Terugblik activiteiten verenigingsjaar 2020 - 2021Bij de terugblik van het seizoen 2020 - 2021 zetten wij ook alle, vanwege de coronamaatregelen, geannuleerde bijeenkomsten. Waarom?   Zodat wij niet vergeten hoe mooi het aanbod voor dit seizoen  eigenlijk was. Wij blijven ons inspannen om uiteindelijk alle geannuleerde bijeenkomsten opnieuw te kunnen aanbieden. In betere tijden, zo hopen wij.
 

Geannuleerd: 'Padden en Amfibieën', dinsdag 30 maart 2021

Deze lezing, te verzorgen door het echtpaar Derks-van der Wiel, hebben wij voor de tweede keer wegens corona moeten annuleren. Wie had dat gedacht? Reden te meer om als het voorjaar in 2022 komt deze lezing opnieuw in te plannen. Want dan ontwaken de padden, salamanders en kikkers uit hun winterslaap. En dat zijn amfibieën, een beschermde diersoort. Deze dieren leiden een verborgen leven, maar zijn zeer interessant. Kikkerdril kent iedereen wel, maar wist u bijvoorbeeld dat een paddenvrouwtje wel 2000 eitjes legt in de vorm van een snoer? Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, is een zeer bekend gezegde, maar elk amfibie kwaakt ook zoals het gebekt is. Veel mensen hebben amfibieën in hun tuinvijver. Hoe dient men daar mee om te gaan? U maakt via een power point presentatie kennis met de amfibieën uit onze eigen omgeving, inclusief hun geluiden. Ook wordt aandacht besteed aan de reptielen die in onze omgeving leven. Wilt u meer weten over deze dieren die mede bepalend zijn voor de omgeving waarin wij samen leven? Heb geduld, u bent van harte uitgenodigd om deze interessante en echte voorjaarslezing bij te wonen in 2022 !

Geannuleerd: begeleide wandeling begraafplaats Tongerseweg Maastricht, woensdag 24 maart 2021

Dhr. Wim Ramakers uit Bunde heeft zich verdiept in de Algemene Begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht. Hij had ons hier graag rondgeleid omdat het een van de oudste algemene begraafplaatsen van Nederland is, met een huidige grootte van 12 hectare, met meer dan 10.000 graven. Op 23 december 1811 berichtte burgemeester Coenegracht aan de leden van de Gemeenteraad dat het terrein aan de Tongerseweg voor begravingen in gereedheid was gebracht. De begraafplaats werd op 27 januari 1812 gewijd door pastoor Partorius van de St. Servaaskerk en op 14 februari van dat jaar vond de eerste begraving plaats van Catherina Willems-Zeekaf. Aan deze eerste begrafenis herinnert thans nog een kleine hardstenen obelisk nabij de ingang van de begraafplaats. In tegenstelling tot de algemeen heersende gedachte is de Begraafplaats van Algemene aard en zeler niet alleen van katholieke aard. Het is een beschermd Rijksmonument en met meer dan 1.000 bomen heeft de begraafplaats ook een belangrijke lokale groenfunctie. In de afgelopen eeuwen zijn op de Tongerseweg 40.000 Maastrichtenaren begraven: ouders en kinderen, gouverneurs en burgemeesters, schilders en schrijvers, soldaten en oorlogsslachtoffers, notabelen en armen. De begraafplaats is er voor alle geloofsovertuigingen, met aparte grafvelden voor kinderen en (ongedoopte) pasgeborenen (het zogenoemde Engelenveld). De wandelexcursie zou ons langs bijzondere grafmonumenten leiden en ons terugbrengen in de historie, met een prachtige inkijk in een wereld waar wij ons over het algemeen niet zo direct in verdiepen. 

Geannuleerd: 'Enkeltje Venray, geschiedenis van de psychiatrie', maandag 15 maart 2021

In 'Enkeltje Venray' schetst Harry Frencken, vrijwilliger bij het Museum van de Psychiatrie in Venray, een beeld van de zorg voor psychiatrische patiënten in Limburg door de eeuwen heen. De nadruk ligt op de geschiedenis van de zorg in de beide psychiatrische instellingen in Venray. Hoe zijn deze instellingen in Venray gekomen en wat is daaraan vooraf gegaan? Welke behandelingen werden er toegepast en hoe ontwikkelde de zorg voor deze mensen zich door de jaren heen? Harry Frencken eindigt met een beeld te schetsen van de hedendaagse situatie. Voor de pauze wordt normaliter de geschiedenis t/m de periode van de 2e wereldoorlog behandeld, na de pauze komt de geschiedenis van de periode na de 2e wereldoorlog tot heden aan bod.

Geannuleerd: Dia-overvloeishow door dhr. Guus Reinartz, donderdag 4 maart 2021

Op veler verzoek zou de heer Reinartz een nieuwe overvloeishow presenteren. Een heerlijke avond voor velen van ons, prachtige beelden van mooie streken. 

Geannuleerd: 'hoe houd je je botten heel?', dinsdag 9 februari 2021

Deze lezing, te verzorgen door mw.dr. S. Bours (reumatoloog) en mw. C. Vaessens-Deckers (osteoporoseverpleegkundige), zou ons veel leren over onze breekbare botten en wat wij daar zelf preventief aan kunnen doen. Maar, wat in het vat zit verzuurt niet en in een volgend seizoen zullen wij hier vast en zeker meer over horen.

Geannuleerd: filmmiddag Lumière, maandag 22 februari 2021

Al jaren een prachtige traditie, zo begin februari. Gezelllig naar de film, in 'ons' eigen filmhuis Lumière. Helaas, ook deze middag geannuleerd.

Geannuleerd: 'Kunstijken, lezingreeks door dhr. Arjen van Prooijen. 

We hadden al zo ons best gedaan om deze serie van vijf lezingen doorgang te kunnen laten vinden. Wonen normaliter rond de 100 leden de lezingen bij, nu was de groepsgrootte al beperkt tot maximaal 30 personen en zouden er twee lezingen per middag komen. Daarmee konden wij toch nog 60 leden de serie aanbieden. Maar het mocht  allemaal niet baten. Corona bleef roet in het kunstkijken gooien en uiteindelijk moest de gehele serie van lezingen worden geannuleerd (11,18 en 25 janauri alsmede 1 en 8 februari). Wij hopen van harte op een ander moment de gekozen onderwerpen alsnog aan te kunnen bieden: 1 en 2: Licht in de kunst, 3. Vrouwen in de kunst (nieuw t.o.v. een eerdere reeks) en 4 en 5: Engagement in de kunst.

A
ls compensatie voor het wegvallen van de lezingenreeks bood Arjen van Prooijen onze leden de mogelijkheid om deel te nemen aan een drietal ZOOM-sessies. Onderwerp 'Beweging in de kunst'. Aan deze ZOOM-sessies heeft een klein aantal leden deel genomen. De reacties waren zeer positief. De schroom om via ZOOM dergelijke lezingen te volgen was echt niet nodig. Op heldere en goed te volgen wijze nam Arjen de groep fantastisch mee in het onderwerp. In voorkomende gevallen biedt de digitale weg letterlijk een uitweg ! 

Geannuleerd: 'Mimak' huiskamertoneel,  donderdag 28 januari 2021

Het had zo'n mooie avond zullen worden in het Leopoldskerkje. Een echte voorstelling voor een besloten gezelschap. Maar helaas, ook deze avond hebben wij moeten annuleren. Niet alleen vanwege de beperking in gezelschap, maar ook vanwege de ingestelde avondklok. Hierbij toch een kleine inkijk op inhoud van wat had kunnen zijn. Titia Brassé van theater Mimak speelt, in de rol van verteller, het liefdesverhaal van een echtpaar en de uiteindelijke opname, van de man Jean-Paul Bruls, op een psychogeriatrische afdeling. Zij speelt zelf: de echtgenote, Jean-Paul de bewoner, de ziekenverzorgende, de arts en de manager! In deze zelfgeschreven voorstelling wisselen fictie en non-fictie elkaar af. Het verhaal wordt direct aan het publiek verteld, waarbij ook vragen worden gesteld. Er is geen sprake van een zogenoemde ‘vierde´ wand. ‘Tesoro´ is een voorstelling over het verdriet, stap voor stap, de mens, die je liefhebt, los te moeten laten. Over de mens, die de zorg verleent. Over gastvrijheid, over communicatie, over snelle interpretaties en gekleurde gedachtes. Een monoloog die geen partij kiest, maar spiegelt en probeert te belichten. 

Geannuleerd: 'Blind Vertrouwen', dinsdag 12 januari 2021  

Met grote spijt hebben wij vanwege de coronamaatregelen de lezing van Esther Crombag moeten annuleren. Gelukkig heeft zij toegezegd dat wij deze bijzonder interessante lezing in het nieuwe seizoen alsnog kunnen inplannen. Zij komt met genoegen naar Meerssen. Ter introductie citeren wij Esther Crombag zelf : "Toen ik elf jaar oud was werd ik van de ene op de andere dag volledig blind. Ik herinner mij de angst en verwarring uit die periode nog goed. Niet alleen voor mij maar natuurlijk ook voor mijn familie en omgeving. Het leven zinvol richting geven kan al ingewikkeld genoeg zijn met een goed functionerend paar ogen, laat staan zónder.  Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik, koste wat het kost, een ‘normaal‘ leven wilde leiden. Dat werd mijn missie, waarbij ik mij vasthield aan de stelregel ‘kan niet bestaat niet‘ en ‘durf te geloven in je eigen kunnen‘. Het was een lange weg van vallen en opstaan. Van het leren van braille tot het Cum Laude afstuderen als Meester in de rechten en docent rechten aan de Maastricht University.

Daarnaast stortte ik mij op de wielersport en werd ik viermaal Nederlands Kampioen op de tandem in verschillende disciplines. Over de weg hiernaartoe heb ik een boek geschreven met de titel ‘Blind vertrouwen‘. Daarnaast verzorg ik, naast mijn werk als docent recht aan de universiteit van Maastricht, lezingen door het gehele land. Sporten op topniveau dat doe ik niet meer maar ik vind het nog steeds heerlijk om samen met mijn fietsvrienden op de tandem mijn energie kwijt te raken. Ook kan ik erg genieten van gezelligheid, samen met mijn vrienden en familie. Ik heb mijn blindheid volledig geaccepteerd."

Geannuleerd: Nieuwjaarstreffen, maandag 4 januari 2021

Heel jammer dat  we elkaar dit jaar niet feestelijk kunnen ontmoeten om de beste wensen over te brengen. Wij zijn overtuigd dat eenieder dit op geheel eigen wijze deze beste wensen toch overbrengt , in welke vorm dan ook.


 

Geannuleerd: Kerstviering, dinsdag 15 december

Een prachtig versierde Stip, ieder jaar opnieuw. Een mooi verzorgd kerstdiner, jaar op jaar. Een inspirerend woord van de voorzitter. Een ontroerende kerstlezing en een muzikaal optreden. Dat zijn de kenmerken van onze kerstvieringen. Vieringen waarin samenzijn centraal staat. Helaas voor 2020 geannuleerd. Maar voor 2021 hebben wij al de toezegging dat het voor dit jaar geplande muzikaal intermezzo geboekt staat.

Geannuleerd: 'Beethoven, de grote geweldenaar', donderdag 12 november 2020

Vast en zeker gaat Jos Meersmans, musicoloog, ons alsnog op overtuigende wijze eens meenemen naar het leven van Ludwig van Beethoven. Op 16 december 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven geboren werd. Wereldwijd wordt die verjaardag met veel luister herdacht. Jos Meersmans draagt met deze muzikale monoloog een steentje bij aan die herdenking van de 250e geboortedag van Ludwig van Beethoven. Misschien dan niet rond de 250e geboortedag, maar waarschijnlijk wel in 2021. 
De uitvaart  van Ludwig van Beethoven was een van de meest memorabele die Wenen ooit heeft meegemaakt. De scholen waren gesloten. Een menigte van wel tienduizend zielen volgde het stoffelijk overschot. Onder hen Franz Schubert.  Hij vertelt ons wat hij weet over zijn idool, over zijn liefdes en zijn passies. Maar hij staat ook stil bij wat Beethoven groot maakte: de verbijsterende vernieuwing van zijn muziek. En terwijl hij zelf langzaam aftakelt aan syfilis en weet dat hem met zijn dertig levensjaren niet veel tijd meer overblijft, beseft Schubert maar al te goed dat hij een dwerg zal blijven naast deze reus. 
Jos Meersmans (1951), studeerde musicologie aan de KULeuven en was tot zijn pensionering eind 2011 leraar muziekgeschiedenis en algemene muziekcultuur aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven. Jarenlang was hij medewerker van BRT 3, Radio 3, nu Klara. Hij heeft zich in de jaren tachtig en negentig ingespannen voor het herstel van het Leuvens Orgelpatrimonium en reist sinds 1983 rond in Vlaanderen en Nederland, eerst als klavierspeler, nadien als verteller in vele honderden optredens.

Geannuleerd: 'Letsels en herkenning ziektebeelden in en om het huis', donderdag 5 november 2020

Gebeurt u dat ook wel eens? Een klein ongeval in huis en je weet niet goed wat te doen? Heb ik de juiste pleisters? Of u ziet iets bij uw partner, maar weet niet goed wat te doen. Wel of niet de dokter bellen of zelfs direct 112 bellen?  Een bijeenkomst die zeker alsnog aangeboden gaat worden. Mw. Patricia Albrecht  neemt ons in haar lezing dan mee in :
1) het herkennen van ziektebeelden zoals een beroerte of infarct;
2) hoe werkt een AED en wat zijn de voordelen daarvan;
3) wat moeten we doen en zeker niet doen bij een vergiftiging of verbranding;
4) wat moeten we minimaal in huis hebben voor noodgevallen bij bezoek van bijvoorbeeld kleinkinderen, maar ook mantelzorgers;
Mw. Albrecht maakt gebruik van verschillende filmpjes, gaat actief aan de slag met het knippen van pleisters en biedt ruim de gelegenheid om in te gaan op al uw vragen. Zij vraagt iedereen om een goed knippende schaar mee te nemen! U wordt tijdens haar lezing/workshop uitgedaagd om uw ervaringen te delen. 
Patricia Albrecht is gediplomeerd EHBO-instructrice en geeft al langer EHBO- en reanimatiecursussen in onder meer Amby, Munstergeleen en Meerssen.

Geannuleerd: autobiografische presentatie 'Serebrenica', dinsdag 27 oktober 2020

John Moonen presenteert zijn autobiografie: 'Srebrenica, een dag in het leven'. Tijdens zijn presentatie vertelt hij hoe zijn boek tot stand kwam, nadat hij zijn leven en werk in Srebrenica afsloot en zich weer in Nederland vestigde. Aangezien muziek een belangrijk onderdeel is van zijn boek zal hij, als singer-songwriter zijnde, ook een aantal liedjes ten gehore brengen. Wij hopen van harte deze ontroerende presentatie alsnog later te kunnen aanbieden.
John Moonen (Heerlen 1983) is singer-songwriter en begeleidde als muzikant jongeren en vluchtelingen. Onder de naam JOHNSTER treedt hij regelmatig op en vertelt zijn persoonlijke verhalen met behulp van zijn zelfgeschreven songs.
Dit is geen boek over het Srebrenica zoals wij dat kennen. Dit is het autobiografisch verhaal van een twintiger uit Valkenburg. Een jongeman, op zoek naar zichzelf. Idolaat van de Beatles en hun boodschap van liefde maken van deze Valkenburger een idealist die ervan droomt de wereld te verbeteren. In het hedendaagse Srebrenica hoopt hij dan ook door het geven van muziekworkshops een bijdrage te leveren aan vrede. De mensen daar hebben echter andere problemen aan hun hoofd, zoals corruptie, armoede, werkeloosheid. Tijdens zijn leven in Srebrenica krijgt hij een nieuwe kijk op het leven in dit postconflictgebied en leert hij zichzelf opnieuw kennen.
De naam Srebrenica roept een beeld op dat onherroepelijk vastligt in het geheugen van Nederland: Moslim-slachtoffers, Servische beulen en natuurlijk Dutchbat. Het vergt moed om daar een nieuwe dimensie aan te willen toevoegen, die van een leefbare samenleving anno nu. Een verhaal over hoop en dappere mensen.

Geannuleerd: ‘Hoe hoort het eigenlijk', dinsdag 13 oktober 2020

Wat hadden wij ons verheugd op deze lezing van Reinildis van Ditzhuyzen, expert op het gebied van etiquette en koningshuizen. Er was veel belangstelling voor deze lezing. Maar corona speelde ons parten, opnieuw. Wij stellen alles in het werk om Reinildis van Ditzhuyzen alsnog op een ander moment te kunnen beluisteren. Want we twijfelen allemaal wel eens over 'hoe het hoort'. We hebben er allemaal ideeën over, weten zelfs best wel veel, maar waar komen die geschreven en ongeschreven regels vandaan? En zijn ze veranderd in de loop der tijd? Reinildis van Ditzhuyzen had ons meegenomen in de geschiedenis én de actualiteit van hoe het hoort. Vooral door haar (historische) publicaties over etiquette en protocol (Ditz-reeks) en over koningshuizen is zij bekend. Zij is veelvuldig te horen en te zien op radio en tv in binnen- en buitenland en geeft voordrachten in diverse talen. Haar boek 'De Dikke Ditz' geldt heden ten dage als hét etiquette- standaardwerk. Amy Groskamp- ten Have was de eerste die de regels voor een groot publiek op schrift stelde. Haar boek 'Hoe hoort het' verscheen in 1939 en werd hèt standaardwerk over etiquette en synoniem met goede omgangsvormen. Zestig jaar later, in 1999, herschreef Reinildis van Ditzhuyzen het boek. Ook dit boek werd een bestseller. Dat komt omdat zij op overtuigende wijze weet uit te leggen waarom etiquette voor iedereen belangrijk is. Aan de hand van de geschiedenis van de etiquette (ze is tenslotte niet voor niets historica) laat ze zien waar de regels vandaan komen en waarom ze zijn zoals ze zijn.
Reinildis van Ditzhuyzen bezocht het Arnhems gymnasium en studeerde aansluitend geschiedenis en talen aan de universiteiten van Salzburg, Nijmegen, Wenen en Barcelona, gevolgd door postdoctoraal onderwijs aan het Europa College (Brugge 1973/4) en het Salzburg Global Seminar in Slot Leopoldskron (1977/8).

Geannuleerd: 'Plastic soep, we krijgen het een keer op ons bordje', woensdag 7 oktober 2020

Als gevolg van de coronamaatregelen hebben wij ook deze lezing helaas moeten annuleren. Wij stellen alles in het werk om, zodra dit weer kan, deze lezing alsnog aan te bieden. Want, het onderwerp laat ons niet onberoerd. In onze oceanen drijven 5 vuilnisbelten met kunststofafval. Deze 'plastic soep' is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde. De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Veel plasticdeeltjes komen vervolgens via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren, waaronder zeeschildpadden, en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. Arend Bolt, specialist afvalverwerking en -recycling, werkte vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel. Hij houdt zich al jarenlang bezig met deze problematiek en verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle- reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic vervuiling.

Najaarswandeling, donderdag 1 oktober 2020

Een mooie (coronaproof) mix van de lange én de korte wandeling vanaf de Wijngaardsberg in Ulestraten
Om half 11 werden 27 leden verwelkomd voor de lange wandeling op de prachtige locatie: De Agro-taveerne Wijngaardshof. Gastvrouw Janine en haar vader hadden alles al coronaproof klaarstaan voor de koffie/thee en lekkere vlaai. Om 11 uur vertrokken we voor de lange wandeling: Wandelgids Zuid Limburg nr. 726 Ulestraten. Op ruime afstand van elkaar liepen we over heuvelachtige bospaadjes en weilanden genietend van mooie vergezichten. Vanaf een weiland inde buurt van Schietecoven hadden we een prachtig uitzicht over Raar en dat zo kort bij huis, zo mooi. Het eerste uur liepen we nog droog, maar daarna moest de paraplu open en stapten we vol goede moed verder richting het Ecoduct met trappetjes, soms schuifelend, steile hellingen, holle bosweggetjes terug naar Schietecoven. De laatste etappe was gedeeltelijk over de verharde Visweg en nog een klim naar de Wijngaardsberg. Gelukkig werd het weer droog en naderden we Wijngaardshof. Terwijl wij om 13.00 uur kwamen aanlopen, vertrok de tweede groep voor de korte wandeling. Zij waren met 12 personen om 12.00 uur ontvangen met een lunch. In de Wijngaardshof stond vervolgens ook voor de lange wandelaars een smakelijke lunch klaar, uitgeserveerd door 3 bestuursleden met mondkapjes op, uiteraard. Rond 14.00 uur namen de 'lange wandelaars' voldaan afscheid van een prachtige, gevarieerde wandeldag. Net op tijd om weer ruimte te bieden aan de 'korte' wandelaars die bij terugkomst nog getrakteerd werden op koffie/thee met vlaai. Om 15.15 uur was de Wijngaardshof weer verlaten en was iedereen tevreden huiswaarts gegaan. (klik hier voor foto's)

Geannuleerd: 'Afrikaanse stoffen', dinsdag 22 september 2020

Helaas kon deze lezing geen doorgang vinden vanwege de coronamaatregelen. De inleider, de heer Coen Eggen, is van mening dat zijn lezing vooral aantrekkellijk is als iedereen aan de stoffen kan voelen, ruiken, friemelen en zo meer. Lekker samen hangen boven een stuk stof en op zoek gaan naar dieper liggende patronen. En zo meer. De ervaring heeft de heer Eggen geleerd dat de essentie, het hart van zijn lezing, ontbreekt als wij ons moeten houden aan de RIVM-regels. Reden voor hem om deze lezing af te gelasten. Als bestuur hebben wij direct ingestemd met dit besluit omdat wij er aan hechten de RIVM- voorschriften te volgen. Uitstel betekent zeker geen afstel. Zodra het weer mag en kan én de heer Eggen beschikbaar is, zullen wij deze lezing alsnog aanbieden, eventueel in een volgend seizoen.

Rondleiding Basiliek Meerssen, 16 september 2020

Hoewel de rondleiding in de Basiliek van Meerssen al veel eerder gepland was, sloot deze natuurlijk mooi aan op de keuze én de introductie van ons nieuwe sociaal project 2020-2021. Wij ondersteunen de Stichting ‘Vrienden van de Basiliek Meerssen´ bij hun actie voor de restauratie van de 51 pinakels van de Basiliek.
Op woensdag 16 september 2020 heeft de heer Willy Smeets deze rondleiding verzorgd. Zowel in de ochtend- als in de middaggroep, voor in totaal 40 leden, is de heer Smeets ons onvermoeibaar en met zeer veel kennis, voorgegaan in een rondje om en in de kerk.
De historie van de kerk, ontstaan vanuit een palts in de vroege middeleeuwen, is terug te vinden op de website van de Basiliek Meerssen.
Zowel de buitenkant als de binnenkant van de Basiliek levert zoveel verhalen op dat de uitgebreide rondleiding ons allemaal deed verbazen. Wisten jullie bijvoorbeeld dat het orgel uit 1800 pijpen bestaat? Dat er een duveltje in de kerk verscholen zit. Dat het huidige altaar uit de 19e eeuw dateert. Dat de originele preekstoel verhuisd is naar de Leopoldskerk. Dat de tekst aan de buitenkant van de kerk “eer Christenmensch vol gy hier ziet…." dateert uit de protestantse tijd (de kerk is geruime tijd door zowel katholieken als protestanten gebruikt). Dat de huidige Markt, de gehele Kerksteeg en het Proosdijpark toebehoorden aan de Proosten van de kerk enzovoort.
Met dank aan de heer Smeets voor zijn kennis en enthousiasme, hebben we genoten van een geslaagde excursie. Hij heeft ons laten kijken naar grote en kleine details, waardoor we opeens veel meer zijn gaan zien…

Opening verenigingsjaar 2020 - 2021, 14 september 2020

Deze dag, 14 september 2020, kan in onze herinnering worden opgeslagen als een tropische nazomerdag, met een avond waarin het Vrouwengilde Meerssen na een periode zonder maandelijkse activiteiten voor het eerst weer bij elkaar komt. Rekening houdend met de coronamaatregelen zitten we ruim uit elkaar en wordt heen- en weergeloop zoveel mogelijk vermeden. Maar de ontvangst is natuurlijk wel met de gebruikelijke koffie met vlaai.
Voorzitter Nanny Notten opent de avond om acht uur en verzoekt om aandacht voor ons sociaal project. Er is gekozen om een financiële ondersteuning te verstrekken aan de Stichting Vrienden van de Basiliek Meerssen. Voorzitter de heer Wil Paulus geeft een toelichting op de eeuwenoude historie van de Basiliek. Op dit moment is echter een noodzakelijke restauratie van de pinakels zeer urgent en dit vraagt om een investering 1.5 miljoen euro. De Stichting moet van dit bedrag 500.000 euro op tafel leggen. Het Vrouwengilde Meerssen zal hierin een steentje bijdragen en in mei 2021 een bedrag overhandigen. Notaris Raymond Meuwissen , bestuurslid van de Stichting, wijst erop dat schenkingen aan een goed doel niet belast worden. Ook legt hij de nadruk erop dat bij de Stichting geen geld aan de strijkstok blijft hangen en zij zeer bonafide te werk gaan.

Na een pauze, waarin een consumptie wordt aangeboden aan de aanwezige dames, start de Algemene Leden Vergadering met een ferme slag van de voorzittershamer om 20.50 uur. Nanny Notten meldt dat al veel positieve reacties zijn ontvangen betreffende het aantrekkelijke programma voor 2020- 2021 maar wijst erop dat aanpassingen i.v.m. coronamaatregelen niet uit te sluiten zijn.
Er worden bloemen uitgedeeld! Een boeketje is bestemd voor Mevrouw Marjo Buntinx die verwelkomd wordt als ons 300e lid en een ander boeketje wordt aangeboden aan mevrouw Mariet Hermesdorf vanwege haar 91e verjaardag. Bovendien deelt de voorzitter ook complimenten uit aan de leden van het bestuur (immers geen vereniging zonder bestuur) en in het bijzonder aan Ellen Jaspers voor al het werk dat ze verzet om een perfect functionerende VG- website in de lucht te houden. Verder woorden van dank aan alle VG- leden voor de grote opkomst tijdens de bijeenkomsten en het promoten van onze club, want het ledenaantal loopt gestaag op.
Vervolgens leest bestuurslid Maddy Timmers het jaarverslag voor, begeleid door afbeeldingen op het grote scherm (klik hier voor het volledige jaarverslag). Daarna volgt penningmeester Annie Heijnens met het financiële jaarverslag. De kascontrolecommissie verleent het bestuur décharge.

Tot slot vindt een bestuurswissel plaats. Maddy Timmers neemt, na zes jaar bestuurslid te zijn geweest, afscheid en ontvangt naast lovende woorden voor haar inzet en betrokkenheid een fleurig boeket. Haar opvolgster is Elly Gruijters, zij stelt zich voor aan de aanwezige dames. Ellen Jaspers (website/convocatie) wordt met handopsteken benoemd voor nog een viertal jaar.
Nadat Nanny Notten een compliment voor haar functioneren heeft mogen ontvangen van een van de dames in de zaal sluit zij ( wederom met een ferme hamerslag ) de ALV van 2020-2021.

Copyright Vrouwengilde Meerssen