Activiteiten seizoen 2023-2024

Verenigingsjaar 2023 - 2024

Hier geven wij een korte terugblik van alle activiteiten gedurende het seizoen. Als er foto's zijn gemaakt kunt u deze terugkijken bij < foto's >.

Maandagavond 27 mei 2024
Slotavond seizoen 2023- 2024

En dan is er alweer het einde van een mooi verenigingsjaar. Onder het genot van een kopje koffie/thee met een versnapering verwelkomt onze voorzitter ruim 100 leden (wat een fantastische opkomst) bij deze laatste bijeenkomst van seizoen 2023-2024.
Zij geeft een korte terugblik op de activiteiten van dit jaar en daarna is het moment aangebroken om de cheque te gaan overhandigen aan ons sociaal project van dit jaar. Yvette Rosier, met hond Pebbles en Fons Bialoskorsky met zijn hond Viktor zijn namens het KNGF aanwezig en vertellen ons uit eigen ervaring hoe het is om met een hulphond te mogen leven en werken.
We hebben met zijn allen het mooie bedrag van € 1400 bij elkaar gespaard. Hoewel het een fractie is van wat de opleiding van een hulphond kost, is het een mooi gebaar naar deze Stichting die alleen door middel van donaties kan bestaan.
Mocht u nog meer willen weten van deze stichting, dan kunt u via deze link er nog eens naar kijken. https://geleidehond.nl/steun- ons/sponsor-een-pup
 
De avond werd hierna feestelijk opgeluisterd door het dames-blazers-orkest Philfolles. De dames, met een heer in hun midden, zijn vrolijk gekleed en blazen ons bijna omver met hun repertoire. Onder het genot van een drankje en een hapje genieten we van de muziek, de herinneringen en de voorzichtige vooruitblik naar een heerlijke zomer.

Wat hebben we elkaar ‘gezien’ dit jaar.
 

Donderdag 23 mei 2024
Diashow Ontmoetingen met Italië, 'Incontri con l'Italia'. 

Ruim 70 dames genoten op donderdag 23 mei van een wederom schitterende diapresentatie door Guus en Martina Reinartz, dit keer over  “La bella Italia”
Aan de hand van briljante foto’s, begeleid door prachtige muziekfragmenten, nemen zij ons mee op hun rondreis door dit kleurrijke land. Het land met zoveel gezichten: steden, vaak nog binnen hun middeleeuwse ommuring met sierlijke gebouwen, grote musea en gezellige pleinen. Maar ook oude dorpjes te midden van zonovergoten landschappen, rijk aan kleuren, geuren en smaken.
Guus vertelt ons op bevlogen wijze hoe hij samen met Martina is rondgereisd van noord - naar zuid-Italië. Daarbij hebben zij de Dolomieten, Piemonte met zijn uitgestrekte wijngaarden en Ligurië met zijn idyllische kustplaatsjes bezocht. Maar ook voerde hun tocht langs steden als Assisi en Gubbio in Umbrië en hun favoriete plaatsje Castellucio di Norcia, langs de Amalfikust om te eindigen in Venetie met zijn 170 kanalen.Tijdens alle jaargetijden hebben zij deze bezienswaardigheden op de gevoelige plaat vastgelegd en dat heeft geleid tot een indrukwekkende presentatie, zoals wij dat inmiddels van Guus en Martina gewend zijn.
Het laatste programmaonderdeel van dit jaar was, blijkens de enthousiaste reacties van de aanwezigen, een prachtige afsluiting!


Dinsdag 14 t/m vrijdag 17 mei 2024
Voorjaarsreis ‘Parels van de Belgische Kust’. 

Absoluut kunnen we spreken van ‘Parels’. We hebben er heel wat gezien en gevonden. Allereerst de 4 lieve PARELS van het reisgilde, die ons verrasten met een prachtig verzorgd reisgidsje in full colour, met allerlei grappige en handige tips en beschrijvingen. Een fantastische aandenken aan deze onvergetelijke reis. Een volledig reisverslag voor de deelnemers hoeven we dus niet te maken. 
Birgit, Caroline, Edith en Pieternel begeleidden ons met grote zorg en lieve aandacht door 4 volle dagen, gevuld met enkel verrassingen. Het begon al met het gezellige ontbijt in Ulestraten, de plezierige busreis, het bezoek aan Turnhout met de prachtige Begijnhof en twee kerken, de lunch in de zonnige brasserie en het interessante en amusante ‘Museum van de Speelkaart’, dat voor ons allen een grote verrassing was.
De volgende verrassing was het gastvrije Art Nouveau Hotel Avenue in de mooie badplaats Blankenberge, met haar prachtige boulevard  langs de rustige zee en de geweldig mooi gerenoveerde pier, waar we ’s avonds na zonsondergang nog konden genieten. Vanuit deze ‘Parel’ Blankenberge ondernamen we op dag 2 uitstapjes naar De Haan, Zeebrugge en Knokke waar we van de ene verrassing in de andere vielen, een haventocht maakten en uiteindelijk een gokje konden wagen. 
Elke dag genoten we van een heerlijk uitgebreid ontbijt, verrassende en afwisselende  lunch- en dineradressen, waar steeds een overvloed van heerlijkheden ten tafel kwamen waaraan onze 50 ‘Parels’ onder groot spektakel en lachsalvo’s zich te goed deden. Ook de weergoden waren ons goed gestemd, een enkele zegening op dag 3 kon de pret niet drukken bij ons bezoek aan de prachtige kerk met praalgraf in Oostende en de rondleiding langs de Belle Epoque van Blankenberge met een schitterende zonsondergang.
Nog een heerlijke volle dag hadden we te goed. Ook dag 4 was gevuld met ‘parels’. De OLV-ter- Duinenkerk was een wonderbaarlijke belevenis en ook het Museum Paul Delvaux in Koksijde een openbaring. Na een alweer verrassende lunchlocatie in de Panne bezochten we de historische stad Veurne, waar onze gidsen ons meenamen naar het anekdotes uit het verleden en op een culinaire ontdekkingstocht door de stad.
Onze geweldige chauffeur Jos, ook een absolute ‘Parel’,  bracht ons na een voorspoedige rit weer veilig terug in Ulestraten, waar we dankbaar afscheid namen van een fantastische groep vrouwen, die in een mooie vriendschappelijke sfeer elkaar beter leerden kennen in tevreden gezelligheid, door de wonderbaarlijk goede en daardoor ogenschijnlijk soepele organisatie van onze ‘4 Parels’ van het Reisgilde. Het was onvergetelijk, grote dank iedereen. We kunnen een kostbaar collier rijgen van al deze ‘Parels van de Belgische Kust’.    Maandag 6 mei 2024
Lezing Klimaat Pollen en Flora door dhr. Maurice Martens

We hebben vanmiddag echt genoten van een wel zeer interessante lezing over de achtergronden van wat bij ons 'Hooikoorts' heet, maar wat de naam geen eer aandoet, omdat de mensen, die daar last van hebben nooit koorts hebben en het veroorzaakt wordt door pollen.
Pollen zijn het mannelijke stuifmeel van planten (en vooral grassen en bomen), dat via windbestuiving in de lucht terecht komt met de bedoeling om op vrouwelijke stempels te belanden maar bij mensen vaak een allergische reactie oproept van de luchtwegen.
Miljoenen mensen hebben daar in de bloeitijd last van.
Dhr. Martens legde uit dat door klimaatverandering met zijn hogere temperaturen de weertypen worden verhevigd. Flora en fauna worden hierdoor beïnvloed.
Ook de geologie heeft grote invloed gehad, waarbij door het verschuiven van de grote aardplaten grote gebergtes zijn ontstaan, die in Europa en Azië vooral West-Oost zijn gericht en in Amerika vooral Noord-Zuid, waardoor in Amerika de biodiversiteit veel groter is dan in Eurazië, omdat het vanuit het Noorden niet werd tegengehouden.
Verder komen er veel dezelfde planten voor op beide continenten, omdat ze vroeger in het zogenaamde Pangea tegen elkaar aan hebben gelegen en later uit elkaar zijn gedreven.
In onze ontstaansgeschiedenis hebben we afwisselend warme en koude periodes gekend (denk aan de ijstijden vanaf 2 miljoen jaar geleden) en ook in de warme periode van de laatste 2000 jaar kenden we nog de kleine ijstijd in de Middeleeuwen.
In het boek: 1000 jaar Weer en wind in de lage Nederlanden van A. van Engelen worden uit archieven gevonden effecten daarvan op ons dagelijks leven en de flora en fauna aangedragen.
De geschiedenis wordt voor een groot deel bepaald door de Natuur.
Met grafieken werd ons duidelijk hoe de temperatuurverschillen zich hebben ontwikkeld tot nu toe maar ook hoe zij zich in de toekomst zullen kunnen ontwikkelen met verschillende scenario‘s als wij het ontstaan van Co-2 en methaangas al dan niet kunnen beheersen.
In een pollendiagram zag je dezelfde ontwikkeling als bij het temperatuur.
Door het afsmelten van de poolkappen kan het verloop van de warme golfstroom bij ons wel eens verdwijnen, waardoor het bij ons kouder zou kunnen worden en door de smeltende toendra kan methaan uit vroeger tijden weer in onze atmosfeer komen.
Na de pauze introduceerde dhr Martens de door hem en dhr Hermans opgezette website POLLENNIEUWS, die iedere dag een pollenverwachting geeft en een geweldige hoeveelheid informatie over alles wat aan pollen is gerelateerd.
Relevant is de pollenkalender, waarin je kunt zien wanneer wat bloeit en als je met een goede blik kijkt kun je ontdekken waar jij vooral allergische voor bent en via de kalender daarop inspelen.
Ook de website www.floravannederland.nl is door Dhr. Martens ontwikkeld en al 16 jaar gratis te bezoeken.

We hebben allemaal veel informatie op een fijne wijze aangereikt gekregen en we hopen hem in de toekomst nog een keer voor ons Vrouwengilde te kunnen aantrekken met een ander thema.

Woensdag 24 april 2024
Lezing van Evelyne Verheggen

We hadden een zeer interessante lezing over de positie van de vrouw in ons religieus erfgoed met als ondertitel: De 5 dwaze en de 5 verstandige maagden; een lezing uit de bijbel, die op moralistische schilderingen vaak werd gebruikt,
Het ging om de symbolen van de deugden, die bij naleving zouden leiden tot opname in de hemel.

In de liefde voor Christus in de zogenaamde “Minnemystiek", bereikten vrouwen het hoogste goed door een huwelijk met Christus, wat in de kunst van de vroege middeleeuwen best erotisch mocht worden verbeeld; met de Reformatie verdween dat erotische aspect.
Deze vrouwen genoten een veel hogere status dan gewone vrouwen in de wereld.
Met de Reformatie mochten van Luther alleen nog beelden als educatief middel worden gebruikt, terwijl Calvijn elke vorm van afbeelding, laat staan de verering daarvan , afkeurde.
Als tegenpool moesten de Katholieken hun identiteit weer gaan herschrijven en dat gebeurde door de “Deugdenbeoefening".
Bij de katholieken kun je door goed te leven in de Hemel komen; bij de protestanten is juist sprake van Predestinatie, wat niet betekende dat je niet deugdzaam moest leven als Protestant.
Je moest de 7 Werken van Barmhartigheid volgen (bv voeden van hongerigen en kleden van naakten.
Toen de protestanten ook met die maagden (2x5) begonnen te werken zijn de katholieken overgegaan op Maria als nieuw rolmodel.
Trouwen was in die tijd niet populair bij veel vrouwen (lage status, grote kans op sterven in het kraambed, totaal afhankelijk van je echtgenoot) en daarom kozen veel vrouwen om non te worden of begijn/klopje. Het klooster was dus een mooie escape voor veel vrouwen en dat zeker in de Contra-Reformatie van de 17e eeuw, vooral bij de elitevrouwen.
Men had toen dus een heel andere opvatting over het terugtrekken uit de wereldse wereld.
Maagdelijkheid was een alibi voor onafhankelijkheid.
Ze hielden zich bezig met bidden, lezen, zingen en werken (vooral spinnen, weven, naaien).
Bij de protestanten werd naar een andere vorm van meditatie gezocht en dat werd gevonden in het eigen gezin, want celibaat was daar niet de norm. De klopjes waren hier de domineesvrouwen.
Als reactie op de soberheid van de protestanten werd bij de katholieken weer veel aandacht gegeven aan versieren van kerken, kazuifels en schilderingen, waarbij de bloemen uit de Besloten Hof tot de mystieke verbeelding moesten spreken.
Prachtig borduurwerk en bidprentjes was een soort van katholiek emancipatiemiddel.
Na 1839 toen België zich afscheidde van Nederland en wij in Nederland onze protestante identiteit wilde benadrukken verdween veel van de katholieke kunst in de archieven en daar is pas sinds kort weer belangstelling voor.
In de protestante Kerk is de positie van de vrouw sterk verbeterd maar in de katholieke Kerk blijft dat nog steeds tweederangs.Donderdag 18 april 2024
Voorjaarswandeling rondom Valkenburg

Onze voorjaarswandeling leidde ons vandaag rondom het mooie Valkenburg. We werden ontvangen in lunchroom 'De Bongerd' aan het Walramplein met koffie/thee en een heerlijk stuk verse vlaai.
De twee groepen (lange en korte wandeling) startten de wandelingen die door ons lid Toos Willems zorgvuldig waren uitgezet en beschreven. Wat werden we verrast: na een doorgang onder een tunnel kregen we een fantastische kijk op een weids landschap: akkers en heuvels zover we maar konden zien.
De lange wandeling ging langs de Goudsberg en de kluis bovenop de heuvel. De deelnemers aan de kortere wandeling kwamen ook aan hun trekken: ook voor hun een zeer verrassende wandeling. De weergoden waren ons zeer gunstig gezind: na de afgelopen stormachtige dagen was het nu weliswaar fris, maar het zonnetje liet zich regelmatig zien. Onderweg hebben we nog genoten van de beelden die in Valkenburg geëxposeerd werden: o.a. vrouwen die de was ophangen, de reizigster en de badgasten.
Geheel volgens planning arriveerden we rond half 1 weer bij de lunchroom. Een heerlijke lunch stond klaar voor ons allemaal en er werd gezellig nagepraat.
Toos werd door onze voorzitter in de bloemen gezet voor het uitzetten van deze fantastische route.
We kijken terug op een gezellige, sportieve en culinaire activiteit. Voor wie de wanxeling nog eens wil lopen:
/upload/documents/jaarprogramma's/voorjaarswandeling2024.pdf


Maandagmiddag 8 april 2024
'LIMBURG IS ANDERS' door mevr. Drs.Monique Quint

Veel Limburgers denken dat Limburg een heel lange en gedeelde specifieke geschiedenis heeft, maar niets is minder waar. Limburg als provincie en eenheid is een product van na 1815 toen de grote machten in Europa genoeg hadden van de veroveringsdrang van Frankrijk (Napoleon)en een politieke buffer wilden creëren aan de Noordkant van Frankrijk. Daarvoor werden het huidige Nederland, België en Luxemburg samengevoegd o.l.v. Koning Willem I. Dit was de zoon van de laatste stadhouder Willem V , die op beschamende wijze uit Nederland was verbannen bij de Franse revolutie en de grootmachten gunde zoon Willem wel het koningschap als compensatie daarvoor.
Het werden toen de 17 Verenigde Nederlanden, waarvan Limburg er 1 werd en dat bestond uit het huidige Nederlandse en het Belgische Limburg samen.
In 1830 voor België en in 1839 voor Nederland werd deze staat weer opgedeeld in het huidige Nederland, België en Luxemburg en werd ook Limburg weer in tweeën gedeeld.
Pas na WOII werd weer samenwerking gezocht in de vorm van de Benelux.
Tot 1815 liet Monique met kaarten zien dat het huidige Limburg een lappendeken was heel veel staatjes zoals Gelre, Pruisisch Gelre, Gulik, Staats Gelder, Maastricht met zijn 2 herigheid. Er waren ook Duitse delen. Sommige delen waren Protestant en andere weer Katholiek; deze religieuze strijd heeft eeuwenlang de politiek beïnvloed. Politiek en religie waren sterk met elkaar vervlochten. Religie was een reden om elkaar uit te sluiten en als vijand te zien.
Men ontleende zijn identiteit dan ook niet aan nationalistische gevoelens, maar aan verbondenheid met het eigen dorp. Men voelde zich geen Limburger.

Monique gaf meerdere voorbeelden van de langdurige overheersing door de Kerk in Limburg.
Die Kerk had grote invloed had op het onderwijs en zorgde ervoor dat de Verlichting heel lang niet doordrong in Limburg.
Zij heeft op haar heel eigen manier een boeiend stukje inzicht gegeven in deze voor ons interessante materie; veel bezoekers spraken dan ook van een eyeopener en ik denk dat het veel dames tot nadenken heeft gebracht.Woensdag 27 maart
‘Klezmer en Jiddische Liederen‘ door Mejoeches

Anna Janssen, viool, Martha Mulder, zang en Foppe Jacobi, accordeon hebben ons vanmiddag in de toepasselijke locatie van de Synagoge van Meerssen laten genieten van onvervalste traditionele Oost- Europees Joodse volks- en feestmuziek. Meeslepende melancholische Jiddische liederen en vrolijke dansmuziek, met humor en passie.
Mejoeches is Jiddisch voor ‘van goeie komaf‘ met een vette knipoog, en klezmer betekent ‘zingen met je instrument‘. De klezmorim, dat zijn de muzikanten die overal hun muziek aanpassen en zo voor elk wat wils spelen. Een vrije interpretatie van deze traditionele muziek en improvisatie zijn dan ook kenmerkend voor klezmer.
De zaal zat mooi vol en ook het balkon was goed bezet met enthousiaste toehoorders. Het publiek van 50 dames en 5 heren werd verrast en geboeid en liet zich als vanzelf overhalen mee te zingen te deinen en te klappen met de soms melancholische en dan weer vrolijke muziek. Het enthousiaste staande aplaus was zeker welverdiend.

Donderdag 21 maart 2024
Dagexcursie Bonn

We hebben op 21 maart een fantastische dagexcursie gemaakt naar Bonn.
We vertrokken al vroeg om 8.30u met de bus van de Heidebloem vanaf het Sportpark in Meerssen met 52 dames, die er duidelijk zin in hadden. Het weer had even wat opstartproblemen maar het was droog.
We hebben eerst in de bus vanaf Aken van Mariann uitleg gekregen over de bruinkoolmijn, waar we langs zouden rijden in Hambach. In dit gebied wordt bruinkool gewonnen in dagbouw, wat betekent dat ze daar grote gaten in het landschap maken, de bovenlaag verwijderen, de bruinkool winnen en dan de boel weer dichtstorten. Hambach zal aan het eind een groot meer gaan opleveren.
De winning roept tegenstrijdige reacties op; bruinkool is een zeer vervuilende brandstof doordat je er heel veel van nodig hebt met veel CO-2 uitstoot en het landschap heel erg wordt aangetast.
De verantwoordelijke RWE doet alle pogingen om het imago op te krikken met ruime compensaties en met toekomstverwachtingen van een fantastisch nieuw landschap.
De laatste protesten bij het Hambacher Forst hebben effect gesorteerd in die zin dat veel plannen in de ijskast zijn gezet (waar hebben we dat eerder gehoord!!!!)
Verder in de bus naar Bonn heeft Mariann uitleg gegeven over de wel zeer speciale politieke positie van Bonn als hoofdstad van Duitsland en heeft Gertie flesjes water en wafels uitgedeeld.
We werden afgezet voor het Haus der Geschichte waar de geschiedenis van Duitsland vanaf 1945 werd gepresenteerd.
Na Kaffee und Kuchen ter plekke werden de dames losgelaten op de expositie, die als een soort slang naar boven vloeide en waarin alle naoorlogse tijden chronologisch en zeer beeldend aan de orde kwamen. Van het bevrijden van de gevangenen uit de concentratiekampen, het ijzeren Gordijn, de Wiedervereinigung tot de Rote Armee en Angela Merkel. Er was sprake van veel herkenning.
Na een heerlijke lunch van soep, salade en vers brood werden we met de bus naar de Innenstadt gebracht. Lilian deelde stadsplattegrondjes uit met een mogelijke wandeling langs de hoogtepunten. Iedereen kon daarna op eigen gelegenheid de stad verkennen.
De zon liet zich inmiddels weer van zijn goede kant zien.
Om 17.30u stond de bus alweer op ons te wachten, die ons weer naar huis bracht. De reis verliep heel soepel en gezellig, niet op de laatste plaats door de heerlijke broodjes en onder het genot van een glaasje wijn of druivensap, dat door Gertie werd rondgebracht. Na een bedankje aan alle betrokkenen voor deze zeer geslaagde dag werd er ter afsluiting nog een lekkere Bonn-Bonn uitgedeeld.
We kijken terug op een hele fijne dag, die in een zeer gemoedelijke sfeer verliep.

Dinsdag, 12 maart 2024
Lezing ‘Zet je brein in beweging‘ door mw. Esther Alofs

Ondanks het slechte weer waren er ruim 70 leden naar de Stip gekomen.
Esther stelde zich even voor. Ze is muziektherapeute, heeft een eigen praktijk ‘Es Majeur‘ muziektherapie en werkt daarnaast als docent bij Hogeschool Zuyd. Momenteel volgt ze een opleiding voor supervisor.
Esther maakt gebruik van de ‘Ronnie Gardiner Methode‘ (RGM). Dit is een vrolijke oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak- en geheugenfuncties te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd aan het werk worden gezet, door te kijken, luisteren, bewegen, spreken en een beroep doen op je geheugen, is het een goede manier om de conditie van de hersenen te verbeteren. Je kijkt naar een symbool, koppelt daar een woord en beweging aan en voert dat uit op muziek.
Ronnie Gardiner was een drummer, blauw (grote trom) is rechts en rood (bekkens) is links. Esther had dan ook een blauwe en een rode gymp aan.
Het wordt toegepast bij dementie, hersenbloeding, Parkinson, maar ook bij te vroeg geboren baby‘s (ontspannen), kinderen met dyslectie en ADHD.
We hebben ons kostelijk bezig gehouden met enthousiast klappen, bengen, bick en toem met de voeten, met tekst, zonder tekst, woorden of symbolen, links/rechtsoefeningen. We kijken terug op een geslaagde avond.

Maandag 19 februari
Filmmiddag Lumière

We hadden dit jaar gekozen voor de film: C' è ancora domani. Deze film gaat in maart pas in premiere, we kregen een voorpremiere aangeboden door Lumiere. Ruim 70 dames hadden zich ingeschreven voor deze filmmiddag en genoten van de mooie film.


‘Kunstkijken‘ door dhr. Arjen van Prooijen.
Data: maandag 8, 15, 22 en 29 januari en 5 februari 2024.
Programma: - De natuur als inspiratiebron - Vincent van Gogh - De ontdekking van het perspectief - Edvard Munch - Architectuur in Nederland; Berlage, Dudok en Amsterdamse School.

De 5 bijeenkomsten waren druk bezocht, er waren ruim 100 inschrijvingen. De aflezingen, met zeer afwisselende onderwerpen, werden weer als heel boeiend ervaren. Grote dank en bewondering voor Arjen van Prooijen, die zich dit jaar weer bijzonder goed had voorbereid en zoveel dames 5 fijne leerzame middagen heeft bezorgd.

Woensdag 31 januari 2024
Conférènce Zoete Koek door Jos Thomasse

Een kleine 100 leden en introducees waren al vroeg in de Stip aanwezig voor de conference over spreekwoorden en gezegdes. Op een humorvolle manier vertelde Jos over het gebruik en misbruik van uitdrukkingen in onze dagelijkse wijze van communiceren. De taal inflatie slaat helaas toe, zeker op het gebied van uitdrukkingen zoals we die allemaal nog kennen uit onze jeugd: zoals een duit in het zakje doen, als je voor een dubbeltje geboren bent word je nooit een kwartje: de jonge generatie weet niet meer wat een kwartje is, en helaas: nieuwe spreekwoorden ontstaan bijna niet meer.De aanwezigen werden uitgedaagd op hun kennis, en bijzonder was het dat we bijna allemaal nog de zinnen kunnen vinden, ons het hoofd er niet eens over hoeven te breken, het op ons puntje van de tong ligt, zonder onze tong in te slikken, je vlot op een woord of een zin komt of het er gewoon uitgooit. Als je het allemaal letterlijk zou nemen zou je denken tot je een ons weegt om te snappen waar het allemaal over gaat. De figuurlijke betekenis behoeft geen uitleg.
Uitdrukkingen, gezegdes……kortom een verrijking van onze taal die niet verloren mag gaan.


Dinsdag 16 januari 2024
SCHITTERING en TRAGIEK door Jos Meersmans

Jos Meersmans was dinsdag 16 januari voor de derde keer onze gast, dit keer met een lezing getiteld: Schittering en tragiek. Een anekdotische geschiedenis van Robert en Clara Schumann en Johannes Brahms. Voor deze gelegenheid kruipt Jos Meersmans in de persoon van Joseph Joachim, een beroemde violist en tijdgenoot van Johannes Brahms en Robert en Clara Schumann. Aan de hand van veel goed gekozen muziekvoorbeelden schetst Joseph Joachim ons een beeld van de tijd waarin Brahms en Clara en Robert Schumann leefden. Wij horen dat Robert Schumann verliefd wordt op Clara, de dochter van Friedrich Wieck, bij wie Robert inmiddels piano is gaan studeren. En hoe hij, na veel tegenwerking van zijn latere schoonvader, toch diens toestemming krijgt om in 1840 met Clara te trouwen. Er worden 8 kinderen uit dit huwelijk geboren. Voor Robert breken nu de meest vruchtbare jaren aan: naast pianomuziek componeert hij nu ook talloze liederen, symfonieën en het pianoconcert. Clara komt door de zorg voor haar kinderen te weinig aan studeren toe. De financiële situatie is moeilijk. Van Robert‘s inkomsten als muziekcriticus kan het steeds groter wordend gezin niet leven en Clara gaat nu steeds meer concerten geven. Alom wordt zij bejubeld maar met Robert‘s gezondheid gaat het bergafwaarts. Hij is manisch depressief. Zijn arts raadt hem verandering van omgeving aan. Het gezin verhuist in 1844 naar Dresden waar het contact met Johannes Brahms tot stand komt. Onder diens invloed leeft Schumann even op. Hij wordt dirigent in Düsseldorf en componeert in die tijd zijn beroemd geworden Rheinische Symfonie. Uit deze periode dateert ook de zeer hecht geworden vriendschap tussen de Schumanns, Johannes Brahms en Joseph Joachim. Vanaf 1854 nemen Robert‘s psychische klachten echter toe: in zijn radeloosheid springt hij in de Rijn maar… hij wordt gered en opgenomen in een kliniek in Endenich bij Bonn. Brahms bezoekt Clara elke dag en neemt de zorg over haar kinderen op zich zodat zij zich aan haar concertpraktijk kan wijden. Op 29 juli 1856 komt het bericht dat Robert Schumann is overleden. Het contact tussen Clara en Johannes Brahms wordt minder intens maar de vriendschap blijft. Joseph Joachim vertelt tenslotte dat hij, hoewel hij zeer goed met Brahms bevriend was, er altijd sprake was een zekere afstandelijkheid. In een indringend persoonlijk gesprek dat Joachim heeft met Brahms onthult deze dat hij, als gevolg van misbruik tijdens zijn kinderjaren “nooit zou kunnen slapen met een vrouw van wie ik hield en van de vrouwen met wie ik geslapen heb, heb ik nooit gehouden." Joseph Joachim begrijpt dan pas wat Clara Schumann voor Johannes Brahms heeft betekend. Onder de klanken van het bekende “Wiegenlied" van Brahms beschrijft verteller Joseph Joachim de laatste minuten van zijn goede vriend, wiens “Guten Abend, Gut‘Nacht" wereldwijd klinkt uit speeldoosjes die naast kinderbedjes staan. En zo‘n speeldoosje laat Jos Meersmans ons horen onder het uitspreken van de laatste woorden door Joseph Joachim, een eerbetoon aan Johannes Brahms, zijn dierbare vriend, die in 1897 in zijn bijzijn overlijdt.
Met deze indrukwekkende presentatie heeft Jos Meersmans ons wederom bewezen een fantastisch verteller te zijn. De aanwezigen, ca. 60 in aantal, waren enthousiast over de wijze waarop hij ons een inkijk gaf in het leven en de muziek van Robert en Clara Schumann en Joseph Joachim. Het hartelijk applaus na afloop was daarvan een duidelijk bewijs.


Woensdag 3 januari 2024
Nieuwjaarstreffen

Het nieuwe jaar is van start gegaan met een gezellig samenzijn in De Proosdij op de Markt in Meerssen. 82 dames bezochten deze bijeenkomst en onder het genot van een drankje en (zelfgebakken) wafels werden wensen uitgewisseld en gezellig bijgepraat. Onze voorzitter hield een korte speech geïnspireerd door Plato: "Jullie zijn allemaal helden of jullie zullen het willen zijn". Met haar beste wensen en "moed is het lef in onszelf te geloven" werd de aftrap gegeven voor het tweede deel van ons verenigingsjaar.

 

Dinsdag 12 december 2023
Kerstlunch bij de Stip.


In een feestelijk versierde Stip ontvingen wij vanmiddag 98 dames voor onze sfeervolle kerstlunch met een glaasje prosecco of jus d'orange. De lunch startte om 12.00 uur met een kerstgedachte door onze voorzitter Mariann van den Bogaert. Deze kunt u > hier < teruglezen.
De lunch werd perfect verzorgd en uitgeserveerd door Brasserie Markt Achttien, een hele klus om dit op een andere locatie te verzorgen. De medewerking van 'de Stip' hierin is ook een groot compliment waard.
Gedurende de lunch konden we genieten van twee muzikale intermezzo's van zangeres Francine Recca. Ze heeft ons laten genieten van mooie Kerstliederen en verrassend bekende songs. Bovendien konden we heerlijk meezingen met sfeervolle liedjes vol mooie herinneringen. Na het dessert las Olga een mooi kerstverhaal over gelijkgestemden in het zangkoor 'hoge noot' voor en Lilian een Maastrichts kerstverhaal over Lewie, de tambour maître van de Keuninkleke.
Mariann bedankte bij haar afsluiting rond vier uur iedereen die heeft bijgedragen aan deze bijzonder geslaagde middag.

Dinsdag 28 november 2023
Lezing van Ankie Hoefnagels over Empathie versus Polarisatie: Klimmen op de empathieladder in een verdeelde wereld

Ankie Hoefnagels is lector aan Hogeschool Zuyd en onder andere columnist voor dagblad De Limburger.
In een goed gevulde zaal met 60 leden en gasten neemt Ankie Hoefnagels ons mee in een wel heel actueel thema: Hoe kunnen we empathie inzetten tegen de toenemende polarisatie?
Na de uitslag van de afgelopen verkiezingen ligt polarisatie nog meer op de loer. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat polarisatie de maatschappij kan ondermijnen. De rol van sociale media en nieuwsmedia, die vaak de verschillen ongekend uitvergroten, dragen bij aan de toenemende verschillen tussen 'wij' en 'zij'. Debatten worden radicaler en men staat daardoor vaker tegenover elkaar. Door het bewerken en kleuren van nieuws, denk aan bijvoorbeeld bewerkte foto's en nepnieuws, worden mensen verkeerd of onvolledig geinformeerd. Inzet van empathie kan deze verschillen omdraaien naar het zoeken van overeenkomsten in plaats van het hameren op de verschillen. Het blijkt dat overeenkomsten vaak groter zijn, als je er maar naar op zoek gaat. Kijk en luister vooral eens beter naar de ander, ook als die niet in je eigen ‘bubbel‘ zit. Het kan bijdragen aan meer begrip voor elkaar.
Onze maatschappij wordt steeds meer individualistisch en de troost bij deze IKKIGHEID wordt steeds meer vercommercialiseerd in plaats van met elkaar besproken.
Empathie is het vermogen om je te verplaatsen in de ander, waarbij George Bernard Shaw al verkondigde, dat je de ander niet moet behandelen als jezelf, want misschien heeft die wel een andere smaak. Behandel een ander, zoals die behandeld wil worden.
Daarvoor moet je je inleven in de ander.
Dat klinkt mooi maar waarom zijn er toch zoveel barrières?
Ankie noemt er 5: Vooringenomenheid, Gezag, Afstand, Ongevoelig worden voor prikkels en ontmenselijking van de ander.
Volgens Martin Buber moeten we van de ander niet HET maken maar JIJ, en dat vonden wij prachtig passen bij het motto van dit jaar van ons Gilde: IK ZIE JOU.
Ankie zet ook ons zelf aan het denkwerk bijvoorbeeld door het analyseren van een foto, waarbij we onszelf betrappen op de grote fout om al te interpreteren en te oordelen voordat we alle feiten hebben bekeken; juist het nieuwsgierige doorvragen in de eerste fase ontbreekt vaak en wij plaatsen vaak meteen onze eigen ervaringen naast die van de ander.
Hoe kun je die gesprekskunst nu oefenen?
1. Nieuwsgierig zijn; 2. Herhalen wat de ander zegt; 3. Je eigen masker afzetten; 4. Oprechte zorg tonen; 5. Moed hebben; 6. Zelfempathie.
Het was een interessante en betrokken lezing, waarbij we steeds werden uitgedaagd om bij ons zelf te rade te gaan. We gingen met een positief gevoel naar huis, wellicht kunnen we er zelf iets aan doen en daardoor de wereld een klein beetje mooier maken.

Maandag 13 november 2023 lezing van Frank Bokern over Crapuul: Kroniek van een krottenwijk.

Op maandagmiddag 13 november 2023 nam Frank Bokern, schrijver van het boek Crapuul ons mee in de omstandigheden waarin de mensen vroeger in het Stokstraatkwartier hebben geleefd.
Het onderwerp sprak zeker tot de verbeelding, gezien de geweldige opkomst van meer dan 120 mensen, waaronder 25 introducees, en dat op een regenachtige maandagmiddag. De Stip barstte uit haar voegen.
Frank nam ons mee in een verslag over de geschiedenis vanaf 1840, toen België zich afscheidde van de Nederlanden. Dit zorgde ervoor dat een groot deel van de Maastrichtse elite (met het bijbehorende kapitaal) de stad verliet, omdat die zich eerder Belg achtte. Door de eerdere bezetting van Maastricht door België was de stad ook al verarmd omdat het afzetgebied van de stad was verdwenen. Dit leidde tot grote werkeloosheid, versterkt door de trek vanaf het platteland naar Maastricht door de opkomende mechanisatie in de landbouw.
Deze grote groep armen werd gehuisvest in de verlaten patriciërswoningen in onder andere het Stokstraatkwartier. Dit waren prachtige grote woningen met veel kamers, die eenvoudig werden opgedeeld, waarbij in elke kamer een gezin kwam te wonen met een hele schare kinderen (soms wel 18 kinderen). De kamers hadden geen water of sanitaire voorzieningen; er was 1 toilet buiten op de cour. Die cour werd ook nog vol gezet met bouwwerken, zodat de huisjesmelkers, zonder verplichting tot onderhoud, een zo groot mogelijk inkomen konden genereren.
Er was sprake van verloedering en de woonomstandigheden waren mensonterend.
Deze schare aan werkeloze arbeidskrachten werd door Petrus Regout gezien als een goedkoop arbeidspotentieel voor zijn keramiek-industrie. Hij betaalde zo weinig dat vrouwen en kinderen ook mee moesten werken onder vreselijke omstandigheden met 7 dagen per week 12 uur per dag
Kinderen werden vanaf 7 jaar ingezet. Kinderarbeid was overal in de nieuwe industrieën gewoon maar niet op zo een grote schaal als in Maastricht.
Ondanks dat er in die eerste 100 jaar regelmatig mensen hiertegen protesteerden, wat leidde tot lijvige onderzoeksrapporten, die dan vervolgens weer in de la belandden, werd er niets mee gedaan omdat de lange arm van Regout elke verbetering tegenhield. De gemeente deed ook alsof het probleem niet bestond.
Na WO II werd er groot onderzoek gedaan door Litjens over de omstandigheden in het Stokstraatkwartier met als doel een rechtvaardiging te vinden om de bewoners eruit te zetten en de buurt als chique city- onderdeel in oude luister te herstellen.
Litjens heeft met niemand uit de buurt gesproken; het rapport staat vol met vooroordelen en de mensen zouden allemaal crimineel en imbiciel of idioot zijn. Het rapport is nooit gepubliceerd, zo stuitend was het, maar het is wel gebruikt om de plannen uit te voeren, waarbij de mensen allemaal werden verjaagd naar woonscholen, zoals bijvoorbeeld de Ravelijn aan de rand van de stad.
Hier werden de mensen heropgevoed in het Wonen en kregen deze mensen ook volledig onterecht de naam Crapuul.
Het Stokstraatkwartier werd volledig gerestaureerd tot een buurt waar je op de plaats, waar je vroeger in een winkeltje voor een cent warm water haalde nu een tasje kunt kopen van 3000 euro.
Na de pauze, waarin gretig gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om zijn boeken te kopen, gaf Frank Bokern nog een vooruitblik op zijn nieuwe boek: Het Jekerkwartier: broedplaats van vrolijk verzet.
Het Jekerkwartier heeft een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt, waarbij er ook sprake was van verloedering door een pact tussen Kerk en Kapitaal. Hier werden in de 20e eeuw mensen gehuisvest, die nergens anders konden worden geplaatst en kunstenaars. Er zijn op dit moment ook veel kunstacademies in die buurt.
Onderhoud werd ook hier niet gepleegd en verpaupering vond op grote schaal plaats.
in de jaren 70 kwamen daar de gastarbeiders bij, die daar werden opgestapeld.
In die tijd vonden hier veel protesten plaats (provo‘s, nozems, krakers).
Ook in deze buurt is alles na een periode van dichtgetimmerde krotten opgeknapt.
Aan het eind van de middag konden onze leden hun boeken nog door Frank laten signeren.
De middag was een groot succes, waarbij Frank op een boeiende manier de situatie wist te schetsen, waarbij hij blijk gaf van een grote persoonlijke betrokkenheid bij het thema.
Bij veel van onze leden was er sprake van herkenning.

Woensdag 1 november 2023 solovoorstelling: Eeuw van de Leeuw.

Weer een mooie opkomst voor een activiteit van het Vrouwengilde. De zaal bij Conne5T aan de Markt in Meerssen loopt vanaf half twee vol. Na een kop koffie met gebak zitten de dames klaar.
Regisseur Willem Huijbreghs geeft een toelichting; zijn inspiratiebron is een aantal fotoportretten in het huis van zijn moeder waarin hij opgroeide. Achter elk portret zit een levensverhaal. In de familie De Leeuw worden vier personen uit de opeenvolgende generaties uitgebeeld door de actrice.
Als actrice Barbara Kouwijzer op het podium gaat staan start ze met een entree waarin ze niets zegt en daarmee nieuwsgierigheid en spanning oproept. Ze speelt 4 vrouwen, beginnend met Marie, geboren in 1921 en Zeeuws dialect sprekend. Marie geeft commentaar op wat zij ziet gebeuren op het land waar haar familie en dorpsgenoten aan het werk zijn. Ze wisselt dat af door een liedje te zingen: “Laat de baas de pest maar krijgen, we pikken van de week geen bonen meer". Een zwak protest tegen de uitbuiting door de boer, die “rooien‘‘ ook nooit een werkplek zal bieden.
Zo nu en dan stapt de actrice van haar kruk af, gaat er ernaast staan, doet de handen in haar zakken en neemt de rol van verteller aan. De verteller geeft achtergrondinformatie.
De actrice verandert haar kapsel en wordt dan Jo, de dochter van Marie, geboren in 1952. Ze is allerlei namen van bonen uit haar hoofd aan het leren, ze wil immers haar kruideniersdiploma halen en bij De Gruijter gaan werken. Maar tevens vertelt ze over haar gezinsleven, over haar moeder Marie die ernstig ziek is en over haar kennismaking met haar man Frans.
Anna is de dochter van Jo en Frans. Anna wordt Anna nadat de actrice haar kapsel weer een beetje verandert. Haar grote verdriet is dat haar man Sander op 49 jarige leeftijd tijdens het eten plots dood van zijn stoel valt. Ze beschrijft haar gemoedstoestand nu ze er alleen voor staat, blikt terug op hun leven samen en mist haar man enorm.
De laatste persoon die de actrice uitbeeldt is Lily, de dochter van Anna. Lily is een vrolijke beweeglijke puber, die in een telefoongesprek met haar oma Jo heel open is over haar privéleven en vertelt van haar grootse plannen. Ze wil een wereldreis gaan maken. Het generatieverschil wordt in deze scene heel duidelijk belicht.
Aan het slot van de voorstelling volgt een warm en lang applaus. De reacties van de dames van het Vrouwengilde zijn zeer positief, onder de indruk van het acteerwerk van Barbara Kouwijzer en het thema van Willem Huijbreghs dat veel herinneringen oproept.
Voor regisseur en actrice volgt nu nog een lange rit huiswaarts naar Middelburg maar gelukkig arriveren ze tijdig in Zeeland voordat storm Chiaran losbarst.

 

Workshop 26 oktober 2023: Valpreventie door Envida

Door een team van 4 fysiotherapeuten van Envida kregen ongeveer 60 dames een workshop aangeboden. Voor alle dames herkenbaar, werden er voorbeelden genoemd van situaties, waar het wel eens fout kan gaan wat veiligheid in en om het huis betreft. We leerden welke factoren van invloed zijn op onze fitheid en welzijn en vooral wat we zelf kunnen doen om valincidenten te voorkomen.
Mt elkaar vulden we vragenlijsten in en deden we oefeningen en al doende kwam een ieder er achter waar extra aandacht nodig is!
Al met al was het een zeer leerzame middag, waarbij we ondertussen genoten van een kopje koffie of thee, met een heerlijke zoete versnapering, door conne5t gemaakt, erbij.


Lezing 11 oktober 2023 door Jan van Eyk: 'De Boot: Als het tij keert obv het boek van Alex Capus: Eine Frage der Zeit'

Op woensdag 11 oktober hebben 40 leden en introducés weer kunnen genieten van een boekbespreking door Jan van Eyk over Das Boot: Eine Frage der Zeit. Jan heeft vorig jaar een zeer interessante bijdrage geleverd met een verhandeling over Moresnet en ook deze keer kregen we een fantastische multimediale presentatie, waarbij de inhoud via beeld en geluid harmonisch en boeiend werden gepresenteerd.

Het boek gaat over de bouw van een groot stoomschip voor de vaart op het Tanganyika-meer in 1913 aan de vooravond van WO I in opdracht van keizer Wilhelm II. De opdracht ging naar de Meyerwerft in Papenburg.
De spanningen in Europa vinden hun weerslag in Afrika, waar de beheersing van de vaart over het Tanganyika-meer gezien wordt als een strategische zet.

Duitsland bouwt dat grote schip, de Graf van Götzen, dat als een soort meccano-pakket naar het meer wordt getransporteerd; eerst met de boot naar Mombassa in Kenia en dan met de trein, waarna de 5000 pakketten lopend door de jungle de laatste 300 km worden vervoerd. Ter plekke werd alles onder Duitse leiding in elkaar gezet. Dit was een mega- onderneming, die opgemerkt werd door de Engelsen, die reageerden door 2 kleine boten (Mimi en Toutou) via Zuid Afrikaover te brengen en door de Belgen, die wat simpele vliegtuigjes vanuit Congo in stelling brachten. Alle 3 landen hadden koloniën rond het meer.
Toen de oorlog aanbrak werden alle 3 transportmiddelen opgetuigd tot oorlogsmateriaal, waar ze geen van drieën voor geschikt waren. Het resultaat was dan ook niet overtuigend.

In 1916 werd het schip door de bouwers vakkundig tot zinken gebracht, met het idee om het later na de oorlog weer naar boven te halen. Dit is dan ook na een aantal mislukte pogingen door de Britten gelukt en nu vaart het schip nog steeds op het meer, waar het een belangrijke functie verricht voor de plaatselijke bevolking en op de to-do-lijst staat van veel backpackers.

De nieuwe naam is de Liemba

Doordat er geen pauze tussendoor was geweest bleef bijna de hele groep nog gezellig napraten onder het genot van een drankje.
Het was een mooie avond.

Najaarswandeling 5 oktober 2023

Wat was het een heerlijke wandeldag in herfstsfeer!

We werden eerst verwend met een kop koffie en home-made gebak bij Paul‘s ijssalon in Wijlre. Daarna vertrokken er 21 dames voor een prachtige wandeling van 6,5 km naar Elkenrade en genoten onderweg na een redelijke klim van een geweldig uitzicht over het mooie landschap van het Limburgse heuvelland. De korte wandeling van bijna 4 km werd door een 14-tal dames gewandeld en ook zij genoten van een 360° uitzicht over de heuvels. Na terugkomst bij Paul‘s werden we verrast met een heerlijke lunch, bestaande uit een heerlijke verse tomatensoep en focaccia met allerlei lekkers hierop. Dit alles weer in de keuken van Paul bereid! Het weer was perfect voor deze najaarswandeling, dus ook deze keer weer een geslaagde activiteit!

 

Lezing ‘Duurzaam Meerssen‘ door dhr. Guido Heijnen 26 september 2023

Duurzaamheid is een moeilijk, groot en veelomvattend begrip. Er zijn meerdere definities in omloop maar Guido Heijnen kiest voor de definitie zoals die door ecologen wordt gehanteerd: Duurzaamheid is de eigenschap van biologische systemen om voor onbepaalde tijd divers en productief te blijven.
Als voorbeeld schetst hij de gang van zaken in het tropisch regenwoud. Honderden miljoenen jarenlang zorgt de natuur ervoor dat bomen en planten groeien, nieuwe soorten ontstaan zonder dat daar extra voedingsstoffen aan te pas komen.
Totdat de mens gaat ingrijpen en het systeem verstoord raakt.
Aan de hand van enkele hoofdthema‘s zoals lucht, energie, afval, het gebruik van natuurvreemde stoffen (chemicaliën) legt de spreker uit waartoe het menselijk ingrijpen in dit duurzame ecosysteem van het tropisch regenwoud heeft geleid.
Afnemende biodiversiteit heeft direct invloed op onze voedselvoorziening, op ontwikkeling van medicijnen en daarmee op ons welzijn. Met een aantal voorbeelden wordt aangegeven hoe ernstig de situatie geworden is. Zo is de kwaliteit van het drinkwater door ongelimiteerde afvoer in open wateren dusdanig slecht geworden dat deze enkel met de allergrootste krachtinspanning op een aanvaardbaar niveau kan worden gebracht. Het gebruik van chemicaliën in de landbouw als veroorzaker van steeds meer gezondheidsproblemen is een feit.
Het is dus van het grootste belang dat de dreigende instorting van het ecologisch systeem, veroorzaakt door het ingrijpen van de mens, een halt wordt toegeroepen.
Op welke wijze dit op mondiaal, Europees, landelijk en lokaal niveau in gang is gezet wordt na de pauze uiteengezet. Maar ook wijzelf kunnen op allerlei manieren onze bijdrage leveren, daarvan geeft de spreker diverse voorbeelden, voor de hand liggend maar nog te weinig door iedereen toegepast: minder/geen vlees eten, geen chemicaliën gebruiken bij tuinonderhoud, bij voorkeur reizen per openbaar vervoer, zuinig omgaan met energie etc. etc. He
t tij is wellicht nog ten goede te keren maar daartoe moeten er veel inspanningen worden geleverd op macro- maar ook op microniveau.
De presentatie wordt beëindigd met een oproep/vraag of de vrouw het tij kan keren: kan Venus Mars doodknuffelen?
In haar slotwoord bedankt de voorzitter Mariann van den Bogaert de spreker met name voor zijn wetenschappelijke deskundigheid maar ook voor zijn voelbare persoonlijke betrokkenheid bij het thema.
En daar waren de ruim vijftig aanwezigen, getuige het enthousiast applaus, het mee eens.
De filmpjes die de presentatie illustreerden kunt u nog eens bekijken: over energieslaven: < klik hier > / over verwerking van mobiele telefoons < klik hier >


Openingsavond 18 september 2023

Op 18 september 2023 ging ons nieuwe verenigingsjaar van start. Ruim 85 leden bezochten onze openingsavond, traditioneel verwelkomd met een kop koffie/thee en een heerlijk stuk vlaai. De Stip stond als vanouds gastvrij voor ons klaar. De sfeer was weer warm en gezellig, ons nieuwe jaarthema 'ik zie jou....' leek op een heel natuurlijke wijze vorm te krijgen. Er werd druk bijgepraat en uitgekeken naar bekenden.
Onze voorzitter Mariann van den Bogaert verwelkomde iedereen en na enkele huishoudelijke mededelingen zoals telefoon uitzetten en de uitleg over het programma van de avond, startte de algemene ledenvergadering. Aan de orde kwamen de terugblik van het afgelopen jaar, geillustreerd met mooie foto's en prachtig verteld door Olga. Aan de reacties uit de zaal bleek opnieuw hoe mooi de activiteiten van afgelopen jaar waren en de waardering hiervoor. Het financieel jaarverslag werd door onze penningmeester Annie Heynens uitgebreid toegelicht. We zijn een gezonde vereniging, en kunnen het komend jaar weer starten met een positief saldo.
De kascommissie vond dit ook en verleende decharge aan onze penningmeester.
Hierna kwam de bestuurswisseling: we namen afscheid van Ellen Jaspers-de Vries. Ellen heeft ruim 7 jaar zitting genomen in ons bestuur en heeft zich voornamelijk toegelegd op het ontwikkelen van een geweldige website en het communiceren via internet. Daarnaast leverde zij een actieve en positieve bijdrage aan bestuursvergaderingen en was zij een luisterend oor voor zowel collega bestuursleden als ook leden van ons Gilde. We zullen haar missen in ons bestuur, maar zeker niet als lid van onze bloeiende vereniging.

Marie-Therese Beckers is bereid om haar termijn als bestuurslid (zij verzorgt o.a. de ledenadministratie) te verlengen met nog eens 4 jaar.
Gertie Rosier is voorgedragen als kandidaat bestuurslid en door de volledige vergadering, unaniem, gekozen om de vrije plek in het bestuur in te vullen. Bij afwezigheid van haar werd een video getoond waarin zij zich voorstelde. Wij wensen Gertie veel plezier in haar nieuwe functie. De volledige tekst van de jaarvergadering kunt u terugvinden op onze website < klik hier >

Na de pauze werd ons nieuwe sociaal project geintroduceerd. We hebben dit jaar gekozen voor de stichting KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds). Yvette Rosier heeft met haar hond uitleg gegeven over dit fonds en de wijze waarop honden getraind worden in puppy pleeggezinnen, waarna ze na ruim een jaar naar de opleiding van het Fonds gaan om specifiek getraind te worden voor hun specialisatie als werkhond voor clienten met een beperking. Carmen Scholle is met haar pup van 3 maanden ook aanwezig: duidelijk is dat deze pup nog leert om in grote gezelschappen te verkeren.
De opleiding van een hulphond is intensief en duur. De Stichting opereert voornamelijk door middel van donaties. Zorgverzekeringen dragen ongeveer 1/3 deel van de kosten bij. We denken dat we met dit sociaal project een mooi doel dienen. Uw bijdrage bij de jaarlijkse contributie, alsmede de bijdrage van de openingsavond en tzt bij de kerstlunch komen ten goede aan deze Stichting. Via < klik hier > vindt u meer informatie over de Stichting. We hopen op de slotavond een mooi bedrag te mogen overhandigen.

De aftrap voor ons nieuwe seizoen is hiermee gegeven. We kijken uit naar weer een mooi verenigingsjaar.

Copyright Vrouwengilde Meerssen