten wij van een geslaagde excursie naar L1. Met 52 dames werden wij bijzonder hartelijk ontvangen met koffie en vlaai om daarna ingewijd te worden in de filosofie van L1 met een goede, informatieve bedrijfsfilm. Vervolgens werden wij in drie groepen meegenomen door onze niet alleen heel vriendelijke, maar ook zeer deskundige gidsen. Op weg naar de radio- en TV- studio's en - natuurllijk - de redactievloer. We kwamen bekende presentators en journalisten tegen. Henk Hover nodigde ons uit om binnen te stappen bij Plat-eweg en een van onze leden was enthouisiast Ruud Kleinen live aan het werk te zien in zijn radiostudio. Haar favoriete presentator! We zagen de wat gedateerde radiostudio's en de meer moderne, lichtere studio's. Op de grote nieuwsredactie schroomde Kirsten Paulus niet om veel vragen te beantwoorden. Zelfs de keuze van haar kleding als presentatrice van het programma Limburg Centraal kwam aan bod. Suna Soysüren als dagchef van dit programma was druk in de weer, maar nam toch even tijd om ons te begroeten. En Jan de Koning legde uit waarom de nieuwsredactie het hart is van L1 en waarom welke keuzes soms (moeten) worden gemaakt. In die afwegingen vormen termen als nieuws maken of nieuws volgen een belangrijke rol. Maar al dat nieuws en al die programma's moeten worden gepresenteerd. En daarbij is de regiekamer weer een kloppend hart. Helemaal bij grote live-uitzendingen. We bezochten de studio van Limburg Centraal en van het programma Kwizzele. We zagen zelfs een studio in complete renovatie. De huidige tijd vraagt om immers steeds weer nieuwe, veelal digitale, apparatuur. En L1 gaat met de tijd mee. We leerden de autocue lezen, hoe het weer wordt gepresenteerd en hoe gasten soms gerustgesteld worden. Dat visagie daarbij een rol kan spelen was een eye-opener. Kortom, Wim Steinbusch, Cecile Waelen en Frank van Soest bedankt voor jullie enthousiaste rondleiding. Een blik achter die schermen maakt dat je met andere oren naar de radio luistert en naar de televisie kijkt. En natuurlijk volgt een belangrijk deel van het Vrouwengilde Meerssen L1 ook digitaal ! Op Ipad of smartphone.  En heeft nu een idee hoe dat allemaal tot stand komt. Kijk vooral ook eens bij de foto's van deze ochtend < klik hier >.

Lezing 'Beestjes zien en andere vlekken', woensdag 8 januari 2020

Deze lezing werd verzorgd door de oogartsen mw.drs. K. van de Kar-Hendrickx en mw.drs. J.Post van oogkliniek Parkstad en oogkliniek Maastricht. Voor een publiek van meer dan honderd aanwezigen brachten beide artsen heel helder de meest voorkomende oogaandoeningen ter sprake en in beeld. De zaal werd op interactieve wijze hierbij betrokken door steeds opnieuw de vraag te stellen of men bekend was met bepaalde verschijnselen. Dit gebeurde zonder op individuele gevallen in te gaan. Zo werden uiteindelijk zes aandoeningen besproken: de Mouches volantes of floaters, de traanfilm-insufficiëntie of droge ogen, de metamorfopsie waarbij het beeld sterk wordt vervormd, de droge en natte macula, de amaurosis fugax ofwel een stolseltje in een bloedvat in het oog, de oogmigraine en de uitval van het gezichtsveld of kokerzien. Na de pauze werd nog uitgebreid ingegaan op de staaroperatie, maar niet nadat veel vragen uit de zaal waren beantwoord. Wist u bijvoorbeeld dat staar niet alleen bij mensen voorkomt, maar ook in de dierenwereld. En dat bij de aandoening 'droge ogen' de kwalteit van het traanvocht bepalend is en niet de hoeveelheid zoute tranen? Eenmaal aan het druppelen betekent levenslang druppelen. Beide artsen gaven aan het contact met de patiënt hoog in het vaandel te hebben. Om de juiste diagnoses te kunnen stellen zijn de vragen aan de patiënt essentieel. Ook gingen zij nader in op de ontwikkelingen in de oogheelkunde. Het medisch vakgebied oogheelkunde staat in de top van sterkst ontwikkelde en meest geïnnoveerde medische specialisaties van de laatste 30 jaar. Er kan technisch ongelooflijk veel meer dan vóór 1990. Het zijn vooral de operatieve en diagnostische technieken die vernieuwend zijn. Janny Post en Karin van de Kar hebben de introductie van deze nieuwe technieken in de oogartsenpraktijk meegemaakt. Oogartsen maken gebruik van tweedimensionale beelden en bijzonder hoogwaardige microscopen die tot in de diepste lagen kunnen kijken. Wat nu 'live' in het oog wordt gezien, is tegelijk ook meetbaar geworden. Desgevraagd werd ook nog ingegaan op schermgebruik en de relatie naar oogkwaliteit. Geadviseerd werd om in ieder geval na ieder half uur schermkijken (computer, tablet of smartphone) een pauze in te lassen van minimaal 10 minuten. In toenemend aantal worden jonge kinderen bijziend. Dit wordt toegeschreven aan het intensieve schermkijken. Aanbevolen wordt dan ook om de schermtijd bij kleine kinderen echt te limiteren en ze vooral ook buiten te laten spelen. Voor volwassenen geldt overigens ook dat roken aantoonbaar slecht is voor de ogen. De rol van voeding in relatie tot (preventie van) oogproblemen is nog niet echt aangetoond, mogelijk dat bepaalde voedingssupplementen wel een positieve rol spelen. Kortom, het was een interessante avond waarbij wij, in het kader van ons jaarthema, met 'andere' ogen hebben gekeken naar de ogen. Enkele onderdelen van de powerpointpresentatie zijn opgenomen in de fotogallery < klik hier >). 

Nieuwjaarsbijeenkomst, donderdag 2 januari 2020

Drukbezocht werd onze traditionele nieuwjaarsbijeenkomst bij Silly Days. De wafels stonden klaar en de ruimte gezellig aangekleed om ons te ontvangen. We mochten ook veel nieuwe leden begroeten, naast gewaardeerde leden die al heel lang lid zijn. Een prachtige mix van onze vereniging. Eenieder had voor de ander een mooie wens paraat, waarbij gezondheid toch echt bovenaan de lijst staat bij iedereen. Onze voorzitter Nanny haalde, zoals gebruikelijk, in haar korte toespraak de Chinese astrologie erbij, gekenmerkt door de dierenriem. Zij attendeerde dat 2020 het jaar van de Rat is, voor eenieder geboren in 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 en 2020 ! Overigens is binnen de Chinese astrologie de betekenis van het dier anders dan ons Westers gevoel in eerste instantie voelt. Zoek het vooral eens op een dezer dagen, mocht u in een van de genoemde jaren zijn geboren. Nanny refereerde vanzelfsprekend ook aan vijfenzeventig jaar bevrijding, 2020 zal landelijk veel aandacht worden besteed aan deze belangrijke gebeurtenis. In Limburg, in het bijzonder Zuid-Limburg, is dit eigenlijk al afgelopen september op gepaste wijze gevierd. Met het uitspreken van nogmaals de beste wensen voor eenieder bracht de voorzitter een toost uit op het nieuwe jaar 2020, met de wens dat onze vereniging bloeiend mag blijven voortbestaan, met aandacht voor elkaar, met ontmoeting en verbinding bij een van de vele activiteiten die al op het programma staan of nog gaan komen.

Kerstviering, met diner en muzikaal intermezzo, dinsdag 10 december 2019

Honderd leden hadden zich ingeschreven voor een mooie avond in kerstsfeer, waaronder ook een aantal nieuwe leden. De medewerkers van de Stip zorgden voor een metamorfose van de zaal. Deze was in echte kerstsfeer gehuld. Opnieuw serveerde Brasserie Markt 18 een heerlijk diner en werden wij getrakteerd op een sfeervol optreden van Belcanto Resonance uit Valkenburg, Voorzitter Nanny Notten deed een appèl op ons allen in haar inhoudsvolle overweging om stil te staan bij de erbarmelijke levensomstandigheden van veel jonge kinderen in de wereld.
< Klik hier voor de volledige overwegingen bij kerst van onze voorzitter >
Olga Ruysink las een mooi kerstverhaal voor van Jan Terlouw, een schrijver die altijd weet te raken. Elkaar ontmoeten en ons met elkaar verbonden voelen, dat wordt op een avond als deze helemaal uitgedragen. Er is aandacht voor elkaar, er ontstaan mooie gesprekken en aan het einde gaat iedereen met een warm gevoel naar huis. Met bedankjes voor iedereen die een bijdrage had geleverd aan het slagen van deze avond en de beste wensen voor de komende feestdagen sloot onze voorzitter de avond af, maar niet nadat alle aanwezigen waren uitgenodigd voor de nieuwjaarsbijeenkomst op 2 januari 2020 om 15.00 uur bij Silly Days aan de Markt te Meerssen.
Kijk voor een terugblik op deze mooie avond vooral eens bij de foto's ! < klik hier >

Concertavond, donderdag 21 november 2019

In samenwerking met de Bibliotheek Meerssen en Stella Academia organiseert Vrouwengilde Meerssen een concertavond. De aanmeldingen komen in grote aantallen binnen stromen en het besluit valt om de avond niet te laten plaatsvinden in de Synagoge maar in de aula van het Stella Maris College. Een goede beslissing want het enthousiasme is groot en vanaf 19 uur komen de eerste toehoorders al binnen lopen en wordt een van de 180 stoelen opgezocht. Gesprekjes worden aangeknoopt met bekenden en het geroezemoes neemt toe.
Sopraan Claudia Cauwenbergh, begeleid door pianiste Alice Hendriks, verzorgt een avond met liederen uit de Duitse Romantiek. De dames hebben een repertoire samengesteld met liederen van Robert Schumann, Richard Strauss, Hugo Wolff, Johannes Brahms en Richard Wagner. Elke componist wordt kort toegelicht. Claudia Cauwenbergh start met drie liederen van Schumann waarvan “Mein besseres Ich" het eerste is. Dan volgt Brahms met “ Ein Ständchen" als eerste lied van drie. Ook van Hugo Wolff zingt zij drie liederen. Na van zoveel mooie klanken te hebben genoten is het tijd voor een pauze met een drankje. Iedereen is geanimeerd met elkaar in gesprek maar zoekt snel zijn stoel weer op als het tweede deel van de avond aanvangt.
We gaan eens goed zitten voor Richard Strauss. De keuze is gevallen op Liedcyclus opus 10 en we genieten van “ Zuneignung", “ Die Nacht" en “ Allerseelen". Dan volgt Richard Wagner, de componist die bekend staat voor zijn streven naar het “ Gesamtkunstwerk". We luisteren naar enkele liederen uit de Wesendonkcyclus, getiteld “ Der Engel “ en “Traüme".
Uit de staande ovatie aan het eind van de uitvoering blijkt dat het publiek zeker niet teleurgesteld is en haar waardering graag wil uiten. Nanny Notten, voorzitter van het Vrouwengilde Meerssen, neemt ter afsluiting het woord. De musici krijgen van haar alle lof toegezwaaid en Nanny biedt de dames een mooie roos aan. Tevens verwijst zij naar de prettige samenwerking met Bibliotheek Meerssen en Stella Academica waardoor deze mooie avond gerealiseerd kon worden .

Lezing ‘Maastricht en Omstreken in WO II‘, donderdagmiddag 7 november

Vanmiddag nam dhr. dr. Paul Bronzwaer uit Maastricht, historicus en deskundige inzake de periode van de tweede wereldoorlog in Limburg, ruim zeventig aanwezigen mee in de Tweede Wereldoorlog, nu vijfenzeventig jaar geleden. Hij beschreef de militaire inval op 10 mei 1940, waarbij Maastricht al kort na 08.00 uur in de ochtend capituleerde, niet lang daarna gevolgd door de gemeenten in de omgeving, waaronder Meerssen. De bezetter richtte per direct een ‘bezettingsbestuur‘ in. Dit bestuur bepaalde wat er diende te gebeuren.
In februari 1941 werd de commissaris van de koningin, gouverneur Willem van Sonsbeeck, door de bezetter vervangen door graaf de Marchant et d'Ansembourg als commissaris der Provincie Limburg. Gouverneur Van Sonsbeeck werd direct na de bevrijding van Zuid-Limburg in september 1944 op 18 september herbenoemd. Van de gemeenten Meerssen, Bunde, Geulle en Ulestraten zijn gedurende de oorlogsjaren de burgemeesters aangebleven, ten gunste van de bevolking. Alle vier zijn na de oorlog op basis van onderzoek ‘gezuiverd‘ en zonder enkele blaam bevonden. Opvallend is dat in Limburg meer dan veertig burgemeesters voor dezelfde positie hebben gekozen, altijd ten gunste van de bevolking.
Paul Bronzwaer verhaalde over de totale verduistering die werd ingevoerd, samen met de spertijd en welke consequenties dat had, over het inleveren van alle metalen, niet zijnde ijzer, waaronder ook de bronzen kerkklokken van bijvoorbeeld de O.L. Vrouwe basiliek in Maastricht. Indringend was het onderdeel over de Jodenvervolging, van registratie naar uiteindelijke deportatie. Na een oproep in augustus 1942 bleken van de 600 opgeroepen Joden zich 300 niet te hebben gemeld. Het toenmalige schoolgebouw in de Prof.Pieter Willemstraat te Maastricht (PPW) was het verzamelpunt. Uiteindelijk zijn naar schatting gedurende de oorlog zo‘n 1500 tot 2000 Joden in Limburg ondergedoken.
Na de pauze werd uitgelegd waarom Zuid-Limburg, in tegenstelling tot de rest van Limburg, al werd bevrijd. Als onderdeel van een grotere strategie om de stad Aken in te kunnen nemen. Zuid-Limburg is door twee Amerikaanse divisies bevrijd: de 30e infanteriedivisie ‘Old Hickory‘ en de 2e pantserdivisie ‘Hell on Wheels‘. Dit ging niet vanzelfsprekend. Naast strategische afstemmingsproblemen verhaalde Bronzwaer ook over brandstofproblemen en ingestorte bruggen waardoor de tanks niet direct vooruit konden. Aan de hand van kaartmateriaal werd de bevrijding van dag tot dag en van plek tot plek in onze huidige gemeente Meerssen nog eens gerecapituleerd.
Dr. Paul Bronzwaer (1936) studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij was van 1960 tot 1997 verbonden aan het Sint-Maartenscollege te Maastricht als docent Frans en conrector.
Tips rond 75 jaar bevrijding:
Recent is het boek van oud-schooldirecteur Pierre de Rooy uitgekomen met als titel ‘Donkere Dagen… Ulestraten in de Tweede Wereldoorlog‘. Geschreven en uitgegeven ter gelegenheid van de viering ‘75 jaar bevrijding‘ in september 2019. Een zeer lezenswaardig document, aldus Paul Bronzwaer.
Ook aan te bevelen is het programma dat de redactie van het lokale TV-programma Good Veurein in september heeft gemaakt voor RTV-Maastricht in het kader van 75 jaar bevrijding. Dieper wordt ingegaan op het aspect 'schuilen tijdens de oorlog'. Dit gebeurt aan de hand van getuigen die verhalen over hun ervaringen. Deze uitzending met als titel ‘Bevrijd!‘ is nog terug te zien via de website www.goodveurein.nl. < klik hier voor de rechtstreekse link naar de uitzending 'Bevrijd' >.


Expositie 'Nature: Collaboration in Design' te Kerkrade. Invulling van het jaarthema 'Met nieuwe ogen kijken/duurzaamheid', 22 oktober 2019


Vierenzestig leden lieten zich deze dinsdagmiddag verrassen in het Cube Designmuseum te Kerkrade met de prachtige tentoonstelling 'Nature: Collaborations in Design'. Op geleide van het KVG jaarthema ‘Met nieuwe ogen kijken/duurzaamheid‘ bezochten we deze uitdagende tentoonstelling. We keken letterlijk met nieuwe ogen, op een geheel andere manier naar alle mogelijkheden om duurzaam te ontwerpen en te hergebruiken. Maar niet nadat we eerst de prachtige introductiefilm kregen te zien over onze aarde en hoe wij daar mee omgaan. Met onze neus op de feiten werden wij gedrukt. We putten onze aarde uit. En de misschien wel belangrijkste boodschap? De aarde heeft ons niet nodig, maar wij hebben wel de aarde heel hard nodig ! Vervolgens werden wij in drie groepen rondgeleid langs de verschillende thema's van deze expositie waar 62 kunstenaars/designers/wetenschappers innovatief werk presenteren om onze aarde, ondanks alle bedreigingen, leefbaar te houden. Een middag waar ogen soms op verrassende wijze geopend werden en niet alleen omdat Cube Design Museum in deze expositie direct samenwerkt met het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum uit New York, het grootste Design Museum ter wereld. Daar is op dit moment dezelfde tentoonstelling ook te zien. Wereldwijd zijn de meest vooruitstrevende projecten, die de afgelopen drie jaar door designers en wetenschappers zijn ontwikkeld, geselecteerd. De natuur vormt de rode draad in de expostie, onder meer ook terug te vinden in de bedekking/aankleding van de vloeren en het hergebruik van materialen na de tentoonstelling. Alle projecten die geëxposeerd worden zijn gericht op het ondersteunen, verbeteren, herstellen, stimuleren, herdefiniëren en nabootsen van de natuur. De zoektocht van designers in het vinden van oplossingen en hoe zij omgaan in hun werk met nieuwe ontwikkelingen staat centraal. De expositie Nature laat zien dat wij als mensheid in staat zijn de balans tussen de natuurlijke wereld en de door de mens gemaakte wereld te herstellen. Op voorwaarde dat wij dat zelf willen en bereid zijn ons hiervoor in te zetten. Deze tentoonstelling kreeg een ****sterrenwaardering in de media. Bent u nieuwsgierig geworden? Alle reden om alsnog te gaan en het zelf te gaan zien en beleven ! De expositie loopt nog tot en met 19 januari 2020. Deze geslaagde middag werd door het overgrote deel van de dames afgesloten met een nazit in het museumcafé. Er was immers veel om over na te praten. Tegelijk werd daar ook een groot deel van de enquêteformulieren ingevuld die KVG-Limburg had uitgedeeld over het thema 'duurzaamheid'. Overigens, mede dankzij een financiële bijdrage van KVG-Limburg werd deze middag mogelijk gemaakt.

Najaarswandeling 10 oktober 2019

Na een wel heel natte week werden wij op donderdag 10 oktober verrast met heerlijk wandelweer. Wat hebben we geboft. Vierenvijftig deelnemers hadden wij deze keer, een ware verrassing. Gastvrij werden we om 10 uur onthaald bij Brasserie Josefien, gelegen aan de Pastoor Brouwersstraat 20-A te Margraten. Rond half 11 ging een groep van 35 dames van start met de lange wandeling, negentien andere dames hadden gekozen voor de korte versie. Deze bracht de dames naar het Amerikaans Kerkhof in Margraten waar zij op hun gemak rond konden lopen, ook als lopen iets moeilijker was. Er kwamen prachtige verhalen los, over herinneringen aan de oorlog en hoe deze beleefd was. Mooi om te horen in de periode dat wij 75 jaar bevrijding herdenken en vieren. De groep 'lange' wandelaars liep over het plateau van Margraten, door holle wegen en over velden. Langs 'Margraten' en langs mooie wegkruizen. Voor de geïnteresseerden: het was een aangepaste wandeling van de website wandelgids Zuid-Limburg < klik hier >, nummer 177. Na twee heerlijke uren in de frisse lucht, met prachtige wolkenpartijen en vergezichten kwamen beide groepen weer bij elkaar in Brasserie Josefien. Opnieuw werden wij gastvrij ontvangen, nu voor een smakelijke lunch. Er waren ook verschillende nieuwe leden aanwezig en tijdens de lunch kon er wat nader kennis worden gemaakt met elkaar. Met veel gekwetter werd uiteindelijk afscheid genomen van elkaar. Vergeet vooral niet om ook eens bij de foto's als herinnering te kijken < klik hier >.

Dinsdag 1 oktober 2019 : Meerssen, meer dan een plaats aan een moerassige beek !

In opnieuw een goed gevulde Stip werden wij dinsdag 1 oktober meegenomen in een stuk interessante geschiedenis van de Gemeente Meerssen. De lezing werd verzorgd door Frank Hovens (Geleen, 1961). Hij studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft sinds 2001 een bureau voor historisch onderzoek. In 2017 jaar verscheen zijn boek ‘In de armen van Maas, Geul en Watervalderbeek : de loop van de geschiedenis in de gemeente Meerssen‘. Een boek dat inmiddels al in veel huishoudens in Meerssen ligt. Alhoewel zijn boek is onderverdeeld in 10 hoofdstukken behandelde Frank Hovens deze avond slechts de eerste vier.
Als eerste ging hij in op het geologisch verleden. Het landschap, de bodem en de delfstoffen zijn bepalend geweest voor de vestiging en bestaansmogelijkheden van de bewoners, tot op de dag van vandaag. Vervolgens kwam het prehistorisch vernuft aan bod, om daarna een schets te geven van de omwenteling waar de komst van de Romeinen voor zorgde in de eerste eeuw voor onze jaartelling. Op diverse plekken in Meerssen zijn Romeinse sporen gevonden, zoals de in 1865 door Jos Habets blootgelegde fundamenten van een villa op de Onderste Herkenberg. Waarbij ook ingegaan werd op de intrigerende vraag of de grote weg, de bekende ‘Via Belgica‘, door Meerssen heeft gelopen.
Als vierde en laatste onderdeel van deze avond kwam het vierde hoofdstuk voor het voetlicht, de hoogtij van palts en proosdij. Na de Romeinen kwam de macht in handen van Frankische vorsten. In Rothem is een Merovingisch grafveld gevonden. In Marsna (‘plaats aan een moerassige beek‘) lag een Karolingische palts, alwaar koning Lodewijk de Duitser zich in 870 ophield toen hij en zijn broer Karel de Kale het koninkrijk Lotharingen verdeelden (‘Verdrag van Meerssen‘). Meerssen was in de Vroege Middeleeuwen een niet onbelangrijk vakje van het Europese politieke schaakbord. De eeuwen na Karel de Grote († 814) kenmerkten zich door een machtsstrijd van regionaal gewortelde adellijke families en grotere Europese dynastieën. Kerkelijke politiek en adellijke machtspolitiek lagen in elkaars verlengde, zoals de schenking illustreert van het ‘domein‘ Meerssen aan de abdij van Reims in 968 door koningin Gerberga (zuster van de Duitse keizer Otto I; eerst getrouwd met de belangrijkste edelman in onze regio, Giselbert, en later met de koning van Frankrijk, Lodewijk IV). Tegen de achtergrond van ingrijpende hervormingen in de katholieke kerk werden de (wereldse) kanunniken van de proosdij vanaf 1135 vervangen door monniken. Hun verhouding met de buren (de Heren van Valkenburg, maar ook Gerlachus van Houthem) kan het beste als moeizaam worden omschreven. Van belang is ook dat Meerssen dankzij twee wonderen, het Sacramentswonder (1222) en het Brandwonder (1465?) eeuwenlang een schare pelgrims trok.
Als vanzelfsprekend deed Frank Hovens aan het einde van deze avond het aanbod om het vervolg van de boeiende geschiedenis van Meerssen in een volgende lezing te komen toelichten. Wellicht iets voor het nieuwe seizoen? Het aanbod werd door verschillende leden enthousiast ontvangen. Geschiedenis is en blijft een boeiend onderwerp, ondanks de vele jaartallen, personen, feiten en (soms) fabels. Dat Meerssen een belangrijke plaats heeft in niet alleen de regionale, maar ook de Europese, geschiedenis werd deze avond heel duidelijk geschetst. Meerssen, daar valt heel wat over te vertellen! Wij hebben een aantal beelden van deze avond gepubliceerd in de foto-terugblik < klik hier >. Voor de aanwezigen zeker herkenbare beelden.

Woensdag 25 september 2019 : lezing Margriet Brandsma

Op woensdag 25 september heeft Margriet Brandsma, voormalig correspondent van het NOS-journaal in Duitsland, meer dan honderden vijftien leden en introducés laten genieten van haar, met verve gebrachte, lezing over ‘het nieuwe Duitsland‘. Zij werkt heden als zelfstandig journalist en publicist. Zij heeft 9 boeken op haar naam.
In haar verhaal was duidelijk te horen dat zij nog steeds gefascineerd is door ons buurland, waar zij van 2005-2012 gewerkt heeft als journalist. Met tal van anekdotes en persoonlijke ervaringen gaf zij een inkijk in de Duitse samenleving vanaf de 2e Wereldoorlog tot heden. Net als menig andere journalist bemerkte zij dat de verwerking van de 2e Wereldoorlog moeizaam verlopen is en eigenlijk nog steeds niet is afgerond. Pas eind jaren zestig was de Tv-serie ‘de Holocaust‘ te zien, in vier delen en na afloop kon men bellen. Het bleek een eyeopener voor heel veel gewone West-Duitsers, de telefoon stond roodgloeiend. Ook rond het oprichten en plaatsen van het grote en confronterende Holocaust monument in hartje Berlijn was zeer veel discussie.
Dit jaar (2019) is het 30 jaar geleden dat de muur viel en de Duitse hereniging plaats vond tussen ‘Bessie-Wessie‘ en de ‘Jammer-Ossie‘, zoals ze elkaar nog steeds kunnen betitelen. Interessant was ook haar verhaal over de Stasi, de geheime dienst van de DDR. Hoe gewone mensen geronseld werden om zijn of haar medeburgers te bespioneren en de nasleep na de hereniging.
Na de pauze werd de blik gericht op ‘het mirakel Merkel‘, de titel van haar boek over Angela Merkel, bondskanselier van 2005 – heden. Margriet Brandsma heeft haar redelijk van nabij kunnen volgen. Aan de hand van foto‘s, een paar filmpjes en vooral politieke spotprenten werd een beeld geschetst van haar jeugd, de snelle opkomst en toename van macht van de intelligente natuurwetenschapper, die met grote ambitie koos voor de politiek en bondskanselier werd. Ook de ins en de outs van een lange werkdag uit het leven van bondskanselier Merkel kwamen in beeld. Haar meest succesvolle karaktereigenschap is dat zij snel knopen kan doorhakken. Dat zij op haar best is als crisismanager mag als bekend beschouwd worden gezien de vele crises in Duitsland en de Europese Unie die zij heeft moeten bezweren. Officieel loopt haar termijn af in 2021, maar de vraag is of zij de termijn zal uitzitten. Vanuit de zaal werd nog menig vraag gesteld over een onderwerp uit ‘het nieuwe Duitsland‘.

 

Openingsavond 16 september 2019

Zoals gebruikelijk begint deze avond met een H. Mis in de basiliek van Meerssen, speciaal voor de leden van ons Vrouwengilde Meerssen. Een klein gezelschap bezoekt deze dienst terwijl ondertussen de Stip zich vulde met KVG- vrouwen die er allemaal weer zin in hadden. Een fantastische opkomst voor deze algemene ledenvergadering, tevens de opening van het nieuwe seizoen 2019 – 2020.

Voorzitter Nanny Notten opende met een ferme hamerslag de avond, met aansluitend een warm woord van welkom aan alle aanwezigen en in het bijzonder de nieuwe leden. Twintig dames hebben zich als nieuw lid aangemeld, waarvan er 11 al aanwezig waren. Na een korte toelichting op het jaarthema ‘Met nieuwe ogen kijken/Duurzaamheid‘ namen Ronnie Mullens en Math van de Wal het woord namens speeltuin St. Joseph, ons sociaal project voor het seizoen 2019 – 2020. Zij deden dit op aansprekende wijze. Voor meer informatie over het project verwijzen wij graag naar www.vrouwengildemeerssen.nl/sociaal-project/ . Dank aan Math en Ronnie voor hun pleidooi voor deze mooie speeltuin, volledig gerund door vrijwilligers. Wij hopen op gulle bijdragen van onze leden en zo aan het einde van het seizoen een mooi bedrag te kunnen overhandigen aan deze vertegenwoordigers van speeltuin St. Joseph.

Na een korte pauze presenteerde Maddy Timmers het jaarverslag van alle activiteiten van het afgelopen seizoen. Dit gebeurde met een beeldende PowerPoint die positief ontvangen werd. Vervolgens was het de beurt aan onze penningmeester Annie Heynens-Bos die op zeer deskundige wijze volledige verantwoording aflegde over het gevoerde financiële beleid. Met een compliment van de kascommissie, bestaande uit Francis Jaminon en Mariëtte Gerards, kon aan de penningmeester décharge worden verleend. Voor het seizoen 2019-2020 bestaat de commissie uit opnieuw Mariëtte, aangevuld met Ali Cremer.

Het volgende punt op de agenda van de ledenvergadering was de bestuurswisseling. Mariet Bouwens stelde zich na haar reguliere termijn van vier jaar opnieuw verkiesbaar. Unaniem werd zij bij handopsteking herkozen door de leden. Zij blijft de functie van secretaris vervullen. Van Marlies Vrancken, sinds 2014 lid van het bestuur en verantwoordelijk voor de ledenadministratie, moesten wij helaas afscheid nemen. Zij heeft altijd op zeer zorgvuldige wijze haar taak vervuld, met enthousiasme, met een positief-kritische blik en altijd mee denkend met een ander. Met mooie dankwoorden, omlijst met bloemen en een mooie bon werd afscheid van Marlies genomen. Als nieuw bestuurslid werd voorgedragen Marie-Thérèse Beckers-Visser. En ook zij werd unaniem door handopsteking door onze leden gekozen. Zij stelde zichzelf kort voor en beloofde net zoals Marlies positief-kritisch mee te denken en zeker ook op punten en komma‘s alert te zijn in teksten voor onze leden. Welkom Marie-Thérèse, wij wensen je een mooie periode toe.

Precies om 21.30 uur kon de voorzitter deze vergadering afhameren met het uitspreken van de wens dat wij een mooi seizoen tegemoet gaan waarin ontmoeting en verbinding met elkaar centraal staan. Zoals gebruikelijk bleven verschillende dames nog even voor een gezellige en informele nazit. Kijkt u vooral ook eens bij de foto's < klik hier >.

Copyright Vrouwengilde Meerssen