Activiteiten verenigingsjaar 2022-2023

Hier geven wij een korte terugblik van alle activiteiten gedurende het seizoen. Als er foto's zijn gemaakt kunt u deze terugkijken bij < foto's >.

 

‘‘Hersenstrijd’ ‘, woensdagavond 28 september 2022

“Ik houd weer van mijzelf” aldus Nathalie Sieben, ambassadeur van de stichting ‘Hersenstrijd’. Na een fietsongeluk in 2006 raakte Nathalie (ex-patholoog) zwaargewond en lag lang in coma. “Ik had geen licht aan op mijn racefiets en ik droeg geen helm. Mijn revalidatie heeft lang geduurd. Als moeder van drie, toen nog jonge, kinderen was het een zware weg. Ik was fysiek, cognitief en emotioneel gebroken. Ik was mijzelf kwijt. Maar, ik heb de regie genomen over mijn eigen revalidatie en daarmee weer over mijn eigen leven. Ik heb nog steeds beperkingen, heb mijn leven anders ingericht, doe andere dingen. Ik schilder, ik geef les, ik leef. Ja, ik houd weer van mijzelf”, zegt zij lachend.

De presentatie van het sociaal project 2022-2023 werd goed bezocht, ruim 80 leden waren aanwezig. De verhalen waren indringend. Jos Wetzels gaf aan dat zijn leven volledig op de kop kwam te staan na zijn fietsongeluk. Ook bij hem was het nemen van regie over zijn leven en daarmee de moed vinden om keihard te werken aan revalidatie zijn reddingsboei. En met zijn beperkingen heeft ook Jos een nieuw leven opgebouwd. Hij begeleidt stagiaires van de Hogeschool Zuyd, werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek en zet zich als ambassadeur in voor ‘Hersenstrijd’, samen met zijn echtgenote Pascalle. Opvallend deze avond is dat er veel gelachen kan worden, ondanks de zwaarte van het onderwerp.
Marcel Ariës, neuroloog/intensivist en een van de initiatiefnemers van ‘Hersenstrijd’, benadrukte met passie het belang van wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van hersenletsel als gevolg van een ongeval of anderszins. Dat is ook het doel van het sociaal project: de gelden worden ingezet voor dat wetenschappelijk onderzoek. De stichting ‘Hersenstrijd’ probeert op allerlei manieren aandacht te vragen voor dat wetenschappelijk onderzoek, naast veel aandacht voor preventie. Want ook daar kan veel aan worden gedaan. Het dragen van fietshelmen bijvoorbeeld kan het aantal letsels beduidend naar beneden brengen. Dat Marcel Ariës hier een bijzonder warm pleidooi voor hield was dus ook niet vreemd. “Bij de formule I races is alles gericht op veiligheid, bij fietsen niet. Dit moet veranderen. Iedere fietswinkel kan goede helmen leveren voor iedereen, jong en oud. Als u hier zit als oma of opa, geef een helm cadeau aan je kleinkinderen. En geef zelf het goede voorbeeld! Draag die helm. Want, in tegenstelling tot spieren die weer kunnen aangroeien en herstellen, bij hersenen spreken wij van WEG=WEG! Met een helm reduceer je die kans op hersenletsel aanmerkelijk.”

De boodschap kwam duidelijk over deze avond. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor ons fietsgedrag, het dragen van een helm daarbij zou meer dan vanzelfsprekend moeten zijn. Maar als er dan toch sprake is van letsel, dan kan wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan innovatie van de behandeling. En voor dat onderzoek is veel geld nodig. En daar willen wij als Vrouwengilde Meerssen graag een steentje aan bijdragen.
 

Openingsavond seizoen 2022 – 2023, 19 september 2022

Zo’n 75 dames waren deze openingsavond aanwezig, waaronder ook een aantal nieuwe leden. De koffie en vlaai bij binnenkomst vormden een warm welkom. Het was een bijzondere algemene ledenvergadering omdat die de laatste was van zowel onze voorzitter Nanny als van onze secretaris Mariet. Vaardig leidde Nanny de vergadering door alle agendapunten. Het jaarverslag werd gepresenteerd < klik hier >, de financiën werden akkoord bevonden door de leden op aangeven van Joke Weijers, lid van de kascommissie. En de aanwezige leden gingen akkoord met een statutenwijziging van onze vereniging waaronder ook een naamswijziging. Met het opheffen van het KVG-Limburg in 2021 vormt Vrouwengilde Meerssen een zelfstandige verening. Met het opstellen van de nieuwe statuten wordt dit ook formeel/juridisch bevestigd en daarmee ook de voorgesteld naamvoering: Vrouwengilde Meerssen.
En toen konden wij niet meer om het moment heen. Als eerste werd onze penningmeester Annie Heynens herbenoemd voor een periode van vier jaar. Vervolgens werd Lilian Vleugels voorgesteld als nieuw lid van het bestuur. Dit gebeurde met een kort filmpje omdat zij helaas door corona niet persoonlijk aanwezig kon zijn. Na de benoeming van Lilian werd onze secretaris Mariet Bouwens uitgeluid. Nanny sprak met warme woorden over de inzet en betrokkenheid van Mariet bij het Vrouwengilde. Vervolgens reflecteerde Nanny op haar voorzitterschap waarna ook zij met warme woorden en respect door het bestuur werd bedankt voor haar enorme betrokkenheid bij ons Vrouwengilde < klik hier >. Inmiddels was ook de benoeming van Mariann van den Bogaert als voorzitter door de leden bevestigd zodat Nanny de voorzittershamer kon overdragen en Mariann zich wat uitgebreider kon voorstellen aan de aanwezigen.
Het Café Parlant ging geanimeerd van start met een wisseling van plaatsen aan de verschillende tafels. Door lootjes werd een plek gewezen waardoor er verrassende combinaties aan de tafels waren voor mooie gesprekken aan de hand van een vragenlijst waaruit willekeurige vragen werden gesteld. We hebben elkaar weer een stukje beter leren kennen. Kortom, het was een mooie openingsavond!

Copyright Vrouwengilde Meerssen