Activiteiten verenigingsjaar 2022-2023

Hier geven wij een korte terugblik van alle activiteiten gedurende het seizoen. Als er foto's zijn gemaakt kunt u deze terugkijken bij < foto's >.

Woensdag 31 mei 2023, Slotavond seizoen 2022-2023

Wat een fantastische opkomst was er voor deze bijzondere slotavond. Meer dan 130 leden hadden zich aangemeld. De Stip was vol. Vanaf 19.00 uur werd iedereen ontvangen met een kop koffie/thee, vergezeld van een heerlijke petit four, waarna om 19.30 uur onze voorzitter Mariann van den Bogaert het fonds ‘Hersenstrijd’ blij mocht maken met een cheque van € 1.500, -. Dankbaar namen Nathalie Sieben en Marcel Aries, als ambassadeurs van ‘Hersenstrijd’ de opbrengst van ons sociaal project van dit jaar in ontvangst. Zij vestigden wederom de aandacht op het belang van onderzoek naar ernstig hersenletsel. Letsel dat veelal wordt veroorzaakt door een ongeval met de fiets. Verheugd waren zij over het aantal leden dat aangaf altijd of meestal een fietshelm te dragen.
Na de overhandiging van de cheque lichtte Mariann de bijzondere aard van de avond nog eens toe. Zij memoreerde het prachtige legaat dat wij mochten ontvangen van ons, helaas veel te vroeg, overleden (oud-bestuurs)lid Trienette Labruyère-Backes. Tegelijk memoreerde de voorzitter Liefke Buurma, Lucie Brabander, Ria Huppertz en Mariëtte Prickartz. Ook zij overleden dit verenigingsjaar.
Na een korte terugblik op verschillende activiteiten werd Ellen Jaspers-de Vries uitgenodigd om een gedicht voor te dragen van Cees van der Pluijm ‘Op de vrienden die verdwenen’  < hier na te lezen >.
En toen was het tijd voor muziek. Combokoor MozaïK uit Hulsberg opende met een prachtig ‘When you believe’ uit de Prince of Egypt. Omdat Trienette zelf deel heeft uitgemaakt van het Combokoor had het optreden een wel heel bijzonder karakter.  Combo Koor MozaïK bestaat uit een ongeveer 40 enthousiaste zangers en zangeressen. Paul Lemmens uit Geulle is de huidige dirigent. Het koor zingt eigentijdse liedjes, veelal Engelstalig, maar incidenteel ook Nederlands. MozaïK heeft daarnaast ook een uitgebreid dialect repertoire. Hetgeen bevestigd werd door het slotlied ‘Mien Limburgs landj’ van de Schintaler. Op speciaal verzoek van enkele leden kunt u de tekst van het slotlied hier lezen < klik hier >
De avond was vol van muziek, niet alleen gebracht door het koor, maar ook door het optreden van de bekende sopraan Fenna Ograjensek. Zij zong vol passie, begeleid door Robert Weirauch op de piano. Fenna Ograjensek is een veelgevraagd én veelzijdige zangeres. Ze voelt zich als een vis in het water in opera- en concertrepertoire, maar zet ook graag haar tanden in kamermuziek en nieuwe composities van hedendaagse componisten. Zij staat bekend om haar warme stemgeluid, muzikaliteit en connectie met haar publiek. < Het volledige programma kunt u hier inzien >
Tijdens de geanimeerde pauze werd iedereen getrakteerd op goed verzorgde borrelhapjes, naast een drankje. Ook de nazit was bijzonder geanimeerd. Veel leden bleven nog napraten onder het genot van een aangeboden drankje.
Het was, zo kan worden geconcludeerd, een bijzonder geslaagde slotavond van een mooi verenigingsseizoen 2022-2023.
 

Maandag 22 mei ‘Soms een proper verhaal? Badcultuur en badmode door de eeuwen heen‘, door mw. Erna Siebens

Deze hilarische en interessante presentatie werd vanmiddag als een wervelende show aan ruim 90 enthousiaste dames aangeboden.
Onze verwachtingen waren hoog gespannen na twee eerdere voordrachten in voorgaande jaren, met name ‘Van string tot string‘, over de lingeriegeschiedenis en ‘Mal of mooi? Of gewoon handig?‘, de geschiedenis van accessoires.
Opnieuw kwam Erna helemaal uit Antwerpen, met haar auto volgestouwd met tassen vol kleren, paspoppen en accessoires. Bovendien met twee krukjes, die ze als klein podium gebruikte, waardoor ook mensen achter in de zaal van haar badkostuums en haar show konden genieten. Druk liep ze heen en weer voor de zaal, met haar Antwerps accent en ferme mimiek, iedereen amusant boeiend.
We konden bij binnenkomst in de zaal al een twintigtal creaties bekijken van badmode door de jaren heen, waardoor onze interesse al gewekt werd voor haar verhaal over de geschiedenis van de badmode, dat na de pauze aan bod kwam.
Voor de pauze werd een even enthousiast verhaal verteld over baden vanaf de oudheid. De Egyptenaren in de oudheid hadden al afbeeldingen van badende mensen in de woestijn. Daarna kwamen de Romeinse thermen en de middeleeuwse badhuizen aan bod. Alles verduidelijkt met een zeer uitgebreide PowerPoint met een grote verscheidenheid aan afbeeldingen. Baden deden de mensen in de loop der tijd om allerlei redenen en vaak ook om allerlei redenen niet! We hoorden over de komst van badkamers en toiletten en de opkomst van badplaatsen als Brighton, Oostende en Scheveningen. Ook kuuroorden als Spa kwamen in de mode en koude voetenbaden van dr.Kneipp.
Na de pauze werden we getrakteerd op haar voordracht over de geschiedenis van de badmode. Steeds weer verraste ze het publiek met haar omkleed act, waarbij onder haar kleren nog 6 andere creaties tevoorschijn kwamen. We vernamen alles over de aangepaste kleding van baders door de eeuwen heen, over badwagens met badmannen en wollen badjurken, over de sing-sing (het gestreepte badpak voor dames en heren), hilarische grootmoederjurken als badkostuum, bikini‘s en meer.
Een niet altijd heel proper verhaal, maar beslist een heel interessant en amusant verhaal! Gebracht op onnavolgbare wijze door deze welhaast cabaretière met een heerlijke Vlaamse manier van spreken.
We hebben genoten; dat smaakt naar meer. Hopelijk zien we haar nog eens terug.

Dinsdag 9 mei 2023 ‘In de armen van de Maas, Geul en Watervalderbeek‘

 

Frank Hovens (Geleen, 1961) studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft sinds 2001 een bureau voor historisch onderzoek. In 2017 verscheen zijn boek ‘In de armen van Maas, Geul en Watervalderbeek: de loop van de geschiedenis in de gemeente Meerssen‘. Geschiedenis is en blijft een boeiend onderwerp, ondanks de vele jaartallen, personen, feiten en (soms) fabels. Dat Meerssen een belangrijke plaats heeft in niet alleen de regionale, maar ook de Europese geschiedenis werd eerder al geschetst door Frank Hovens.

“Meerssen, meer dan een plaats aan een moerassige beek" zo begint Frank Hovens deze avond, waarin hij verder ingaat op de geschiedenis van Meerssen. Deze avond (een vervolg op de eerste lezing in 2019) wordt bezocht door ruim 70 leden en introducés. Frank geeft nog een korte samenvatting van de eerdere lezing tot aan het jaar 1250 en neemt ons dan verder mee in de tijd tot aan de tegenwoordige tijd. De politiek met de daarbij gepaard gaande oorlogen hebben een grote invloed gehad op de geschiedenis van onze gemeente. Niet alleen voor wat betreft de grondgebieden (vroeger strekte het grondgebied van Meerssen zich uit tot in Maastricht) maar ook op religieus gebied zijn er nogal wat ontwikkelingen geweest. Door onze band met Frankrijk (Gerberga schonk de Proosdij aan Reims) werd in Meerssen het gebruik van de kerk door verschillende geloofsgemeenschappen getolereerd. Tot 1836 werd de huidige kerk als een simultane plek hiervoor gebruikt. Na deze datum werd een protestantse kerk gebouwd (in de tijd van koning Leopold van België waar wij toen bij behoorden). De tijd van de vervolging van de Bokkenrijders is een zwarte bladzijde in de geschiedenis, evenals de Jodenvervolging in de tweede wereldoorlog. De scheiding van het Belgische Limburg vond plaats in 1839. In 1853 wordt de spoorweg Maastricht-Aken in gebruik genomen. De papierfabriek in Weert wordt opgericht en zo start ook de industriële ontwikkeling. Sinds 1971 bestaat Meerssen uit 4 kleinere gemeentes. De reacties uit het publiek gaven de herkenning weer van de geschiedenis. Het blijkt opnieuw hoe belangrijk het is om verhalen te blijven vertellen, ze op te schrijven en door te geven.

Dagexcursie naar Sittard 20 april 2023

Een andere invalshoek dit keer: met eigen vervoer naar Sittard waar we hartelijk ontvangen worden in het Mariapark. Koffie thee en vlaai staan klaar en tijdens het binnenlopen van iedereen komen spontaan twee agentes van politie binnen om een kijkje te nemen. De hoofdagente legt uit welke wapens ze allemaal bij zich heeft en waar die toe dienen. Er worden zelfs nog twee dames in de boeien geslagen. Zo begint de dag onverwacht met nuttige informatie. Inmiddels hebben alle dames zich verzameld, de thee en koffie zijn geschonken en onze gastheer Seph Castro vertelt over de geschiedenis van het Mariapark. Dit neogotische complex is op initiatief van Mere Antoine Nijs gerealiseerd in de 19e eeuw en in gebruik genomen als rust- en verblijfplaats voor pelgrims.Het gebouw bestaat uit vier vleugels met een binnentuin. Na de restauratie is de vloer in zijn geheel weer teruggelegd. In de vleugels van het gebouw zijn 14 in zandsteen gehakte staties en een altaar gekapt.

Hierna is het woord aan Peer Boselie, stadarchivaris van o.a. Sittard en Geleen. Peer vertelt ons over de machtige vrouwen van Sittard. Het oudste archiefstuk gevonden in 1270 vertelt van
Jutta van Ravensberg, zij werd na de dood van haar echtgenoot de eerste Vrouwe van de stad. Zij geeft in 1276 aan een aantal vrouwen toestemming om een Begijnhof op te richten.
Rosa van Lima, de patrones van Sittard en Lima wordt in 1669 (52 jaar na haar dood) aangeroepen om een dysenterie epidemie een halt toe te roepen. Sindsdien blijft zij geëerd in Sittard en jaarlijks gaat de processie in augustus naar de Rosakapel in de Kollenberg.
De Ursulinenorde van Sittard zorgde dat het onderwijs een prominente plek kreeg in de gemeenschap. De zusters Ursulinen verzorgden onderwijs van 1843 tot 1977 o.a. bij het Serviam Lyceum, dat later met het Bisschoppelijk College fuseerde tot de Scholengemeenschap Trevianum.
Maria Theresa Tauscher, (1855-1938) was een rooms-katholieke religieuze en de stichteres van de congregatie van de Karmelitessen van het Goddelijk Hart van Jezus. Zij was begaan met weeskinderen en stichtte hier een instelling voor. In 2006 werd zij zalig verklaard.
Celine Klinkenberg (1890-1967), dichteres, haar gedichten zijn pas later ontdekt. Zij was zuster in het Karmelitessenklooster in Roermond.
Nelly Hillen (1896-1974), zij was 25 jaar directeur van de school voor maatschappelijk werk en naderhand de rechterhand van Marga Klompé.
Rosa van der Palen, verdwenen in 1996, wordt nog jaarlijks herdacht en de H. Rosa is door de nog steeds niet opgeloste verdwijning ook de patrones van de verdwenen kinderen geworden.
Tegenwoordig zijn ook de Fortuna-vrouwen (voetbal) belangrijk voor Sittard, en er is een nieuw Rosaklooster door de Sisters of Cecilia gesticht. Ook in het Kinderresto van Harte voegen vrouwen veel toe aan de Sittardse samenleving.
Na deze boeiende lezing wordt de groep in tweeën gedeeld en beginnen we aan de stadwandeling met gids Frans en een rondleiding door de Basiliek onder leiding van Seph.
De wandeling brengt ons door het centrum van Sittard. De stadsomwalling, de schootsvelden, de boom die Speakerscorner aangeeft. Via de Begijnenhofstraat, de Koninginnegats, langs het Sjterfhoes en de grote Kerk, de markt naar de Michaelskerk. Het verhaal van de losgebroken leeuw uit het circus (de gevelsteen memoreert hieraan) die daarna de kerk inliep, uitgebreid zijn behoefte deed en daarna een dutje deed op het altaar, zit nog steeds bij de oudste inwoners van Sittard in het actieve geheugen. Via de Putstraat, de Wal, het Toon Hermanshuis bezoeken we drie geheime tuinen, Jardin des Roses, de Ursulinentuin en via de Jardin d‘Isabelle komen we aan bij restaurant George‘s in het Mericihotel.
We genieten hier van een heerlijke lunch, maar ook vooral van het mooie gedicht van Toon Hermans, voorgelezen door Lilian. Iedere aanwezige krijgt dit gedicht als aandenken mee.
De middag wordt voortgezet met weer een stadwandeling met stadgids Theo en een rondleiding door de Basiliek wederom door Seph.
De Basiliek, in neo-gotische stijl, is in 1879 gebouwd door Johannes Kaiser omdat de kapel naast de Zusters van Huis op de Berg te klein was geworden voor de toestroom van de vele perlgrims. De kerk is gewijd aan de Zusters van het Heilige Hart (gesticht door Pere Chevalier). Het verhaal van een inslikte naald die na aanroeping van Maria weer tevoorschijn kwam, heeft de Basiliek bijzonder gemaakt. In 1883 kreeg de kerk de eretitel van Basiliek, en is hiermee de eerste Basilica Minor in Nederland. In de kerk staat een beeld van Maria met voor zich staand haar kind Jezus, die met een vingertje omhoog naar zijn Moeder wijst. Deze manier van afbeelding is uniek.
De hele kerk is door middel van donaties gebouwd, de kerk is aan de binnenkant volledig beschilderd. Er is 40 jaar aan het interieur gebouwd. De vele tegeltjes met dankzeggingen getuigen van de grote toeloop en donateurs in het verleden. Tegenwoordig wordt de kerk nog steeds gebruikt voor diensten, rozenhoedjes etc. De sacristie en het kantoor van de Heren van de Broederschap (nog steeds actief) laten een inkijk achter de schermen zien. De vele met de hand geborduurde kazuifels getuigen van een rijk Rooms leven.

Rond kwart voor vier beëindigen we deze dagexcursie, iedereen verrast door het mooie Sittard, zo dichtbij huis.

Voor de leden die niet mee konden op deze excursie delen we graag het gedicht van Toon Hermans:

Er moeten mensen zijn
die zonnen aansteken,
voordat de wereld verregent.

Mensen die zomervliegers oplaten
als het ijzig wintert,
en die confetti strooien
tussen de sneeuwvlokken.

Die mensen moeten er zijn.

Er moeten mensen zijn
die aan de uitgang van het kerkhof
ijsjes verkopen,
en op de puinhopen
mondharmonica spelen.

Er moeten mensen zijn,
die op hun stoelen gaan staan,
om sterren op te hangen
in de mist.
Die lente maken
van gevallen bladeren,
en van gevallen schaduw,
licht.

Er moeten mensen zijn,
die ons verwarmen
en die in een wolkeloze hemel
toch in de wolken zijn
zo hoog
ze springen touwtje
langs de regenboog
als iemand heeft gezegd:
kom maar in mijn armen

Bij dat soort mensen wil ik horen
Die op het tuinfeest in de regen BLIJVEN dansen
ook als de muzikanten al naar huis zijn gegaan

Er moeten mensen zijn
die op het grijze asfalt
in grote witte letters
LIEFDE verven
Mensen die namen kerven
in een boom
vol rijpe vruchten
omdat er zoveel anderen zijn
die voor de vlinders vluchten
en stenen gooien
naar het eerste lenteblauw
omdat ze bang zijn
voor de bloemen
en bang zijn voor:
ik hou van jou

Ja,
er moeten mensen zijn
met tranen
als zilveren kralen
die stralen in het donker
en de morgen groeten
als het daglicht binnenkomt
op kousenvoeten

Weet je,
er moeten mensen zijn,
die bellen blazen
en weten van geen tijd
die zich kinderlijk verbazen
over iets wat barst
van mooiigheid
Ze roepen van de daken
dat er liefde is
en wonder
als al die anderen schreeuwen:
alles heeft geen zin
dan blijven zij roepen:
neen, de wereld gaat niet onder
en zij zien in ieder einde
weer een nieuw begin
Zij zijn een beetje clown,
eerst het hart
en dan het verstand
en ze schrijven met hun paraplu
i love you in het zand
omdat ze zo gigantisch
in het leven opgaan
en vallen
en vallen
en vallen
en OPSTAAN

Bij dát soort mensen wil ik horen
die op het tuinfeest in de regen BLIJVEN dansen
ook als de muzikanten al naar huis zijn gegaan
de muziek gaat DOOR
de muziek gaat DOOR
en DOOR

Toon Hermans

Lezing 'Hou houd je je botten gezond?', dinsdagavond 4 april 2023

Deze lezing, gegeven door mw.dr. Sandrine Bours (reumatoloog) en mw. Claudia Vaessens-Deckers (osteoporoseverpleegkundige) van het MUMC+ werd bezocht door zo‘n 85 leden. Een aansprekend onderwerp dus, een onderwerp dat op heldere wijze werd gepresenteerd. We begonnen met een quiz om onze kennis over osteoporose te testen. Gedurende de gehele presentatie was er meer dan voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Aan het einde kon iedereen een folder meenemen < klik hier > met de belangrijkste adviezen.
Wat zijn nu de belangrijkste tips? Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Ons lijf letterlijk belasten maakt dat de botten aan het werk gaan met botaanmaak. Wandelen is een voorbeeld bij uitstek dat heel goed is. Maar ook traplopen draagt bij aan de broodnodige belasting. Zwemmen en fietsen is weliswaar heel goed voor de conditie en spierontwikkeling, maar belast minder het bottengestel. Een verrassend weetje.

De tweede tip is een gezond voedingspatroon met voldoende calcium. Calcium zit in zuivelproducten, groene bladgroenten, peulvruchten, volkoren granen, noten en kruiden/specerijen. De beste opneembare calciumrijke voedingsmiddelen zijn groenten, amandelen, tempeh, vijgen, tahin, sesamzaad, hazelnoten, pistachenoten, sinaasappels, haring en olijven. Wil je geen dierlijke zuivel gebruiken dan kan dit ook een plantaardige variant zijn met toegevoegd calcium. De gewenste hoeveelheden staan in de uitgereikte flyer < klik hier >.
Als derde tip werd benadrukt dat iedere dag naar buiten gaan bijdraagt aan gezonde botontwikkeling. Buiten maken wij, onder inlvoed van zonlicht, op natuurlijke wijze vitamine D aan, essentieel voor de botontwikkeling. En vitamine D is nodig om calcium te kunnen opnemen in je lichaam. Alleen bij het ouder worden lukt dit aanmaken minder goed. Daarom wordt vrouwen boven de 50 jaar geadviseerd om dagelijks 10 mcg vitamine D in te slikken en boven de 70 jaar 20 mcg. Vitamine D zit vooral in vette vis, vlees en eieren.

Krijgen wij dan geen osteoporose? Of dat wel of niet het geval is hangt van veel factoren af, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat iedereen die maar oud genoeg wordt in meer of mindere mate osteoporose krijgt. En kunnen we daar dan, los van de leefstijladviezen, iets aan doen? Ja, met gerichte medicijnen kan er veel. Bij een botbreuk vanaf 50 jaar wordt er altijd een Dexascan gemaakt om de botdichtheid te controleren.

Doet osteoporose pijn? Nee, je voelt het niet. Osteoporose is géén artrose (aandoening van het kraakbeen/gewrichten). Artrose doet wel pijn. Osteoporose is een verstoord evenwicht tussen botaanmaak en botafbraak. Hierdoor wordt het bot broos, poreus en breekt makkelijker. Wat zijn de signalen van osteoporose? Osteoporose gaat vaak gepaard zonder pijn, waardoor je het meestal pas merkt als je valt en daardoor een bot breekt. Wel kunnen veranderingen in lichaamshouding, zoals kleiner en krommer worden signalen zijn. In tegenstelling tot wat velen denken krijgen niet alleen vrouwen te maken met osteoporose, ook mannen krijgen het. De belangrijkste risicofactoren zijn erfelijkheid (de genen), de overgang, laag lichaamsgewicht, te weinig lichaamsbeweging, verkeerde voeding met onvoldoende inname van calcium, een vitamine-D tekort, alcohol en roken, reuma, chronische stressen en gebruik van bepaalde medicatie. (Bronnen: Voedingscentrum.nl, 0steoporosevereniging.nl en rinekedijkinga.nl)

Lezing 'Sieraden aan de hand van de kunst', maandagmiddag 27 maart 2023

Regina van Romondt, kunsthistorica, heeft ons maandag meegenomen door de wereld van de kunst aan de hand van het sieraad. Het was een indrukwekkende reis door de tijd, waar bijna 90 leden deze middag van hebben genoten. Het was wervelend zoals we werden meegenomen vanaf de hunebedden tot de dag van vandaag in de voortdurende behoefte van mensen om schoonheid te creëren in de vorm van sieraden.

Eerst waren de sieraden vooral geluksbrengers, waarbij (edel) stenen, metalen en schelpen werden gebruikt. Deze geluksbrengers hadden allemaal een symbolische betekenis zoals bijvoorbeeld gezondheid, een lang leven of vruchtbaarheid. Jade in het oude China en de lapis lazuli uit Egypte zijn hiervan mooie voorbeelden. In Afrika werden prachtige kettingen gemaakt van hele klein kraaltjes. Bijzonder dat deze kraaltjes in Venetië werden gemaakt en als ruilmiddel werden ingezet om dure grondstoffen uit de koloniën weg te sluizen. In Zuid-Amerika werd veel gewerkt met goud en vogelveren. De Romeinen gebruikten veel parels, die heldere gedachtes zouden geven.

Later werd de diamant de duurste steen, die vooral in koningshuizen veelvuldig in colliers, broches en kronen werd verwerkt. Tegelijk kunnen we nu concluderen dat de wijze waarop die dure stenen waren verkregen in een overheersingscultuur redelijk dubieus is geweest. In London staat de The Tower waarin tegenwoordig de beroemde Engelse kroonjuwelen worden bewaard. Dit zegt wel iets over de huidige waarde van de juwelen. Er gaan geruchten dat bij de inhuldiging van Koning Charles III op zaterdag 6 mei 2023 een replica gebruikt gaat worden.

Onze reis in de tijd vervolgden wij met een blik in de 19e eeuw waar prachtige sieraden gemaakt werden met goud en glaspasta, opaal en ivoor in de tijd van de Art Nouveau en de Art Deco. In de jaren vijftig van de 20e eeuw werd de belangstelling voor sieraden minder, waarbij ook steeds meer met kunststoffen werd gewerkt en kunstparels, hout, leer en zelfs de printer. Hightech werd ingezet en sieraden waren vaker een middel om een statement te maken over je maatschappelijke positie, waarbij ook veiligheidsspelden, piercings en tatoeages hoorden.

Het was een zeer interessante reis van 2 uur, die met veel beelden werd verlevendigd. Wat hebben we toch een rijke geschiedenis en wat bood deze middag een mooie inkijk in die geschiedenis.
Veel dank aan onze ‘reisleidster‘ Regina van Romondt hiervoor.

Voorjaarswandeling. Modderschoenen maar met ons hoofd in de lentezon.

Woensdag 15 maart 2023 druppelden vanaf 10 uur de wandeldames binnen bij Brouwerij de Fontein in Stein. Koffie en thee met een koekje stond al klaar en het was al meteen gezellig. Mirjam Clermonts, onze burgemeester, was ondanks de drukke dag van de provinciale verkiezingen ingegaan op onze uitnodiging om mee te wandelen. Zij riep daartoe op tijdens de nieuwjaarsreceptie in januari. Ze wilde graag met meer mensen uit Meerssen in gesprek komen en zette destijds haar wandelschoenen op de lessenaar. “Graag nodig ik jullie uit me uit te nodigen om met jullie te gaan wandelen", zei ze. Wij hebben dat toen meteen gedaan en haar uitgenodigd voor de voorjaarswandeling.
De lange wandelaars vertrokken om half elf en liepen een gedeelte van ‘wandeling 220 Stein‘ van www.wandelgidszuidlimburg.com. De eerste meters een beetje glijdend door de modder langs het riviertje, maar daarna liep het wat 'droger' in en rondom het kerkdorp Meers. De kiezelwinning die deel uitmaakt van het Grens-Maas project hebben het landschap veranderd. De 'meertjes', de uiterwaarden van de Maas en een mooi kunstwerk van Piet Bergs die met zijn kunstwerk "Lichtvanger" een ode aan de Maas brengt, maken de wandeling afwisselend. Velen waren positief verrast door de schoonheid van deze omgeving. De wandeling van ruim 6 km werd makkelijk gelopen, mede door de uitzichten, het prettige gezelschap en het mooie weer. We waren precies op tijd weer terug voor de lunch. In een kort dankwoord sprak Mirjam Clermonts ons nog toe voordat zij weer op pad moest voor de gemeente.
De korte wandeling was iets makkelijker en begon ook langs het helder kabbelende riviertje de Ur (een kabbelende beek die loopt vanaf Stein tot aan de Maas bij Urmond). 12 Dames liepen van 11 tot 12 uur en waren net als de 25 deelnemers aan de lange wandeling (van half 11 tot half 1) heel tevreden om na afloop weer aan te schuiven aan de tafels in de serre van de Fontein. We werden goed verzorgd met een lekker ‘12-uurtje‘ een kopje soep, broodjes en een kroketje. Nieuwe contacten werden gelegd en aan alle tafels werd druk verteld. We mogen weer terugkijken op een zeer geslaagde activiteit, we hebben geboft met het weer en de EHBO doosjes waren gelukkig niet nodig.

Lezing Neutraal Moresnet, dinsdagavond 7 maart 2023

Iedereen weet wel waar het drielandenpunt ligt, net ten zuiden van Vaals. Het was in onze jeugd een geliefd uitstapje met de fiets of bus. Ook voor onze inleider van deze avond, Jan van Eyk. Als misdienaar in Tegelen stond Moresnet voor de acolieten al op het programma. Maar dat Moresnet van 1816 tot 1918, een vierlandenpunt is geweest, is minder bekend. Een landje waar de zinkindustrie bepalend was voor de economie. Jan van Eyk nam ons deze avond mee in een prachtige lezing over Neutraal Moresnet, een lezing doorspekt met historische beelden. Een gemêleerd gezelschap van zo‘n vijfenveertig aanwezigen genoot deze avond van een lezing over onze eigen euregionale omgeving, gepresenteerd op een heel verrassende wijze. Want Jan van Eyk maakt in zijn lezing ook gebruik van AI (Artificiële Intelligentie). Hier horen we tegenwoordig veel over, maar door het te gebruiken bij oude foto‘s komen deze tot leven. De voorbeelden waren zo geweldig dat een applaus al vroeg in de avond viel.

Toen Napoleon in 1815 werd verslagen moest Europa opnieuw worden ingedeeld. Er ontstond een nieuw land, De Nederlanden, maar waar moest de grens met Pruisen net ten zuiden van Vaals precies komen te liggen? De nieuwe landcontouren waren in Wenen met dikke potloden getekend en soms niet duidelijk genoeg voor de landmeters.
De meeste territoriale problemen werden in harmonie tussen Pruisen en Nederland opgelost, maar bij Vaals kwamen ze er niet uit. Er zat zink in de grond, in die tijd een modern en gewild bouwmateriaal en zowel het nieuwe Nederland als het grote Pruisen wilde dat betwiste stukje land hebben. Beiden gaven niet toe en besloten het dan maar voorlopig neutraal te verklaren. Neutraal Moresnet werd geboren op 28 juni met het Traktaat van Aken. Een van de eerdere uitbaters van de mijn, François Dominique Mosselman haalde zijn dochter Fanny en haar man Charles Le Hon naar Moresnet. Zij hadden goede contacten in zowel Pruissen als in België en Frankrijk en hebben veel opdrachten binnen kunnen halen. Onder andere opdrachten voor de vernieuwing van Parijs, waar zinken daken de boventoon ging voeren.
Neutraal Moresnet had in 1816 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd een echt volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad, het dorp Kelmis of La Calamine, een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). De vrijheid, lage belastingen en het ontbreken van wetgeving en gezag trok duizenden avonturiers, gokkers, dieven, mijnwerkers, maar ook idealisten aan. Hierin speelde een belangrijke rol de legerarts Molly en later de directeur Gaston Saint Paul de Sinçay. De idealisten vonden dat de wereldvrede in Moresnet moest beginnen. Ze wilden er een nieuwe staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo wat staat voor ‘Vriendschap‘. Bijna slaagde het experiment, maar de geschiedenis veegde alle dromen weer uit. Uiteindelijk waren de ertsmijnen uitgeput en werd Neutraal Moresnet toegevoegd bij België, in 1919 met het Verdrag van Versailles. Restanten zijn nog altijd te bekijken ter plekke, een bezoek aan het plaatselijke museum wordt zeer aanbevolen. Voor enkele foto's < klik hier >.

Lezing A2 project/Groene Loper, dinsdagavond 28 februari 2023

Deze avond hebben we met vijftig geïnteresseerden, waaronder zo‘n tien introducees, een evaluerende kijk gekregen op het hele A2- project/Groene Loper. Inleider was de Heer Ron Roukens, verkeersdeskundige van de Provincie Limburg. De insteek van deze avond was vooral om de verwachte en onverwachte impact van dit project op de omgeving en ons algehele welbevinden te onderzoeken.
Velen ervaren het project als geslaagd. Er is veel bereikt en dat ook nog binnen de tijd en het budget. Best een hoogstandje als je bedenkt hoeveel partijen erbij betrokken zijn met natuurlijk wisselende belangen. Langzaam is het verkeersproject, dat eerst vooral ging om Veiligheid-Doorstroming-Economie, geëvolueerd naar een project Duurzaam Wonen.
Natuurlijk zijn er zaken, die met het veranderende en wisselende maatschappelijke waardeoordeel nog aandacht verdienen en dat kwam ook in het levendige vragenuurtje aan het eind duidelijk aan bod. Zomaar een greep uit de verschillende thema‘s: de esthetische uitvoering van de tunnel; hoe zit het met de sociale woningbouw, hoe is de relatie met de oude bewoners, waarom niet eerder een tunnel gebouwd, waarom zo en waarom is gekozen voor de gevaarlijke gravelbedekking op het fietspad, luchtvervuiling in de tunnel, plaatsing van de bankjes, financiële afwikkeling en invulling van het oude PTT-terrein). Je voelde de betrokkenheid van de deelnemers aan het gesprek.

De PowerPointpresentatie van Ron Roukens kunt u hier terugkijken < klik hier >. Inmiddels is er ook een bijzonder toegankelijke website over het A2-project. Daar zijn antwoorden te vinden op vele vragen. Kijk hiervoor op www.A2maastricht.nl. Geattendeerd werd ook nog op de expositie in de Lourdeskerk aan de Groene Loper met een fotoreportage van Bert Janssen. Titel ‘Hier wordt geschiedenis geschreven‘. (te zien van 4 maart t/m 10 april 2023).

Filmmiddag Lumière, maandagmiddag 13 februari

Achtenzestig dames hadden zich aangemeld voor de film 'Fisherman's Friends' onder regie van Chris Foggin. Voor de dertiende en tevens laatste keer op rij leidde Marius Michels de film in. Onze voorzitter bedankte hem van harte voor al deze keren dat hij bereid is geweest om een film in te leiden. De traditie van de filmmiddag zal zeker worden voortgezet, maar helaas zonder Marius Michels. En er was nog een surprise. De horecafaciliteit gaat op maandag pas om 17.00 uur open, een van de gevolgen van corona en huidige personeelstekorten. Gelukkig gingen de deuren van het filmhuis wel open voor het Vrouwengilde Meerssen, maar het drankje achteraf moest elders worden genoten. Hetgeen voor veel dames geen bezwaar was.
Het bestuur had dit keer bewust gekozen voor een zogenoemde feel-goodmovie. We verkeren in onzekere tijden en hebben soms ook echt behoefte aan gewoon een middag ontspanning. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaald. In 2010 brak onverwachts een groep zingende vissers uit Cornwall door in het Verenigd Koninkrijk met hun zeemansliederen. Fisherman's Friends is de fictieve vertelling van hoe de zeerotten bekend werden. Dit feelgood-verhaal blijkt vooral de uiteenzetting van het verschil tussen de gesjeesde Londenaar Danny en de inheemse zeelui uit Cornwall. Fisherman's Friends leunt sterk op de authenticiteit van het pittoreske Port Isaac. Het is een vorm van escapisme naar een Engeland dat in feite niet meer bestaat, maar waar vele Britten ten tijde van de Brexit wel naar leken te snakken. Als de bijdehante Danny, een muziekproducent uit Londen, met zijn collega‘s in Port Isaac is voor een vrijgezellenfeest, ziet hij de Fisherman‘s Friends op de kade zingen en wordt hij gegrepen door hun optreden. Danny is vastberaden een platencontract voor ze af te sluiten, maar deze vissers zijn behoorlijk eigenwijs. Door hun oprechte en onbevangen karakter leert Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven. Eind goed, al goed. (Tekst mede ontleend aan filmtotaal.nl)

Lezingenreeks ‘Kunstkijken‘, van maandag 9 januari t/m maandag 6 februari (5x)

Vijf keer heeft Arjen ons meegenomen in zijn boeiende en bevlogen lezingen over kunst. De onderwerpen spraken stuk voor stuk heel goed aan. Op zijn geheel eigen wijze slaagt Arjen er altijd in ons te interesseren voor de onderwerpen met prachtige beelden en overtuigende woorden. In overleg met Arjen was dit jaar gekozen voor differentiatie van onderwerpen. Per middag behandelde hij een specifiek onderwerp. De onderwerpen die Arjen dit jaar onder de loep nam waren:
Frank Lloyd Wright en de opkomst van de moderne bouwkunst ( invloed in Nederland), Dans in de kunst, Rodin en Brancusi, De dood, verbeeld in de kunst en als laatste het extra verrassende Japonisme in de kunst. Inmiddels heeft Arjen toegezegd ook het volgende seizoen weer een reeks te willen verzorgen. Deze toezegging werd met luid applaus ontvangen!

‘Noord-Korea, de verbeelde werkelijkheid‘, lezing door drs. Marc Roth, donderdag 2 februari

In de lezing 'De verbeelde werkelijkheid' heeft Marc Roth, reisleider, ons meegenomen naar het ‘meest gesloten‘ land ter wereld. Hij organiseert reizen naar Noord-Korea, een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert de laatste jaren tot een socialistische sprookjesstad in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die hier een ideale samenleving wil tonen. De mensen zijn er trots op. Je ziet prachtige vliegvelden, wolkenkrabbers, autowegen, skiresorts en hotels, die aan alle westerse standaarden voldoen, maar je ziet er bijna geen mensen gebruik van maken. In onze westerse optiek zien we dan mooie, maar lege inefficiënte gebouwen. Zij zelf zien een wereld, die klaar is om in de toekomst grote hoeveelheden mensen op te vangen. Dit is een vorm van OMDENKEN waarbij je vanuit een andere visie probeert te kijken.
Ook al mag je als toerist niet alleen de straat op en is er altijd georganiseerde begeleiding, als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden‘ te treden.

Op het gebied van kunst is Socialistisch Realisme de enige toegestane stroming. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime, dat de onderwerpen bepaalt van de kunst. De individualiteit van de kunstenaars is niet relevant; de naam van de kunstenaar wordt vaak niet genoemd. Het moet technisch perfect zijn. In de lezing werden meerdere voorbeelden van deze kunst getoond, die heel veel ook een verering is van de Kim- dynastie. Hier en daar zijn kleinschalig ook voorbeelden te vinden van een futuristische kijk op het Socialistisch Realisme.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt voortdurend de vraag op: Wat is waar en wat is de waarheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? Je komt er met meer vragen vandaan dan bij aankomst.
We zagen een film van de Mass Games, een schitterende manifestatie, waarbij bewegende mensen perfecte patronen vormen. Zelfs op de tribune worden de juiste kleuren opgestoken om zo reusachtige portretten te creëren. Ook de Marathon is een vergelijkbare happening, waar het niet gaat om de snelheid, maar om de euforie van het bejubeld worden.
Marc gaf ook een korte schets van de historisch-politieke ontwikkeling en de verhouding tot Japan, China, Rusland en de VS, uitmondend in het uitvechten van de koude Oorlog in de strijd tussen Noord en Zuid Korea van 1950- 1953. De vrede in deze oorlog is nooit getekend.
Zo‘n 80 bezoekers genoten van een informatieve, maar zeker ook verwondering oproepende lezing. < voor foto's klik hier >

Lezing Podotherapie door Joyce Meeuvis, dinsdag 24 januari

Joyce Meeuvis, podotherapeut bij ‘Podotherapie Rondom‘ met de hoofdvestiging in Heerlen, heeft ons deze avond uitvoerig geinformeerd wat een podotherapeut niet alleen voor onze voeten, maar voor ons algehele welzijn, kan betekenen. Het motto van de praktijk is: ‘Uw lopen, is wat ons beweegt‘.

Een podotherapeut heeft een 4- jarige HBO-opleiding gevolgd en is BIG- geregistreerd. Dit betekent dat zij zijn aangesloten bij het kwaliteitsregister en jaarlijks hun punten moeten behalen d.m.v. bijscholingen om nieuwe ontwikkelingen te volgen.
Zij werken vanuit gezondheidscentra, ziekenhuizen, fysiotherapie praktijken en orthopedische centra.
Je kunt zonder verwijzing van de huisarts naar een podotherapeut (pt) gaan bij klachten aan de voeten, maar ook aan de knieën of zelfs heupen.

De pt maakt een anamnese d.m.v. het uitvragen van de gewoontes van een client en een inspectie van de voeten. Door middel van palpatie worden de voeten bevoeld en m.b.v. een podoscoop wordt een druk-meting gedaan. Hierdoor kan de pt zien op welke plek aan de voet de meeste druk zit en dus de klacht kan geven. Ook de afwikkeling van de voet wordt bekeken, net zoals de stand van de voet. Er zijn ook verschillende voet typen, zoals een platvoet of een hol-voet, maar niet iedereen hoeft hier klachten door te ervaren.
Veel voorkomende klachten zijn: hielspoor, ontsteking van de peesplaat onder de voet, hallux valgus ( knobbel aan zijkant grote teen), pijn in de voor-voet en tussen 3e en 4e teen (Mortonse neuralgie)

Afhankelijk van de klachten, wordt er een behandelplan opgesteld. Met behulp van b.v. een steunzool of een teenstukje (orthese) kunnen de meeste klachten verholpen of verminderd worden. Maar ook een shockwave therapie (vaak bij de fysiotherapeut) kan geadviseerd worden of bijvoorbeeld oefeningen en massages om bv een pees op te rekken. Ook bestaat er een vilt-therapie om de druk op wondjes of likdoorns aan de voeten te verminderen. Nagel-beugels dienen om ingegroeide nagels te verhelpen. Hier wordt dan ook nauw samengewerkt met een medisch pedicure.
Uiteraard kwam ook de diabetische voet aan de orde, deze vragen bijzondere aandacht omdat het gevoel en wondgenezing van de voeten van diabetici verstoord kan zijn. Ook mensen met reuma zijn vaak in de praktijk bij de pt te vinden.
Verder werden nog voet klachten bij kinderen en sporters besproken. Ook werken zij soms samen met bedrijven waar het personeel veel staand/ lopend werk verricht en daardoor klachten van overbelasting aan de voeten zou kunnen krijgen.
Belangrijke tips die we meekrijgen is om in elk geval goed schoeisel te dragen, een hakje van 1 tot 2 cm is aan te bevelen. Daarnaast is het belangrijk om bij klachten onderzoek te laten doen en er niet mee te blijven lopen. Als je een oorzaak van de klacht vindt, dan is een oplossing soms ook goed te vinden.

Een podotherapeutische behandeling wordt vanuit het aanvullende verzekeringspakket vergoed.
Een behandeling voor diabetes patiënten valt onder de basisverzekering. Vanaf dit jaar 2023 komen meerdere risico patiënten in aanmerking voor een vergoeding vanuit het basispakket.

Na afloop van deze, goed bezochte (40 leden en introducees) en informatieve lezing, beantwoordt Joyce nog enkele vragen. Onze voorzitter sluit met een bedankje aan Joyce en aan Podotherapie Rondom, de avond om 21.30 uur af.

Lezing Ontdek je onderbewuste, woensdag 11 januari 2023

De avond is bezocht door ongeveer 90 leden inclusief een aantal introducés. Sjoerd Cratsborn heeft ons meegenomen in zijn eigen reis door het leven en ons laten ervaren dat veel van wat we meemaken en beleven ontstaat in ons onderbewustzijn. Sjoerd heeft een lange (studie)weg gegaan, is uiteindelijk afgestudeerd in gezondheidswetenschappen en heeft zich verder gespecialiseerd in alternatieve geneeswijzen. Hij voert momenteel een eigen praktijk in Polen, waarbij hij zijn cliënten de weg wijst naar heling via het onderbewuste.

Aan de hand van een oefening, waar we eerst focussen op onze ademhaling leren we hoe we contact kunnen maken met de aarde. Een oefening waarin we een speld kunnen horen vallen in de zaal.
Via signalen uit ons onderbewustzijn stellen we ons een kubus, een veld, een ladder, een paard, beplanting, lucht en storm voor. Na afloop legt Sjoerd uit welke “waardes" aan de verschillende objecten, vormen, kleuren en groottes toegedicht kunnen worden. Stof tot nadenken….
Daarbij benadrukt Sjoerd dat geen enkele methode waterdicht kan zijn, maar dat alles goed is. Je hoeft niet te voldoen aan gewenste beelden, het zijn jouw beelden. Mensen zijn verschillend en dat mag.
Het onderbewuste kan als een soort tape-recorder gezien worden. We slaan al vanaf ons prille begin informatie op. Situaties die later in ons leven voorbijkomen kunnen een eerder opgedane situatie triggeren, als het ware wordt ‘een knop aangezet‘."
De theorie dat veel wat gebeurt omdat het nu eenmaal in onze genen ligt weerlegt Sjoerd. Aan de hand van studies van Dr. Bruce Lipton blijkt dat ook genen door omstandigheden kunnen veranderen.
Ervaringen die triggeren kunnen soms benoemd worden alsof het “echt" gebeurd is, maar dat is niet altijd zo. De manier waarop we een situatie ervaren heeft ook invloed op onze herinnering.
In het bewuste komen we in aanraking met ervaringen, herinneringen, ook soms met traumatische ervaringen. Metaforisch kun je dit als een ui zien, de buitenkant is wat andere mensen van je zien, de lagen daaronder zijn wat je zelf herkent en ook die je soms wegstopt.
Sjoerd vertelt deze avond ook uitgebreid over zijn eigen heling, de zoektocht naar zijn pad. Zo heeft hij zelf ervaren dat het functioneren van je spijsverteringskanaal essentieel is voor de verbinding met je hersenen. Met een aangepast dieet is hijzelf van zijn ADHD-klachten en epilepsie afgekomen.
Naast deze vormen van bewustzijn vertelt Sjoerd nog kort iets over het hogere bewustzijn: de dingen die magisch zijn, die wij benoemen als toeval of bijzondere toevalligheden.
Tot slot vertelt Sjoerd iets over de elementen vuur (bewustzijn), aarde (stofwisseling), water (constitutie), hout (fysiek) en metaal (bio-energie), methodes uit de Chinese geneeskunde met strikte protocollen.
In een korte demonstratie, laat hij zien dat hij door contact te maken met het onderbewustzijn van de “client" informatie naar boven haalt waar inzichten uit voort komen. Hij doet dit bij een van de aanwezige bezoekers, die zich vrijwillig aanmeldt voor de demonstratie. Er wordt niet gestart zonder haar uitdrukkelijke toestemming en ook tijdens de korte sessie vraagt Sjoerd verschillende keren of het nog steeds OK is. Uit zorgvuldigheid zegt Sjoerd toe dat hij betrokkene in een privécontact verder zal informeren. De setting van het podium loont zich uiteraard niet voor een diepgaande analyse.
De lezing geeft stof tot nadenken: Houden van jezelf, gelukkig zijn door te groeien (hoe oud je ook bent), blijven zoeken en doen, ga ergens voor staan en kies.

Nieuwjaarstreffen 4 januari 2023

Het nieuwe jaar is begonnen, ook voor onze vereniging. We hebben het jaar 2023 afgetrapt met een gezellig samenzijn in De Proosdij op de Markt in Meerssen. Ruim 80 leden bezochten het traditionele Nieuwjaarstreffen. Onder het genot van een drankje en een lekkere wafel werd weer uitvoerig bijgepraat.
Onze voorzitter Mariann van den Bogaert sprak ons kort toe en verwoordde haar nieuwjaarswensen in een prachtig gedicht van Kris Gelaude :

Ik wens je
genoeg stilte om op te kijken naar de sterren
Genoeg eenvoud
om ontzag te tonen voor het kleine
Genoeg vertrouwen
om het goede zijn weg te laten vinden
Genoeg verwondering
om het ondenkbare te zien gebeuren

Vooral in het kleine moeten we blijven proberen elkaar te vinden om er zo samen iets moois van te maken. Een mooier begin van het tweede gedeelte van ons verenigingsjaar kunnen we ons eigenlijk niet wensen.

Kerstdiner dinsdag 13 december 2022

Het kan weer: na twee jaren overgeslagen te hebben vond op dinsdag 13 december eindelijk weer ons jaarlijkse kerstdiner plaats.
In de prachtig versierde grote zaal bij de STIP ontvingen wij 93 leden van ons Vrouwengilde met een glas prosecco of jus d‘orange.
De plekken aan de feestelijk gedekte tafels werden snel ingenomen en de avond kon beginnen. Onze voorzitter Mariann van de Bogaert opent de bijeenkomst met een hartelijk welkom aan iedereen. De nieuwe banner met het nieuwe logo wordt trots gepresenteerd en de bijval uit de zaal geeft blijk van veel waardering voor de naamsvernieuwing van onze vereniging. De hierna uitgesproken kerstgedachte gaat over positiviteit. Samengevat is de boodschap dat het belangrijk is om het leven vanuit een positieve kant te bezien. De lessen uit de filosofie cursus hebben zeker ook bijgedragen om ons te leren aandacht te schenken aan de goede, soms groot, soms heel klein, momenten die zo belangrijk zijn in het leven. Uiteraard zijn er ook moeilijke momenten, maar het is belangrijk dat we ook steeds de andere, de lichte kant kunnen blijven zien.
Waardering wordt uitgesproken voor de vele vrijwilligers onder ons, de bijdragen die we hierdoor met zijn allen leveren, levert veel positieve energie op over en weer.

Na het geserveerde voorgerecht worden twee kerstverhalen voorgelezen. Het ene gaat over de friture houdster Rika, die onderdak geeft aan een dakloze en wordt door Lilian Vleugels in het ‘mestreechs dialek‘ voorgedragen. Het andere verhaal, gelezen door Olga Ruijsinck, gaat over Maartje die in de oorlogswinter haar ouders een voorbeeld ziet geven over voedsel delen en dat naderhand ook zelf doet.
Beide mooie verhalen gaan over goed doen voor elkaar en hoe blij je hier van kunt worden.

Het hoofdgerecht bereikt ook weer op een voortreffelijke logistieke wijze onze tafels en er wordt heerlijk verder gegeten.
Dan komen de Jel Brothers aan bod. Vanuit de zaal wordt het lied ‘Droomland‘ ingezet en de twee andere leden van de band vallen met hun stem vanaf het podium in. De meerstemmigheid van het trio klinkt prachtig. Na enkele kerstliedjes volgen ook wat vrolijke liederen, waarop zelfs door een paar enthousiaste leden een dansje gewaagd wordt.
Het nagerecht: ijs, fruit, kaas en mousse, wat is het stil als iedereen zit te eten.
De avond wordt afgesloten met nog een optreden van de Jel Brothers en dan is het alweer voorbij.

De voorzitter sluit de avond af met een dankwoord voor alle medewerkers van Brasserie Achttien voor het heerlijke eten, voor de medewerkers van De Stip voor hun gastvrijheid en hun fijne bediening en de Jel Brothers voor hun muzikale bijdrage. Hierna gaat iedereen voldaan naar huis.
Wat hebben we een mooie avond gehad samen, een geweldige voorbereiding op het kerstfeest.

Voor een foto terugblik > klik hier <

‘Workshop fotograferen met smartphone‘, donderdag 8 december 2022

Salina Uilenberg, professioneel fotograaf van studio ZwartLicht, verzorgde deze middag een heerlijke workshop fotograferen. Zij leerde ons de belangrijkste trucjes, weetjes en technieken om met onze smartphone de leukste, beste en misschien wel de mooiste foto‘s te maken. Zij startte de middag met de basis van het fotograferen. Want de basis leg je zelf door keuzes te maken. Wat wil jij vastleggen, wil je een herkenbare lijn in jouw fotografie? En waar houd jij van om die lijn vast te leggen? Kies je voor strakke lijnen, kies je voor natuur, voor beweging, voor ...??? Misschien ontdek je pas in de loop van de tijd dat je een eigen thema hebt. Maar, fotograferen zonder 'technische' achtergrond is jammer. Door rekening te houden met een aantal elementen kom je al een heel eind op weg, te weten het licht, het standpunt, de compositie en het gekozen moment. Na deze fijne uitleg ging Salina nader in op een aantal weetjes over fotograferen met de smartphone. De burstfoto, iets specifieks uitlichten, panoramagebruik en nog veel meer. Het voert te ver om hier de volledige middag uit te leggen. Maar, niet getreurd. Salina heeft ons een QR code gegeven. Scan de QR code die wij bij deze tekst hebben geplaatst en in een notendop kijk je terug naar de workshop van deze middag. Mocht dat niet lukken, dan kun je via deze link ook de PDF met de tekst lezen < Klik hier >. Voor een fotoimpressie van deze middag < klik hier >.
Natuurlijk gingen wij allemaal deze middag nog concreet aan de slag. Het was nog lang rumoerig in de Stip met het maken van al die foto's. Maar naast informatief was het zeker ook heel gezellig. Met dank aan Salina Uilenberg van studio ZwartLicht. < studiozwartlicht.nl >

‘Tesoro ‘, huiskamertoneel door Titia Brassé/miMakkus, woensdag 23 november 2022

In het prachtige Leopoldskerkje werden deze woensdagmiddag 40 leden geconfronteerd met een voorstelling van Titia Brassé over de geleidelijke weg naar loslaten van een mens die je liefhebt. Loslaten als gevolg van het toenemende proces van dementie. Loslaten als je de zorg moet gaan overlaten aan de professionals, de mensen die de zorg verlenen in een zorginstelling.
In ‘Tesoro‘ nam Titia Brassé als verteller ons mee in het liefdesverhaal van het echtpaar Jean- Paul en Esther Bruls, beiden musicus, hij componist en dirigent, zij harpiste. Een prachtig liefdesverhaal, bekroond met drie kinderen. Maar de barsten komen als bij Jean-Paul dementie wordt geconstateerd en hij uiteindelijk wordt opgenomen op een psycho-geriatrische afdeling.
Bijzonder confronterend was de schets van de intake, de ingewikkeldheid van het zorgsysteem, waarbij het lijkt of de ‘afvinklijstjes‘ belangrijker zijn dan de patiënt Jean-Paul en zijn partner Esther. De door professionals ontwikkelde standaard geldt, niet de persoon.
Esther, al jaren verantwoordelijk geweest voor de zorg rond Jean-Paul, doet in de ogen van het personeel een te groot beroep op meer persoonlijke aandacht voor haar man. Schrijnend werd hier duidelijk hoe belangrijk goede communicatie is, in samenhang met echte aandacht voor de mantelzorgers rond een opgenomen patiënt. Zo kunnen wederzijdse vooroordelen worden weggenomen, gekleurde gedachtes worden ontkleurd en (te) snelle interpretaties worden rechtgezet.

Titia Brassé bracht een monoloog die geen partij kiest, maar spiegelt en probeert te belichten. Deze monoloog riep veel gevoelens op. Soms van herkenning, soms van ongeloof en soms ook van schrik.
Het publiek werd actief betrokken door Titia Brassé. Zij dwong daarmee eenieder om nog scherper na te denken over de spiegel die werd voorgehouden.
We kijken terug op een mooie middag, geopend door onze voorzitter Mariann van den Boogaert met een prachtig citaat: "Vreemd hoe verdriet je kan helpen schoonheid te zien". Aan het einde van deze middag drong de waarheid van dit citaat nog meer tot ons door.
‘Tesoro‘ is het Italiaanse woord voor ‘schat‘ of ‘liefje‘

Lezing Oekraïne door Peter van Nunen, maandag 14 november 2022

Doel van de lezing was om door middel van zicht op het complexe verleden van Oekraïne de huidige tragedie beter te kunnen begrijpen. Is dit gelukt?
Uit het enthousiasme van de massaal toegestroomde luisteraars bleek wel dat hij geslaagd is. Niet dat wij het nu allemaal begrijpen, maar wel dat we het met verschillende brillen kunnen bekijken. Een relativerende blik is de basis voor verzoening.
We werden overspoeld door een schat aan informatie over Midden- en Oost-Europa, waarin de grenzen en de bijbehorende overheersing voortdurend wisselden. Daar waren invallen van o.a. Rusland, Turkije, Duitsland en zelfs Zweden, die als een soort eb en vloed over het hele gebied heen walsten.
Een sprekend voorbeeld hiervan was de geschiedenis van Lviv, dat in de laatste 100 jaar 9 keer een andere naam (Lviv, Lvov. Lovow, Lemberg) met een bijbehorende andere overheersing heeft mogen meemaken. Zeker geen stabiele situatie. Ze zijn daar dus wel wat gewend, hoewel Peter ook aangaf dat de huidige Oekrainers soms weinig weet hebben van hun eigen complexe verleden.
Peter gaf daarvoor een voorbeeld over een modern hotel waar ze erg trots op zijn, zonder dat men wist dat daar in WO II een gevangenis heeft gestaan waarin Russische krijgsgevangenen op grote schaal door de Duitsers door verwaarlozing om het leven zijn gekomen. Na 1991 werd een nieuwe, veelal mythische geschiedenis van Oekraïne gecreëerd, die niet altijd op feiten was gebaseerd.
Peter schetste ook de visie van de Russen, die menen, dat Oekraïne helemaal geen bestaansrecht heeft (Kiev was al eerder dan Moskou hoofdstad van Rusland en ook bij de herindeling van 1991 was zelfs Gorbatsjov niet eenduidig over de grenzen van Oekraïne). De Russen willen Oekraïne bevrijden van de Nazi‘s die, met de verzetsheld Bandera, Oekraïne binnen zouden zijn gekomen. Interpreteren van de geschiedenis blijft altijd een heikel punt en wordt altijd bepaald door de tijd en de visie.
Peter heeft ons duidelijk verschillende visies geschetst en hij zag veel problemen bij het vinden van een oplossing, waarbij hij ervan uitgaat dat dat alleen gaat lukken als Poetin niet al te veel gezichtsverlies lijdt bij zijn eigen achterban.
We gingen naar huis met het gevoel heel veel zinnigs te hebben gehoord, dat we nu allemaal een plaatsje moeten geven. We zullen het nieuws vanaf nu met andere ogen volgen.
Van Nunen volgde de opleiding tot tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM- Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

'Regel is geen Regel, door Paul van Grinsven, dinsdag 1 november 2022

Wij hebben mogen genieten van een relativerende kijk op REGELS. Niet-juristen hebben daar een absolute mening over; met regels weet je waar je aan toe bent, maar dat bleek na deze lezing niet echt het geval te zijn.
Rechtswetenschap is geen wiskunde, dat wil zeggen dat het alle kanten kan uitgaan; het is multi-interpreteerbaar en je kunt er zeer verschillend over denken en oordelen. Dan komt de vluchtheuvel van redelijkheid en billijkheid om de hoek kijken, maar ook dat is subjectief en verandert in de tijd. Paul als docent sociaal recht, rechtsfilosofie en ethiek aan de Hogeschool Utrecht maakte dit met mooie voorbeelden duidelijk, waarbij hij terugblikte op Plato en Aristoteles die aangaven dat je moet kijken naar de Geest van de wet; niet de letterlijke tekst, maar hoe verhouden wij ons tot die regel. Zelfs grondrechten liggen niet echt vast en zijn ze wel universeel of toch gebaseerd op westerse waarden?
Recht is ook niet gelijk aan moraal ('wat vinden wij juist of onjuist') en het probleem is dat gedachten niet te bestraffen zijn; daarvoor is een handeling nodig.
Dan de vraag: Wat is rechtvaardig? Karl Popper stelt dat we daar niet te snel over moeten oordelen. Hij heeft de metafoor dat je wel naar de sterren kunt schieten, maar dat je weet dat je ze nooit bereikt. Recht voor de een is toch vaak onrecht voor de ander. We moeten de wetgeving zien als muurtjes langs de weg; niet om ons tegen te houden, maar om ons de weg te wijzen
Aan het eind mochten we allemaal een papieren taart verdelen over 5 verschillende groepen, te weten verpleging, management, verhuizers, werkelozen en arbeidsongeschikten om te ervaren hoe moeilijk het is om rechtvaardig te delen. Nadat we de evaluatie op de achterkant hadden geschreven mochten we er een prop van maken om die net als vroeger in de klas naar de docent schieten. Het was een interessante avond.

‘De bindende kracht van de traan ‘, donderdag 20 oktober 2022

Deze middag nam prof. Dr. Ad Vingerhoets een kleine 80 leden en introducées mee in zijn lezing over tranen. Ad Vingerhoets (Hilvarenbeek, 1953) emeritus-hoogleraar Emoties en Welbevinden aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences onderzocht wat de functie van huilen is bij volwassenen, waarom de een meer huilt dan de ander en vooral welk effect het heeft op de huilende persoon zelf en hoe het anderen beïnvloedt. Huilen is verbindend en zeker van belang voor ons sociale functioneren. Maar wanneer huilen we dan? Bij rampspoed, verdriet, zorgen en pijn maar ook bij geluk, muziek, ontroering en humor. Het meeste wordt gehuild tussen 18.00 en 23.00 uur. Mannen huilen gemiddeld 6 tot 12 x per jaar, vrouwen veel vaker. Huilen is een vorm van communicatie, tranen hebben een belangrijke signaalfunctie. We herkennen sneller hulpeloosheid, de behoefte aan troost en/of hulp. Er zijn drie soorten tranen. De basale tranen om het oog te ‘onderhouden‘, de reflextranen die komen bij een vuiltje in of prikkeling van het oog en tenslotte de emotionele tranen. Deze laatste zijn de tranen die ons het meest intrigeren want ze zeggen ook iets over onze empathie en morele ontwikkeling.
Voor wie meer wilt weten over dit onderwerp kan zich verdiepen in het boek ‘De emotionele mens‘ (waarom onze emoties bepalen wie we zijn) van Ad Vingerhoets. Het is een fascinerend psychologieboek dat je keer op keer versteld doet staan over het belang van onze emotionele uitrusting voor ons sociale en morele functioneren.

Lezingenreeks Klassieke Filosofie door Truus Cortenraad, 4, 11 en 18 oktober 2022

Voor de vierde keer verzorgde mevrouw drs. G.J.M. (Truus) Cortenraad een lezingenreeks Klassieke Filosofie. Opnieuw is zij erin geslaagd drie maandagmiddagen op rij zo‘n 50 leden te boeien met de Laatklassieke of Hellenistische filosofie. Truus ons mee in theorie, overwegingen en mooie teksten. Zo zette zij de aanwezigen aan tot nadenken en/of bracht ze daarmee tot heldere inzichten. Met name de leer van de Stoa stond deze reeks centraal. Dat wat wij kunnen teruglezen in teksten is ook in de huidige tijd nog steeds van grote waarde, geeft soms zelfs de antwoorden die wij op actuele vragen vaker zoeken. Het voert te ver om in een dergelijke korte terugblik hoogtepunten te benoemen uit de lezingenreeks. Maar twee uitspraken die passen bij de Stoïcijnse filosofie willen wij hier toch aanhalen: “Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover." En “Niets is genoeg voor wie wat genoeg is weinig vindt".
Met deze lezingenreeks is de cirkel van de klassieke filosofie rond. Maar dat wil niet zeggen dat er geen vervolg komt. Truus Cortenraad beraadt zich op verzoek van het bestuur en zeker ook op verzoek van alle aanwezigen over nieuwe onderwerpen, gezien vanuit de moderne filosofen. Wij hopen van harte in het volgende seizoen weer een mooie lezingenreeks te kunnen aanbieden.
Deze lezingen werden verzorgd door mevrouw drs. G.J.M. (Truus) Cortenraad. Zij was tot haar pensionering docent Klassieke Talen en Klassieke Culturele Vorming in het middelbaar onderwijs. Zij verzorgt lezingen en cursussen op het gebied van de literatuur, in het bijzonder die van de Klassieke Oudheid, waarin zij de verbinding maakt met de wereld van (oude) teksten en ons leven nu.

Herfstwandeling 13 oktober

Na veel zonnige herfstdagen hadden we toch wel een beetje pech dat het een druilerige dag was. Desondanks kwamen alle 48 dames goedgemutst binnen bij café Ghijsen op Raar. Aan de tafeltjes werd al snel druk verteld onder het genot van een kop koffie met een lekker stuk vlaai. De groep van de lange wandeling vertrok met Nanny Notten voorop en een half uur later vertrok de groep voor de korte wandeling met Olga Ruijsink als "padvinder". De wijnboer kon helaas niet tijdig in de wijngaard zijn dus liepen we door naar café Ghijsen. We realiseerden ons naderhand dat we beter af waren in het warme café dan met koude voeten in de miezerregen in de wijngaard. Wijnboer Ralph Huydts arriveerde enkele minuten later ter plaatse. Zijn enthousiaste verhaal viel bij iedereen in de smaak; maar ook het aangeboden glas mousserende wijn van zijn wijngoed Raar werd zeer gewaardeerd. Aansluitend gingen de dames een kop soep met broodjes halen en ontstond er weer een gezellig sfeertje. Dames, dank dat jullie met zovelen mee hebben gewandeld!


"Beethoven", door dhr. Jos Meersman dinsdagavond 4 oktober

“Alle Menschen werden Brüder", gebruikte onze voorzitter Mariann in haar introductie. Momenteel weer zo actueel in Europa en de wereld. Jos Meersmans, als musicoloog verbonden aan de universiteit van Leuven, verraste het publiek van vanavond met zijn opkomst als Franz Schubert, die ons als een theatervoorstelling door het leven van zijn idool Ludwig van Beethoven leidde. De volle zaal, met ruim 80 geïnteresseerden was muisstil en genoot van de boeiende monoloog over Beethoven; zijn werken, leven en zijn tijdgenoten. Naast Schubert en Mozart hoorden we over zijn relatie met de keurvorsten van Bonn, Napoleon, Haydn, Lobkowitz, Goethe en zijn onsterfelijke geliefde Josephine van Brunswick. Hij bracht Beethoven voor ons tot leven, mede door de prachtige muziek, waarmee hij de biografie afwisselde. Muziek uit zijn sonates, symfonieën, pianoconcerten en zijn opera. Het was oprecht een avond met "ode an der Freude".

‘‘Hersenstrijd‘ ‘, woensdagavond 28 september 2022

“Ik houd weer van mijzelf" aldus Nathalie Sieben, ambassadeur van de stichting ‘Hersenstrijd‘. Na een fietsongeluk in 2006 raakte Nathalie (ex-patholoog) zwaargewond en lag lang in coma. “Ik had geen licht aan op mijn racefiets en ik droeg geen helm. Mijn revalidatie heeft lang geduurd. Als moeder van drie, toen nog jonge, kinderen was het een zware weg. Ik was fysiek, cognitief en emotioneel gebroken. Ik was mijzelf kwijt. Maar, ik heb de regie genomen over mijn eigen revalidatie en daarmee weer over mijn eigen leven. Ik heb nog steeds beperkingen, heb mijn leven anders ingericht, doe andere dingen. Ik schilder, ik geef les, ik leef. Ja, ik houd weer van mijzelf", zegt zij lachend.

De presentatie van het sociaal project 2022-2023 werd goed bezocht, ruim 80 leden waren aanwezig. De verhalen waren indringend. Jos Wetzels gaf aan dat zijn leven volledig op de kop kwam te staan na zijn fietsongeluk. Ook bij hem was het nemen van regie over zijn leven en daarmee de moed vinden om keihard te werken aan revalidatie zijn reddingsboei. En met zijn beperkingen heeft ook Jos een nieuw leven opgebouwd. Hij begeleidt stagiaires van de Hogeschool Zuyd, werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek en zet zich als ambassadeur in voor ‘Hersenstrijd‘, samen met zijn echtgenote Pascalle. Opvallend deze avond is dat er veel gelachen kan worden, ondanks de zwaarte van het onderwerp.
Marcel Ariës, neuroloog/intensivist en een van de initiatiefnemers van ‘Hersenstrijd‘, benadrukte met passie het belang van wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van hersenletsel als gevolg van een ongeval of anderszins. Dat is ook het doel van het sociaal project: de gelden worden ingezet voor dat wetenschappelijk onderzoek. De stichting ‘Hersenstrijd‘ probeert op allerlei manieren aandacht te vragen voor dat wetenschappelijk onderzoek, naast veel aandacht voor preventie. Want ook daar kan veel aan worden gedaan. Het dragen van fietshelmen bijvoorbeeld kan het aantal letsels beduidend naar beneden brengen. Dat Marcel Ariës hier een bijzonder warm pleidooi voor hield was dus ook niet vreemd. “Bij de formule I races is alles gericht op veiligheid, bij fietsen niet. Dit moet veranderen. Iedere fietswinkel kan goede helmen leveren voor iedereen, jong en oud. Als u hier zit als oma of opa, geef een helm cadeau aan je kleinkinderen. En geef zelf het goede voorbeeld! Draag die helm. Want, in tegenstelling tot spieren die weer kunnen aangroeien en herstellen, bij hersenen spreken wij van WEG=WEG! Met een helm reduceer je die kans op hersenletsel aanmerkelijk."

De boodschap kwam duidelijk over deze avond. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor ons fietsgedrag, het dragen van een helm daarbij zou meer dan vanzelfsprekend moeten zijn. Maar als er dan toch sprake is van letsel, dan kan wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan innovatie van de behandeling. En voor dat onderzoek is veel geld nodig. En daar willen wij als Vrouwengilde Meerssen graag een steentje aan bijdragen.

Openingsavond seizoen 2022 – 2023, 19 september 2022

Zo‘n 75 dames waren deze openingsavond aanwezig, waaronder ook een aantal nieuwe leden. De koffie en vlaai bij binnenkomst vormden een warm welkom. Het was een bijzondere algemene ledenvergadering omdat die de laatste was van zowel onze voorzitter Nanny als van onze secretaris Mariet. Vaardig leidde Nanny de vergadering door alle agendapunten. Het jaarverslag werd gepresenteerd < klik hier >, de financiën werden akkoord bevonden door de leden op aangeven van Joke Weijers, lid van de kascommissie. En de aanwezige leden gingen akkoord met een statutenwijziging van onze vereniging waaronder ook een naamswijziging. Met het opheffen van het KVG-Limburg in 2021 vormt Vrouwengilde Meerssen een zelfstandige verening. Met het opstellen van de nieuwe statuten wordt dit ook formeel/juridisch bevestigd en daarmee ook de voorgesteld naamvoering: Vrouwengilde Meerssen.
En toen konden wij niet meer om het moment heen. Als eerste werd onze penningmeester Annie Heynens herbenoemd voor een periode van vier jaar. Vervolgens werd Lilian Vleugels voorgesteld als nieuw lid van het bestuur. Dit gebeurde met een kort filmpje omdat zij helaas door corona niet persoonlijk aanwezig kon zijn. Na de benoeming van Lilian werd onze secretaris Mariet Bouwens uitgeluid. Nanny sprak met warme woorden over de inzet en betrokkenheid van Mariet bij het Vrouwengilde. Vervolgens reflecteerde Nanny op haar voorzitterschap waarna ook zij met warme woorden en respect door het bestuur werd bedankt voor haar enorme betrokkenheid bij ons Vrouwengilde < klik hier >. Inmiddels was ook de benoeming van Mariann van den Bogaert als voorzitter door de leden bevestigd zodat Nanny de voorzittershamer kon overdragen en Mariann zich wat uitgebreider kon voorstellen aan de aanwezigen.
Het Café Parlant ging geanimeerd van start met een wisseling van plaatsen aan de verschillende tafels. Door lootjes werd een plek gewezen waardoor er verrassende combinaties aan de tafels waren voor mooie gesprekken aan de hand van een vragenlijst waaruit willekeurige vragen werden gesteld. We hebben elkaar weer een stukje beter leren kennen. Kortom, het was een mooie openingsavond!

Copyright Vrouwengilde Meerssen