Activiteiten verenigingsjaar 2022-2023

Hier geven wij een korte terugblik van alle activiteiten gedurende het seizoen. Als er foto's zijn gemaakt kunt u deze terugkijken bij < foto's >.

Lezing Podotherapie door Joyce Meeuvis, dinsdag 24 januari

Joyce Meeuvis is podotherapeut bij ‘Podotherapie Rondom’ met de hoofdvestiging in Heerlen, heeft ons deze avond uitvoerig geinformeerd van wat een podotherapeut niet alleen voor onze voeten, maar voor ons algehele welzijn, kan betekenen. Hun motto is dan ook: ‘Uw lopen, is wat ons beweegt’.
 
Een podotherapeut heeft een 4- jarige HBO-opleiding gevolgd en is BIG- geregistreerd. Dit betekent dat zij zijn aangesloten bij het kwaliteitsregister en jaarlijks hun punten moeten behalen d.m.v. bijscholingen om nieuwe ontwikkelingen te volgen.
Zij werken vanuit gezondheidscentra, ziekenhuizen, fysiotherapie praktijken en orthopedische centra.
Je kunt zonder verwijzing van de huisarts naar een podotherapeut (pt) gaan bij klachten aan de voeten, maar ook aan de knieën of zelfs heupen.
 
De pt maakt een anamnese d.m.v. het uitvragen van de gewoontes van een client en een inspectie van de voeten. Door middel van palpatie worden de voeten bevoeld en m.b.v. een podoscoop wordt een druk-meting gedaan. Hierdoor kan de pt zien op welke plek aan de voet de meeste druk zit en dus de klacht kan geven. Ook de afwikkeling van de voet wordt bekeken, net zoals de stand van de voet.  Er zijn ook verschillende voet typen, zoals een platvoet of een hol-voet, maar niet iedereen hoeft hier klachten door te ervaren.
Veel voorkomende klachten zijn: hielspoor, ontsteking van de peesplaat onder de voet, hallux valgus ( knobbel aan zijkant grote teen), pijn in de voor-voet en tussen 3e en 4e teen (Mortonse neuralgie) 
 
Afhankelijk van de klachten, wordt er een behandelplan opgesteld. Met behulp van b.v. een steunzool of een teenstukje (orthese) kunnen de meeste klachten verholpen of verminderd worden. Maar ook een shockwave therapie (vaak bij de fysiotherapeut) kan geadviseerd worden of bijvoorbeeld oefeningen en massages om bv een pees op te rekken. Ook bestaat er een vilt-therapie om de druk op wondjes of likdoorns aan de voeten te verminderen. Nagel-beugels dienen om ingegroeide nagels te verhelpen. Hier wordt dan ook nauw samengewerkt met een medisch pedicure.
Uiteraard kwam ook de diabetische voet aan de orde, deze vragen bijzondere aandacht omdat het gevoel en wondgenezing van de voeten van diabetici verstoord kan zijn. Ook mensen met reuma zijn vaak in de praktijk bij de pt te vinden.
Verder werden nog voet klachten bij kinderen en sporters besproken. Ook werken zij soms samen met bedrijven waar het personeel veel staand/ lopend werk verricht en daardoor klachten van overbelasting aan de voeten zou kunnen krijgen.
Belangrijke tips die we meekrijgen is om in elk geval goed schoeisel te dragen, een hakje van 1 tot 2 cm is aan te bevelen. Daarnaast is het belangrijk om bij klachten onderzoek te laten doen en er niet mee te blijven lopen. Als je een oorzaak van de klacht vindt, dan is een oplossing soms ook goed te vinden.
 
Een podotherapeutische behandeling wordt vanuit het aanvullende verzekeringspakket vergoed. 
Een behandeling voor diabetes patiënten valt onder de basisverzekering. Vanaf dit jaar 2023 komen meerdere risico patiënten in aanmerking voor een vergoeding vanuit het basispakket.
 
Na afloop van deze, goed bezochte (40 leden en introducees) en informatieve lezing, beantwoordt Joyce nog enkele vragen. Onze voorzitter sluit met een bedankje aan Joyce en aan Podotherapie Rondom, de avond om 21.30 uur af.
 
 
 


Lezing Ontdek je onderbewuste, woensdag 11 januari 2023

De avond is bezocht door ongeveer 90 leden inclusief een aantal introducés. Sjoerd Cratsborn heeft ons meegenomen in zijn eigen reis door het leven en ons laten ervaren dat veel van wat we meemaken en beleven ontstaat in ons onderbewustzijn. Sjoerd heeft een lange (studie)weg gegaan, is uiteindelijk afgestudeerd in gezondheidswetenschappen en heeft zich verder gespecialiseerd in alternatieve geneeswijzen. Hij voert momenteel een eigen praktijk in Polen, waarbij hij zijn cliënten de weg wijst naar heling via het onderbewuste.

Aan de hand van een oefening, waar we eerst focussen op onze ademhaling leren we hoe we contact kunnen maken met de aarde. Een oefening waarin we een speld kunnen horen vallen in de zaal.
Via signalen uit ons onderbewustzijn stellen we ons een kubus, een veld, een ladder, een paard, beplanting, lucht en storm voor. Na afloop legt Sjoerd uit welke “waardes” aan de verschillende objecten, vormen, kleuren en groottes toegedicht kunnen worden. Stof tot nadenken….
Daarbij benadrukt Sjoerd dat geen enkele methode waterdicht kan zijn, maar dat alles goed is. Je hoeft niet te voldoen aan gewenste beelden, het zijn jouw beelden. Mensen zijn verschillend en dat mag.
Het onderbewuste kan als een soort tape-recorder gezien worden. We slaan al vanaf ons prille begin informatie op. Situaties die later in ons leven voorbijkomen kunnen een eerder opgedane situatie triggeren, als het ware wordt ‘een knop aangezet’.”  
De theorie dat veel wat gebeurt omdat het nu eenmaal in onze genen ligt weerlegt Sjoerd. Aan de hand van studies van Dr. Bruce Lipton blijkt dat ook genen door omstandigheden kunnen veranderen.
Ervaringen die triggeren kunnen soms benoemd worden alsof het “echt” gebeurd is, maar dat is niet altijd zo. De manier waarop we een situatie ervaren heeft ook invloed op onze herinnering.
In het bewuste komen we in aanraking met ervaringen, herinneringen, ook soms met traumatische ervaringen. Metaforisch kun je dit als een ui zien, de buitenkant is wat andere mensen van je zien, de lagen daaronder zijn wat je zelf herkent en ook die je soms wegstopt.
Sjoerd vertelt deze avond ook uitgebreid over zijn eigen heling, de zoektocht naar zijn pad. Zo heeft hij zelf ervaren dat het functioneren van je spijsverteringskanaal essentieel is voor de verbinding met je hersenen. Met een aangepast dieet is hijzelf van zijn ADHD-klachten en epilepsie afgekomen.
Naast deze vormen van bewustzijn vertelt Sjoerd nog kort iets over het hogere bewustzijn: de dingen die magisch zijn, die wij benoemen als toeval of bijzondere toevalligheden.
Tot slot vertelt Sjoerd iets over de elementen vuur (bewustzijn), aarde (stofwisseling), water (constitutie), hout (fysiek) en metaal (bio-energie), methodes uit de Chinese geneeskunde met strikte protocollen.
In een korte demonstratie, laat hij zien dat hij door contact te maken met het onderbewustzijn van de “client” informatie naar boven haalt waar inzichten uit voort komen. Hij doet dit bij een van de aanwezige bezoekers, die zich vrijwillig aanmeldt voor de demonstratie. Er wordt niet gestart zonder haar uitdrukkelijke toestemming en ook tijdens de korte sessie vraagt Sjoerd verschillende keren of het nog steeds OK is. Uit zorgvuldigheid zegt Sjoerd toe dat hij betrokkene in een privécontact verder zal informeren. De setting van het podium loont zich uiteraard niet voor een diepgaande analyse.
De lezing geeft stof tot nadenken: Houden van jezelf, gelukkig zijn door te groeien (hoe oud je ook bent), blijven zoeken en doen, ga ergens voor staan en kies.


Nieuwjaarstreffen 4 januari 2023

Het nieuwe jaar is begonnen, ook voor onze vereniging. We hebben het jaar 2023 afgetrapt met een gezellig samenzijn in De Proosdij op de Markt in Meerssen. Ruim 80 leden bezochten het traditionele Nieuwjaarstreffen. Onder het genot van een drankje en een lekkere wafel werd weer uitvoerig bijgepraat. 
Onze voorzitter Mariann van den Bogaert sprak ons kort toe en verwoordde haar nieuwjaarswensen in een prachtig gedicht:

Ik wens je
genoeg stilte om op te kijken naar de sterren
Genoeg eenvoud
om ontzag te tonen voor het kleine
Genoeg vertrouwen
om het goede zijn weg te laten vinden
Genoeg verwondering
om het ondenkbare te zien gebeuren

Vooral in het kleine moeten we blijven proberen elkaar te vinden om er zo samen iets moois van te maken. Een mooier begin van het tweede gedeelte van ons verenigingsjaar kunnen we ons eigenlijk niet wensen.
 

Kerstdiner dinsdag 13 december 2022

Het kan weer: na twee jaren overgeslagen te hebben vond op dinsdag 13 december eindelijk weer ons jaarlijkse kerstdiner plaats.
In de prachtig versierde grote zaal bij de STIP ontvingen wij 93 leden van ons Vrouwengilde met een glas prosecco of jus d’orange.
De plekken aan de feestelijk gedekte tafels werden snel ingenomen en de avond kon beginnen. Onze voorzitter Mariann van de Bogaert opent de bijeenkomst met een hartelijk welkom aan iedereen. De nieuwe banner met het nieuwe logo wordt trots gepresenteerd en de bijval uit de zaal geeft blijk van veel waardering voor de naamsvernieuwing van onze vereniging. De hierna uitgesproken kerstgedachte gaat over positiviteit. Samengevat is de boodschap dat het belangrijk is om het leven vanuit een positieve kant te bezien. De lessen uit de filosofie cursus hebben zeker ook bijgedragen om ons te leren aandacht te schenken aan de goede, soms groot, soms heel klein, momenten die zo belangrijk zijn in het leven. Uiteraard zijn er ook moeilijke momenten, maar het is belangrijk dat we ook steeds de andere, de lichte kant kunnen blijven zien.
Waardering wordt uitgesproken voor de vele vrijwilligers onder ons, de bijdragen die we hierdoor met zijn allen leveren, levert veel positieve energie op over en weer.

Na het geserveerde voorgerecht worden twee kerstverhalen voorgelezen. Het ene gaat over de friture houdster Rika, die onderdak geeft aan een dakloze en wordt door Lilian Vleugels in het ‘mestreechs dialek’ voorgedragen. Het andere verhaal, gelezen door Olga Ruijsinck, gaat over Maartje die in de oorlogswinter haar ouders een voorbeeld ziet geven over voedsel delen en dat naderhand ook zelf doet.
Beide mooie verhalen gaan over goed doen voor elkaar en hoe blij je hier van kunt worden.

Het hoofdgerecht bereikt ook weer op een voortreffelijke logistieke wijze onze tafels en er wordt heerlijk verder gegeten.
Dan komen de Jel Brothers aan bod. Vanuit de zaal wordt het lied ‘Droomland’ ingezet en de twee andere leden van de band vallen met hun stem vanaf het podium in. De meerstemmigheid van het trio klinkt prachtig. Na enkele kerstliedjes volgen ook wat vrolijke liederen, waarop zelfs door een paar enthousiaste leden een dansje gewaagd wordt.
Het nagerecht: ijs, fruit, kaas en mousse, wat is het stil als iedereen zit te eten.
De avond wordt afgesloten met nog een optreden van de Jel Brothers en dan is het alweer voorbij.

De voorzitter sluit de avond af met een dankwoord voor alle medewerkers van Brasserie Achttien voor het heerlijke eten, voor de medewerkers van De Stip voor hun gastvrijheid en hun fijne bediening en de Jel Brothers voor hun muzikale bijdrage. Hierna gaat iedereen voldaan naar huis.
Wat hebben we een mooie avond gehad samen, een geweldige voorbereiding op het kerstfeest. 

Voor een foto terugblik > klik hier
 
 
 

‘Workshop fotograferen met smartphone‘, donderdag 8 december 2022

Salina Uilenberg, professioneel fotograaf van studio ZwartLicht, verzorgde deze middag een heerlijke workshop fotograferen. Zij leerde ons de belangrijkste trucjes, weetjes en technieken om met onze smartphone de leukste, beste en misschien wel de mooiste foto‘s te maken. Zij startte de middag met de basis van het fotograferen. Want de basis leg je zelf door keuzes te maken. Wat wil jij vastleggen, wil je een herkenbare lijn in jouw fotografie? En waar houd jij van om die lijn vast te leggen? Kies je voor strakke lijnen, kies je voor natuur, voor beweging, voor ...??? Misschien ontdek je pas in de loop van de tijd dat je een eigen thema hebt. Maar, fotograferen zonder 'technische' achtergrond is jammer. Door rekening te houden met een aantal elementen kom je al een heel eind op weg, te weten het licht, het standpunt, de compositie en het gekozen moment. Na deze fijne uitleg ging Salina nader in op een aantal weetjes over fotograferen met de smartphone. De burstfoto, iets specifieks uitlichten, panoramagebruik en nog veel meer. Het voert te ver om hier de volledige middag uit te leggen. Maar, niet getreurd. Salina heeft ons een QR code gegeven. Scan de QR code die wij bij deze tekst hebben geplaatst en in een notendop kijk je terug naar de workshop van deze middag. Mocht dat niet lukken, dan kun je via deze link ook de PDF met de tekst lezen < Klik hier >. Voor een fotoimpressie van deze middag < klik hier >.
Natuurlijk gingen wij allemaal deze middag nog concreet aan de slag. Het was nog lang rumoerig in de Stip met het maken van al die foto's. Maar naast informatief was het zeker ook heel gezellig. Met dank aan Salina Uilenberg van studio ZwartLicht. < studiozwartlicht.nl >

‘Tesoro ‘, huiskamertoneel door Titia Brassé/miMakkus, woensdag 23 november 2022

In het prachtige Leopoldskerkje werden deze woensdagmiddag 40 leden geconfronteerd met een voorstelling van Titia Brassé over de geleidelijke weg naar loslaten van een mens die je liefhebt. Loslaten als gevolg van het toenemende proces van dementie. Loslaten als je de zorg moet gaan overlaten aan de professionals, de mensen die de zorg verlenen in een zorginstelling.
In ‘Tesoro‘ nam Titia Brassé als verteller ons mee in het liefdesverhaal van het echtpaar Jean-Paul en Esther Bruls, beiden musicus, hij componist en dirigent, zij harpiste. Een prachtig liefdesverhaal, bekroond met drie kinderen. Maar de barsten komen als bij Jean-Paul dementie wordt geconstateerd en hij uiteindelijk wordt opgenomen op een psycho-geriatrische afdeling.
Bijzonder confronterend was de schets van de intake, de ingewikkeldheid van het zorgsysteem, waarbij het lijkt of de ‘afvinklijstjes’ belangrijker zijn dan de patiënt Jean-Paul en zijn partner Esther. De door professionals ontwikkelde standaard geldt, niet de persoon.
Esther, al jaren verantwoordelijk geweest voor de zorg rond Jean-Paul, doet in de ogen van het personeel een te groot beroep op meer persoonlijke aandacht voor haar man. Schrijnend werd hier duidelijk hoe belangrijk goede communicatie is, in samenhang met echte aandacht voor de mantelzorgers rond een opgenomen patiënt. Zo kunnen wederzijdse vooroordelen worden weggenomen, gekleurde gedachtes worden ontkleurd en (te) snelle interpretaties worden rechtgezet.

Titia Brassé bracht een monoloog die geen partij kiest, maar spiegelt en probeert te belichten. Deze monoloog riep veel gevoelens op. Soms van herkenning, soms van ongeloof en soms ook van schrik.
Het publiek werd actief betrokken door Titia Brassé. Zij dwong daarmee eenieder om nog scherper na te denken over de spiegel die werd voorgehouden.
We kijken terug op een mooie middag, geopend door onze voorzitter Mariann van den Boogaert met een prachtig citaat: "Vreemd hoe verdriet je kan helpen schoonheid te zien”. Aan het einde van deze middag drong de waarheid van dit citaat nog meer tot ons door.
‘Tesoro’ is het Italiaanse woord voor ‘schat’ of ‘liefje’

Lezing Oekraïne door Peter van Nunen, maandag 14 november 2022

Doel van de lezing was om door middel van zicht op het complexe verleden van Oekraïne de huidige tragedie beter te kunnen begrijpen. Is dit gelukt?
Uit het enthousiasme van de massaal toegestroomde luisteraars bleek wel dat hij geslaagd is. Niet dat wij het nu allemaal begrijpen, maar wel dat we het met verschillende brillen kunnen bekijken. Een relativerende blik is de basis voor verzoening.
We werden overspoeld door een schat aan informatie over Midden- en Oost-Europa, waarin de grenzen en de bijbehorende overheersing voortdurend wisselden. Daar waren invallen van o.a. Rusland, Turkije, Duitsland en zelfs Zweden, die als een soort eb en vloed over het hele gebied heen walsten.
Een sprekend voorbeeld hiervan was de geschiedenis van Lviv, dat in de laatste 100 jaar 9 keer een andere naam (Lviv, Lvov. Lovow, Lemberg) met een bijbehorende andere overheersing heeft mogen meemaken. Zeker geen stabiele situatie. Ze zijn daar dus wel wat gewend, hoewel Peter ook aangaf dat de huidige Oekrainers soms weinig weet hebben van hun eigen complexe verleden.
Peter gaf daarvoor een voorbeeld over een modern hotel waar ze erg trots op zijn, zonder dat men wist dat daar in WO II een gevangenis heeft gestaan waarin Russische krijgsgevangenen op grote schaal door de Duitsers door verwaarlozing om het leven zijn gekomen. Na 1991 werd een nieuwe, veelal mythische geschiedenis van Oekraïne gecreëerd, die niet altijd op feiten was gebaseerd.
Peter schetste ook de visie van de Russen, die menen, dat Oekraïne helemaal geen bestaansrecht heeft (Kiev was al eerder dan Moskou hoofdstad van Rusland en ook bij de herindeling van 1991 was zelfs Gorbatsjov niet eenduidig over de grenzen van Oekraïne). De Russen willen Oekraïne bevrijden van de Nazi’s die, met de verzetsheld Bandera, Oekraïne binnen zouden zijn gekomen. Interpreteren van de geschiedenis blijft altijd een heikel punt en wordt altijd bepaald door de tijd en de visie.
Peter heeft ons duidelijk verschillende visies geschetst en hij zag veel problemen bij het vinden van een oplossing, waarbij hij ervan uitgaat dat dat alleen gaat lukken als Poetin niet al te veel gezichtsverlies lijdt bij zijn eigen achterban.
We gingen naar huis met het gevoel heel veel zinnigs te hebben gehoord, dat we nu allemaal een plaatsje moeten geven. We zullen het nieuws vanaf nu met andere ogen volgen.
Van Nunen volgde de opleiding tot tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM- Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

'Regel is geen Regel, door Paul van Grinsven, dinsdag 1 november 2022 

Wij hebben mogen genieten van een relativerende kijk op REGELS. Niet-juristen hebben daar een absolute mening over; met regels weet je waar je aan toe bent, maar dat bleek na deze lezing niet echt het geval te zijn.
Rechtswetenschap is geen wiskunde, dat wil zeggen dat het alle kanten kan uitgaan; het is multi-interpreteerbaar en je kunt er zeer verschillend over denken en oordelen. Dan komt de vluchtheuvel van redelijkheid en billijkheid om de hoek kijken, maar ook dat is subjectief en verandert in de tijd. Paul als docent sociaal recht, rechtsfilosofie en ethiek aan de Hogeschool Utrecht maakte dit met mooie voorbeelden duidelijk, waarbij hij terugblikte op Plato en Aristoteles die aangaven dat je moet kijken naar de Geest van de wet; niet de letterlijke tekst, maar hoe verhouden wij ons tot die regel. Zelfs grondrechten liggen niet echt vast en zijn ze wel universeel of toch gebaseerd op westerse waarden?
Recht is ook niet gelijk aan moraal ('wat vinden wij juist of onjuist') en het probleem is dat gedachten niet te bestraffen zijn; daarvoor is een handeling nodig.
Dan de vraag: Wat is rechtvaardig? Karl Popper stelt dat we daar niet te snel over moeten oordelen. Hij heeft de metafoor dat je wel naar de sterren kunt schieten, maar dat je weet dat je ze nooit bereikt. Recht voor de een is toch vaak onrecht voor de ander. We moeten de wetgeving zien als muurtjes langs de weg; niet om ons tegen te houden, maar om ons de weg te wijzen
Aan het eind mochten we allemaal een papieren taart verdelen over 5 verschillende groepen, te weten verpleging, management, verhuizers, werkelozen en arbeidsongeschikten om te ervaren hoe moeilijk het is om rechtvaardig te delen. Nadat we de evaluatie op de achterkant hadden geschreven mochten we er een prop van maken om die net als vroeger in de klas naar de docent schieten. Het was een interessante avond.
 

‘De bindende kracht van de traan ‘, donderdag 20 oktober 2022

Deze middag nam prof. Dr. Ad Vingerhoets een kleine 80 leden en introducées mee in zijn lezing over tranen. Ad Vingerhoets (Hilvarenbeek, 1953) emeritus-hoogleraar Emoties en Welbevinden aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences onderzocht wat de functie van huilen is bij volwassenen, waarom de een meer huilt dan de ander en vooral welk effect het heeft op de huilende persoon zelf en hoe het anderen beïnvloedt. Huilen is verbindend en zeker van belang voor ons sociale functioneren. Maar wanneer huilen we dan? Bij rampspoed, verdriet, zorgen en pijn maar ook bij geluk, muziek, ontroering en humor. Het meeste wordt gehuild tussen 18.00 en 23.00 uur. Mannen huilen gemiddeld 6 tot 12 x per jaar, vrouwen veel vaker. Huilen is een vorm van communicatie, tranen hebben een belangrijke signaalfunctie. We herkennen sneller hulpeloosheid, de behoefte aan troost en/of hulp. Er zijn drie soorten tranen. De basale tranen om het oog te ‘onderhouden´, de reflextranen die komen bij een vuiltje in of prikkeling van het oog en tenslotte de emotionele tranen. Deze laatste zijn de tranen die ons het meest intrigeren want ze zeggen ook iets over onze empathie en morele ontwikkeling.
Voor wie meer wilt weten over dit onderwerp kan zich verdiepen in het boek ‘De emotionele mens´ (waarom onze emoties bepalen wie we zijn) van Ad Vingerhoets. Het is een fascinerend psychologieboek dat je keer op keer versteld doet staan over het belang van onze emotionele uitrusting voor ons sociale en morele functioneren.

Lezingenreeks Klassieke Filosofie door Truus Cortenraad, 4, 11 en 18 oktober 2022

Voor de vierde keer verzorgde mevrouw drs. G.J.M. (Truus) Cortenraad een lezingenreeks Klassieke Filosofie. Opnieuw is zij erin geslaagd drie maandagmiddagen op rij zo´n 50 leden te boeien met de Laatklassieke of Hellenistische filosofie. Truus ons mee in theorie, overwegingen en mooie teksten. Zo zette zij de aanwezigen aan tot nadenken en/of bracht ze daarmee tot heldere inzichten. Met name de leer van de Stoa stond deze reeks centraal. Dat wat wij kunnen teruglezen in teksten is ook in de huidige tijd nog steeds van grote waarde, geeft soms zelfs de antwoorden die wij op actuele vragen vaker zoeken. Het voert te ver om in een dergelijke korte terugblik hoogtepunten te benoemen uit de lezingenreeks. Maar twee uitspraken die passen bij de Stoïcijnse filosofie willen wij hier toch aanhalen: “Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover." En “Niets is genoeg voor wie wat genoeg is weinig vindt".
Met deze lezingenreeks is de cirkel van de klassieke filosofie rond. Maar dat wil niet zeggen dat er geen vervolg komt. Truus Cortenraad beraadt zich op verzoek van het bestuur en zeker ook op verzoek van alle aanwezigen over nieuwe onderwerpen, gezien vanuit de moderne filosofen. Wij hopen van harte in het volgende seizoen weer een mooie lezingenreeks te kunnen aanbieden.
Deze lezingen werden verzorgd door mevrouw drs. G.J.M. (Truus) Cortenraad. Zij was tot haar pensionering docent Klassieke Talen en Klassieke Culturele Vorming in het middelbaar onderwijs. Zij verzorgt lezingen en cursussen op het gebied van de literatuur, in het bijzonder die van de Klassieke Oudheid, waarin zij de verbinding maakt met de wereld van (oude) teksten en ons leven nu.

Herfstwandeling 13 oktober

Na veel zonnige herfstdagen hadden we toch wel een beetje pech dat het een druilerige dag was. Desondanks kwamen alle 48 dames goedgemutst binnen bij café Ghijsen op Raar. Aan de tafeltjes werd al snel druk verteld onder het genot van een kop koffie met een lekker stuk vlaai. De groep van de lange wandeling vertrok met Nanny Notten voorop en een half uur later vertrok de groep voor de korte wandeling met Olga Ruijsink als "padvinder". De wijnboer kon helaas niet tijdig in de wijngaard zijn dus liepen we door naar café Ghijsen. We realiseerden ons naderhand dat we beter af waren in het warme café dan met koude voeten in de miezerregen in de wijngaard. Wijnboer Ralph Huydts arriveerde enkele minuten later ter plaatse. Zijn enthousiaste verhaal viel bij iedereen in de smaak; maar ook het aangeboden glas mousserende wijn van zijn wijngoed Raar werd zeer gewaardeerd. Aansluitend gingen de dames een kop soep met broodjes halen en ontstond er weer een gezellig sfeertje. Dames, dank dat jullie met zovelen mee hebben gewandeld!


"Beethoven", door dhr. Jos Meersman dinsdagavond 4 oktober

“Alle Menschen werden Brüder", gebruikte onze voorzitter Mariann in haar introductie. Momenteel weer zo actueel in Europa en de wereld. Jos Meersmans, als musicoloog verbonden aan de universiteit van Leuven, verraste het publiek van vanavond met zijn opkomst als Franz Schubert, die ons als een theatervoorstelling door het leven van zijn idool Ludwig van Beethoven leidde. De volle zaal, met ruim 80 geïnteresseerden was muisstil en genoot van de boeiende monoloog over Beethoven; zijn werken, leven en zijn tijdgenoten. Naast Schubert en Mozart hoorden we over zijn relatie met de keurvorsten van Bonn, Napoleon, Haydn, Lobkowitz, Goethe en zijn onsterfelijke geliefde Josephine van Brunswick. Hij bracht Beethoven voor ons tot leven, mede door de prachtige muziek, waarmee hij de biografie afwisselde. Muziek uit zijn sonates, symfonieën, pianoconcerten en zijn opera. Het was oprecht een avond met "ode an der Freude".

‘‘Hersenstrijd´ ‘, woensdagavond 28 september 2022

“Ik houd weer van mijzelf" aldus Nathalie Sieben, ambassadeur van de stichting ‘Hersenstrijd´. Na een fietsongeluk in 2006 raakte Nathalie (ex-patholoog) zwaargewond en lag lang in coma. “Ik had geen licht aan op mijn racefiets en ik droeg geen helm. Mijn revalidatie heeft lang geduurd. Als moeder van drie, toen nog jonge, kinderen was het een zware weg. Ik was fysiek, cognitief en emotioneel gebroken. Ik was mijzelf kwijt. Maar, ik heb de regie genomen over mijn eigen revalidatie en daarmee weer over mijn eigen leven. Ik heb nog steeds beperkingen, heb mijn leven anders ingericht, doe andere dingen. Ik schilder, ik geef les, ik leef. Ja, ik houd weer van mijzelf", zegt zij lachend.

De presentatie van het sociaal project 2022-2023 werd goed bezocht, ruim 80 leden waren aanwezig. De verhalen waren indringend. Jos Wetzels gaf aan dat zijn leven volledig op de kop kwam te staan na zijn fietsongeluk. Ook bij hem was het nemen van regie over zijn leven en daarmee de moed vinden om keihard te werken aan revalidatie zijn reddingsboei. En met zijn beperkingen heeft ook Jos een nieuw leven opgebouwd. Hij begeleidt stagiaires van de Hogeschool Zuyd, werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek en zet zich als ambassadeur in voor ‘Hersenstrijd´, samen met zijn echtgenote Pascalle. Opvallend deze avond is dat er veel gelachen kan worden, ondanks de zwaarte van het onderwerp.
Marcel Ariës, neuroloog/intensivist en een van de initiatiefnemers van ‘Hersenstrijd´, benadrukte met passie het belang van wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van hersenletsel als gevolg van een ongeval of anderszins. Dat is ook het doel van het sociaal project: de gelden worden ingezet voor dat wetenschappelijk onderzoek. De stichting ‘Hersenstrijd´ probeert op allerlei manieren aandacht te vragen voor dat wetenschappelijk onderzoek, naast veel aandacht voor preventie. Want ook daar kan veel aan worden gedaan. Het dragen van fietshelmen bijvoorbeeld kan het aantal letsels beduidend naar beneden brengen. Dat Marcel Ariës hier een bijzonder warm pleidooi voor hield was dus ook niet vreemd. “Bij de formule I races is alles gericht op veiligheid, bij fietsen niet. Dit moet veranderen. Iedere fietswinkel kan goede helmen leveren voor iedereen, jong en oud. Als u hier zit als oma of opa, geef een helm cadeau aan je kleinkinderen. En geef zelf het goede voorbeeld! Draag die helm. Want, in tegenstelling tot spieren die weer kunnen aangroeien en herstellen, bij hersenen spreken wij van WEG=WEG! Met een helm reduceer je die kans op hersenletsel aanmerkelijk."

De boodschap kwam duidelijk over deze avond. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor ons fietsgedrag, het dragen van een helm daarbij zou meer dan vanzelfsprekend moeten zijn. Maar als er dan toch sprake is van letsel, dan kan wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan innovatie van de behandeling. En voor dat onderzoek is veel geld nodig. En daar willen wij als Vrouwengilde Meerssen graag een steentje aan bijdragen.

Openingsavond seizoen 2022 – 2023, 19 september 2022

Zo´n 75 dames waren deze openingsavond aanwezig, waaronder ook een aantal nieuwe leden. De koffie en vlaai bij binnenkomst vormden een warm welkom. Het was een bijzondere algemene ledenvergadering omdat die de laatste was van zowel onze voorzitter Nanny als van onze secretaris Mariet. Vaardig leidde Nanny de vergadering door alle agendapunten. Het jaarverslag werd gepresenteerd < klik hier >, de financiën werden akkoord bevonden door de leden op aangeven van Joke Weijers, lid van de kascommissie. En de aanwezige leden gingen akkoord met een statutenwijziging van onze vereniging waaronder ook een naamswijziging. Met het opheffen van het KVG-Limburg in 2021 vormt Vrouwengilde Meerssen een zelfstandige verening. Met het opstellen van de nieuwe statuten wordt dit ook formeel/juridisch bevestigd en daarmee ook de voorgesteld naamvoering: Vrouwengilde Meerssen.
En toen konden wij niet meer om het moment heen. Als eerste werd onze penningmeester Annie Heynens herbenoemd voor een periode van vier jaar. Vervolgens werd Lilian Vleugels voorgesteld als nieuw lid van het bestuur. Dit gebeurde met een kort filmpje omdat zij helaas door corona niet persoonlijk aanwezig kon zijn. Na de benoeming van Lilian werd onze secretaris Mariet Bouwens uitgeluid. Nanny sprak met warme woorden over de inzet en betrokkenheid van Mariet bij het Vrouwengilde. Vervolgens reflecteerde Nanny op haar voorzitterschap waarna ook zij met warme woorden en respect door het bestuur werd bedankt voor haar enorme betrokkenheid bij ons Vrouwengilde < klik hier >. Inmiddels was ook de benoeming van Mariann van den Bogaert als voorzitter door de leden bevestigd zodat Nanny de voorzittershamer kon overdragen en Mariann zich wat uitgebreider kon voorstellen aan de aanwezigen.
Het Café Parlant ging geanimeerd van start met een wisseling van plaatsen aan de verschillende tafels. Door lootjes werd een plek gewezen waardoor er verrassende combinaties aan de tafels waren voor mooie gesprekken aan de hand van een vragenlijst waaruit willekeurige vragen werden gesteld. We hebben elkaar weer een stukje beter leren kennen. Kortom, het was een mooie openingsavond!

Copyright Vrouwengilde Meerssen