Activiteiten 2e half jaar 2015

Dinsdag 15 december 2015 / Kerstviering

De Kerstviering werd op alle onderdelen door iedereen hoog gewaardeerd.
De Stip zag er zeer sfeervol uit, Carpe Diem zorgde voor een heerlijk diner en 113 leden genoten ervan. Na de kersttoespraak van de voorzitter en voorlezing van een het kerstverhaal zong het prachtig uitgedoste Maaslands Kozakkenkoor uit Grevenbicht sfeervolle liederen o.a. originele herders liederen. Ze zongen in het Russisch, Servisch, Duits en Pools. Als laatste het prachtige Wolgalied “Da steht ein soldat am Wolgastrand". Om in de sfeer te blijven sluit Nanny toepasselijk in het Russisch af, “Spasiba en do Swidanja, wat betekent, dank je wel en tot ziens.

Woensdag 2 december 2015 / Sinterklaaslezing.

In de gezellige ambiance van Silly Days vond de lezing “Van Heilige Nicolaas tot Sinterklaas", door dhr. Isi van de Wall plaats. Dhr van der Wall nam ons tijdens een bevlogen power-point presentatie mee op reis. Oorspronkelijk was Nicolaas een bisschop in Myra in Turkije, hij overleed op 6 dec. 343. Hij was een weldoener, zou zelfs wonderen hebben verricht en werd heilig verklaard. Zijn laatste rustplaats is Bari. Van hier uit spreidde de populariteit van de Heilige zich via Napels, Rome, Spanje en Vlaanderen naar Nederland en de rest van west Europa. Hij werd voor alle religieuze stromingen acceptabel als gulle gever. St. Nicolaas was Sinterklaas geworden. In de pauze kwamen Sint versnaperingen voorbij, en de lezing werd afgesloten met de hilarische conference “Snieklaas" van Toon Hermans.

Maandag 23 november 2015 / Lezing “Devoot Te Voet".

Een reisverslag van de voetreis naar Santiago de Compostela in Spanje van mevr. Angela Mol. Zij was september 2014 vertrokken vanuit St.Jean-Pied-de-Port. in Frankrijk naar Santiago. Een tocht van 860 km. In 40 dagen. Een sober maar voor haar belangrijk boekje begeleidde haar. Er komen stempels in als bewijs voor gelopen stukken. Haar voornemen was om 20 km. per dag te lopen. Ze heeft veel gesprekken onderweg met medepelgrims en haar gevoelens waren soms twijfelachtig en negatief. Maar de pelgrims moedigen elkaar onderweg steeds aan, met een gebalde vuist steken ze de arm op als teken van “kom op, houdt moed". Angela vertelde dat ze als een ander mens is teruggekomen Aan de hand van foto's heeft ze een mooie film gemaakt met zeer toepasselijke muziek o.a. Van Ravel. Een prachtige presentatie.

Dinsdag 10 november 2015 / Toneeluitvoering ‘Wit is altijd schoon‘

In het cultuurcentrum van Maasmechelen hebben wij de prachtige en ontroerende voorstelling “Wit is altijd schoon" gezien, naar het boek van Leo Pleysir geschreven in het Kempisch dialect. Het was een portret van een zoon, die los wil komen van zijn moeder, maar zich onlosmakelijk verbonden met haar weet. Hij hoort haar stem, die hem (ook al is ze overleden) nog steeds onophoudelijk toespreekt en bemoederd. In haar monoloog verbeeldde Sien Eggers in de rol van de moeder, de stem van de zoon .Sien Eggers speelde de rol van moeder ontroerend en herkenbaar. Het was een zeer mooie theater voorstelling.


Woensdag 27 oktober 2015 / Thema-avond K.V.G. ‘Ook jij bent welkom‘

Deze avond met als thema “ook jij bent welkom", werd ons aangeboden door het K.V.G. Limburg. De presentatie was in handen van mevr. Marie-Therese Olaerts. Er was een korte power-point presentatie als inleiding, daarna de voordracht van Marie Therese die, met een mix van diepzinnige gedachten, alledaagse voorbeelden, praktische verwijzingen en humor het woord ‘welkom‘ letter voor letter analyseerde . Zo plaatste ze het begrip in het brede kader van het lidmaatschap van het K.V.G. Niet moeilijk voor iedereen om zich hierin te herkennen.

Donderdag 22 oktober 2015 / Excursie Mons/ Grand Hornu.

Die morgen vertrok er al vroeg een volle bus met 50 dames vanaf de Stip naar Mons, Belgie Een onbekende doch zeer interessante stad, die in 2015 de culturele hoofdstad van Europa was. Door de drukte en het regenweer waren we pas een uur later op de autobaan, maar dat mocht de pret niet drukken. In Mons lieten 2 enthousiaste gidsen ons de mooie plekken zien, gekaderd in een goed verhaal. Met de parapluies open bezichtigden we deze interessante stad. Na de lunch vertrokken we naar Grand-Hornu, een voormalig historisch industrieel mijnbouwcomplex opgericht in het begin van de 19e eeuw. De rondleiding gaf ons een totaalbeeld van het architectuur van de mijngebouwen en ook het leven van de arbeiders, die in de omringende straten woonden. Vandaag de dag biedt het onderdak aan twee culturele instellingen: Grand Hornu Images en het museum voor hedendaagse Kunsten. We kregen genoeg tijd om naar een mooie textiel expositie te kijken en de tijdelijke tentoonstelling over St Joris en de draak Ook konden we op eigen gelegenheid rondlopen om nog meer hedendaagse kunst en design te bewonderen. Om 18.00 uur vertrokken we weer naar Meerssen, met voor velen het voornemen om hier terug te komen.

Donderdag 1 oktober 2015 / Najaarswandeling

50 dames startten deze dag bij de Brigidahoeve in Itteren. De eigenares had extra voor ons gezelschap haar zaak geopend. Er was keuze uit een lange wandeling van 1 ˝ uur of een korte van 45 minuten. We wandelen met prachtig zonnig weer langs de mooie Maas. Een avontuurtje beleven we onderweg nog met een schaap dat klem zit in de omheining en gered wordt door twee dappere dames, die er een bebloede hand aan over houden. Verder op werd het weer spannend bij een berm die net iets te hoog blijkt te zijn, waarbij enkelen omhoog moesten worden getrokken of omhoog geduwd!. Alles liep gelukkig goed af. Daarna was er de beloning een heerlijke lunch in de gezellige Brigidahoeve. Velen waren hier nog nooit geweest, maar willen zeker nog eens terug gaan, voor de wandeling weet ik niet, maar zeker voor de lunch.

Maandag 21 september 2015 / Openings avond.

Voorafgaand aan de opening van het verenigingsjaar was er in de Basiliek van Meerssen een eucharistieviering voor de levende en overleden leden. Hierna vond in de Stip, na de traditionele koffie en vlaai, de algemene leden vergadering plaats. Het openingswoord werd door onze voorzitter Ali Cremer gevoerd. Met de hamerslag opende zij de vergadering met de vaste agendapunten, en heette iedereen welkom. Daarna werd het jaarverslag van 2014 - 2015 voorgelezen door Maddy Timmers. Het financieel verslag door onze penningmeester, Marleen Abels. De kascommissie verleende haar decharge. Margriet Knols verlaat de kas commissie, Birgit Willems blijft. Ali vraagt aan de leden wie geinteresseerd is om in de kascommissie plaats te nemen. Ellen Jaspers diende zich aan. Vervolgens stelde Ali aspirant lid Mariet Bouwens voor als nieuw bestuurslid en zij werd unaniem gekozen. Tevens werd bestuurslid Yvonne Schoffelen herbenoemd. Hierna volgde het aftreden van onze voorzitter Ali Cremer, die deze taak volgens afspraak voor een jaar op zich had genomen. Nanny neemt de hamer van haar over. Nanny's eerste taak was dan ook om haar te bedanken voor alle inzet, inspiratie en creativiteit. Ali ontving mooie bloemen.


Copyright Vrouwengilde Meerssen