Reisgilde

Voorjaarsreis ‘Parels van de Belgische Kust‘.

Dinsdag 14 t/m vrijdag 17 mei 2024.

Absoluut kunnen we spreken van ‘Parels‘. We hebben er heel wat gezien en gevonden. Allereerst de 4 lieve PARELS van het reisgilde, die ons verrasten met een prachtig verzorgd reisgidsje in full colour, met allerlei grappige en handige tips en beschrijvingen. Een fantastische aandenken aan deze onvergetelijke reis. Een volledig reisverslag voor de deelnemers hoeven we dus niet te maken.
Birgit, Caroline, Edith en Pieternel begeleidden ons met grote zorg en lieve aandacht door 4 volle dagen, gevuld met enkel verrassingen. Het begon al met het gezellige ontbijt in Ulestraten, de plezierige busreis, het bezoek aan Turnhout met de prachtige Begijnhof en twee kerken, de lunch in de zonnige brasserie en het interessante en amusante ‘Museum van de Speelkaart‘, dat voor ons allen een grote verrassing was.
De volgende verrassing was het gastvrije Art Nouveau Hotel Avenue in de mooie badplaats Blankenberge, met haar prachtige boulevard langs de rustige zee en de geweldig mooi gerenoveerde pier, waar we ‘s avonds na zonsondergang nog konden genieten. Vanuit deze ‘Parel‘ Blankenberge ondernamen we op dag 2 uitstapjes naar De Haan, Zeebrugge en Knokke waar we van de ene verrassing in de andere vielen, een haventocht maakten en uiteindelijk een gokje konden wagen.
Elke dag genoten we van een heerlijk uitgebreid ontbijt, verrassende en afwisselende lunch- en dineradressen, waar steeds een overvloed van heerlijkheden ten tafel kwamen waaraan onze 50 ‘Parels‘ onder groot spektakel en lachsalvo‘s zich te goed deden. Ook de weergoden waren ons goed gestemd, een enkele zegening op dag 3 kon de pret niet drukken bij ons bezoek aan de prachtige kerk met praalgraf in Oostende en de rondleiding langs de Belle Epoque van Blankenberge met een schitterende zonsondergang.
Nog een heerlijke volle dag hadden we te goed. Ook dag 4 was gevuld met ‘parels‘. De OLV-ter-Duinenkerk was een wonderbaarlijke belevenis en ook het Museum Paul Delvaux in Koksijde een openbaring. Na een alweer verrassende lunchlocatie in de Panne bezochten we de historische stad Veurne, waar onze gidsen ons meenamen naar het anekdotes uit het verleden en op een culinaire ontdekkingstocht door de stad.
Onze geweldige chauffeur Jos, ook een absolute ‘Parel‘, bracht ons na een voorspoedige rit weer veilig terug in Ulestraten, waar we dankbaar afscheid namen van een fantastische groep vrouwen, die in een mooie vriendschappelijke sfeer elkaar beter leerden kennen in tevreden gezelligheid, door de wonderbaarlijk goede en daardoor ogenschijnlijk soepele organisatie van onze ‘4 Parels‘ van het Reisgilde. Het was onvergetelijk, grote dank iedereen. We kunnen een kostbaar collier rijgen van al deze ‘Parels van de Belgische Kust‘.

Voorjaarsreis Markiezaat Bergen op Zoom 17 - 18 - 19 mei 2022

Je zult maar starten als nieuw Reisgilde, alles perfect voorbereiden voor een reisje naar het Markiezaat Bergen op Zoom en dan wordt wegens corona de reis van 2020 geannuleerd. En niet alleen 2020, ook in 2021 kon de reis niet doorgaan. Maar, ons nieuwe Reisgilde, bestaande uit Birgit Willems, Erica Casius, Edith Sanders en Pieternel Sorel, hebben de moed niet laten zakken. De deelnemers werden van 17 mei t/m 19 mei 2022 helemaal in de watten gelegd tijdens een fantastisch georganiseerde reis, vol met verrassingen, super locaties en meer dan voldoende heerlijke maaltijden. De stemming zat er goed in en de weergoden waren ons meer dan goed gezind.

Een terugblik

Dinsdag werden wij ontvangen om 08.00 uur voor een gezamenlijk ontbijt in Brasserie Brocante te Ulestraten. Iedereen was op tijd aanwezig en vol verwachting. Die verwachtingen werden nog hoger gespannen door het heerlijke ontbijt. Als dit de voorbode was voor de rest? En ja, dat was het zeker. Als eerste deelde het reisgilde het programma met ons, met daarbij ook een mooie fotoquiz. Een hele leuke manier om het nieuwe reisgilde te leren kennen. Ondertussen bracht John Oelofs, onze chauffeur, ons naar Oudenbosch, waar wij een rondleiding kregen door de Basiliek aldaar, genaamd H.H. Agatha en Barbara. We dachten in Rome te zijn, in deze in het klein nagebouwde kopie van de St. Pieter. De gidsen vertelden het verhaal in een sappig Brabantse tongval. De bouw is gestart in 1865 en voltooid in 1892. De inhoud van de kerk is 16 keer kleiner dan de St. Pieter. In 1912 werd de rang van Basiliek (Basilica minor) toegekend.
Na dit bezoek wachtte de lunch op ons in Villa D‘Este/‘t Zusje, onderdeel van een vroeger kloostercomplex.

In de middag bezochten wij Bergen op Zoom, onder leiding van stadsgidsen. Deze wandeling eindigde in de Markiezenhof, representant van het Markiezaat Bergen op Zoom, een gewest rond de stad. Een Markiezaat is een gebied dat wordt bestuurd door een markgraaf of een markies. In 1533 werd heer Anton van Glymes door keizer Karel V verheven tot markies en de heerlijkheid Bergen op Zoom een Markiezaat. Daarmee ontstond een hogere rangorde dan de baronie Breda. De Markiezenhof als paleis gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw. Bergen op Zoom was toen een van de belangrijkste handelssteden. In 1987 is het volledig gerestaureerde hof heropend door toenmalig koningin Beatrix, werd opnieuw verbouwd in 2008 en 2009 en is momenteel in gebruik als museum. Een aanrader om eens een kijkje te gaan nemen! Op het terras van het Markiezenhof werd koffie/thee met gebak geserveerd. We voelden ons de koning te rijk.
Na een niet al te lange rit arriveerden wij laat in de middag in ons hotel De Jonckheere te Ossendrecht. Fris gewassen, opgeknapt en allemaal mooi omgekleed konden wij genieten van een rijkelijk bourgondisch diner in een heel geanimeerde sfeer.

Zeeland en protestanten

Woensdag bracht chauffeur John ons als eerste naar Willemstad, een pittoresk vestingstadje, daar waar het Volkerak en Hollandsch Diep elkaar ontmoeten. De stad heeft nog alle kenmerken van de vesting, heeft veel strijdgewoel doorstaan en nu heeft het de status van beschermd stadsgezicht met behoud van vele monumenten. Waaronder een mooie, als eerste in Nederland voor de protestantse eredienst gebouwde, koepelkerk. Een schare aan vrijwilligers zet zich in om het stadje goed te onderhouden. Drie van deze trotse vrijwilligers leidden ons rond en wij vielen van de ene verbazing in de andere. Opnieuw een aanrader om dit stadje nog eens te bezoeken. Voor de lunch reden wij richting Grevelingenmeer, waar de crew van restaurant Puurr op ons wachtte met een heerlijke ‘wrap‘lunch. Voldaan begonnen wij aan de middag met een bezoek aan het indrukwekkende Watersnoodmuseum in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. De collectie geeft een indringend beeld van de gebeurtenissen tijdens en na de stormvloed van 1 februari 1953. Het museum is gevestigd in 4 caissons die ook zijn gebruikt om het laatste dijkgat te sluiten (november 1953). Herinneren, leren en vooruitkijken is het motto van dit imponerende en emotionerende museum. Integer worden alle slachtoffers herdacht, met fysieke herinneringen en multimedia. Alle namen ‘rollen‘ letterlijk voorbij alsof ze worden meegenomen door het water. En per persoon is een persoonlijke boodschap ingevoerd die kan worden beluisterd.
Dat wanhoop ook kan worden omgezet in daadkracht beeld het museum ook prachtig uit. Met vereende krachten wordt een begin gemaakt met de wederopbouw. Hulpgoederen stromen toe, uit de hele wereld. Landen waaronder Noorwegen, Zweden en Oostenrijk leveren houten huizen die snel kunnen worden opgebouwd. Ze zijn ook nu nog in bepaalde dorpen terug te vinden, soms versterkt met stenen muren. De deltawerken worden uitgebeeld, zij maken het land nu veiliger. Maar ook naar de toekomst worden gekeken want ‘Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen‘ is een interactieve tentoonstelling waarin heden en verdere toekomst van mogelijke waters noden in beeld wordt gebracht. Want de bewustwording hiervan is zo belangrijk.
Enorm onder de indruk stapten wij weer in de bus. Via Neeltje Jans koersten wij naar Kamperland.
Maar wie schetst onze verbazing? Wij stopten midden op de strekdam (N57) Neeltje Jans bij een mooi plateau (Hoogh Plaetweg) en werden vervolgens uitgenodigd om buiten in de zon, voor de bus aan de Noordzee, te toosten met bubbels op het nieuwe Reisgilde. Het was gewoon een klein feestje daar aan het water. Met kaasblokjes, zoutjes en negenenveertig leden van het Vrouwengilde Meerssen en één man (John onze chauffeur) met allemaal ontzettend goede zin en een blij humeur. We hebben het reisgilde van harte toegezongen om daarna onze reis te vervolgen naar Kamperland, naar restaurant Amable, gevestigd in een voormalige, gerestaureerde Hervormde Kerk. Daar wachtte ons een heel bijzonder, mooi en lekker diner. De jonge eigenaar en zijn team hadden echt alles in het werk gesteld om ons te verwennen.
Moe, maar meer dan voldaan zochten wij rond de klok van 23.00 uur ons bedje op in het hotel ‘De Jonckheere‘ te Ossendrecht.

Norbertijnen

Donderdag 19 mei moesten wij helaas alweer onze koffers inpakken, want de laatste dag brak aan. Maar niet getreurd, het werd nog een heel bijzondere dag. We reden richting Antwerpen waar wij ten zuiden van Antwerpen het Middelheim Museum gingen bezoeken. Het museum is een beeldenpark van 30 hectare en ontstaan uit de Biënnale Middelheim die vanaf 1951 iedere 2 jaar in het park van Middelheim werd georganiseerd. Na 20 afleveringen is besloten om er een permanente beeldenverzameling van te maken. De sfeer in de parken van het Middelheim Museum is uniek te noemen. ‘Kunst en natuur op een plek, daar wordt een mens vrolijk van‘. Terwijl wij onze longen vol lieten lopen met lentelucht gingen we over een brug van Ai Weiwei, zagen kunstwerken van toppers als Henry Moore, August Rodin, Panamarenko, Hans Arp, Ossip Zadkine en nog heel veel meer. Wat een verrassing was deze ochtend opnieuw.
De volgende stop was bij Zichem. We gingen op bezoek bij de Abdij van Averbode, een Norbertijnenorde, gesticht in 1134 op initiatief van Arnold II, vallend onder het bisdom Luik. De hoofdtaak van de monniken was pastoraal werk. Om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien werd er landbouw bedreven waarbij de hulp van lekenbroeders onontbeerlijk was. Eind 19e eeuw legden de broeders zich toe op drukkers- en uitgeversactiviteiten. Vandaag de dag bestaat de gemeenschap nog steeds. Men draagt binnen het klooster traditionele witte habijten, maar ook de moderne jeans. Er is inmiddels ook een lange traditie van bierbrouwen, kaasproductie en brood bakken. Na de mooie, eenvoudige maar zeer smakelijke lunch werden wij door hartelijke gidsen rondgeleid, mochten zelfs het bier proeven en aten daarbij lekkers uit de eigen winkel. Een heel mooi complex!
Tot slot reden wij door naar Brasserie Abshoven in Munstergeleen voor het afscheidsdiner. Ook hier werden wij weer rijkelijk ontvangen, maar de tijd bracht ook de realiteit. Rond 22.00 uur eindigde deze driedaagse trip in Ulestraten. Waar we afscheid van elkaar namen, met spijt in ons hart. Want eigenlijk hadden we allemaal nog wel even willen blijven. Onderweg hebben we het reisgilde uitgebreid bedankt voor hun goede zorgen en zo ook bijna de toezegging afgedwongen dat wij over twee jaar weer samen op reis gaan, onder leiding van dit – nu niet meer nieuwe - Reisgilde. Want het was gewoon TOP !!!!!Wat hebben wij genoten van het elkaar (nog) beter leren kennen, van de mooie gesprekken, van het plezier, van het lachen en van het fantastische programma. HEEL HARTELIJK BEDANKT!

Foto's van deze reis zijn te bekijken. < klik hier voor foto's >. Door met uw linker 'muis' op een foto te klikken krijgt u het volledige beeld van de foto. Met de pijltjes rechts en links kunt u doorklikken naar de overige foto's in het album. Wilt u, als deelnemer aan deze reis, een foto voor eigen gebruik bewaren, klik dan met uw rechter 'muis' op de foto en geef aan 'bewaar afbeelding' of 'afbeelding opslaan'.

Even voorstellen.. het nieuwe reisgilde 2019 van Vrouwengilde Meerssen


Het bestuur is verheugd en blij om u te kunnen melden dat het stokje van het ‘oude‘ reisgilde wordt overgenomen door een nieuw reisgilde.
De verbindende schakel daartussen is Birgit Willems. U kent haar vast en zeker. Zij neemt de kennis, ervaring, vaardigheden en het enthousiasme voor het organiseren van reizen mee van het oude naar het nieuw reisgilde.
Daarnaast hebben zich spontaan gemeld: Erica Casius, Edith Sanders en Pieternel Sorel.
Ook zij hebben reislust en meer of minder ervaring in het organiseren van reisjes, maar zeker ook veel zin en enthousiasme om samen de uitdaging aan te gaan als reisgilde van Vrouwengilde Meerssen.
De voorbereidingen zijn gestart en hun voornemen is om in het jaar 2020 een eerste reis te organiseren. U wordt te zijner tijd natuurlijk uitgebreid geïnformeerd middels de convocatie.
Het bestuur wenst het nieuwe reisgilde heel veel plezier en succes bij hun werkzaamheden.


Afscheid van ons reisgilde 2006 - 2018



Sinds 2006 vormen Liesbeth Bessems, Gertie Michels, Gertie Rosier en Birgit Willems ons reisgilde. Ieder met haar eigen taak, maar samen veel meer dan de som der delen.

Het reisgilde heeft in een periode van 12 jaar 9 reizen georganiseerd x 52 dames in de bus. Dat zijn dus heel veel leden, die een of meerdere keren enorm genoten hebben. Er was altijd een run op de aanmelding, blijdschap als het lukte, maar ook teleurstelling als je te laag op de wachtlijst stond.

Ik roep even in herinnering waar het Reisgilde u gebracht heeft:
1. Op de eerste vierdaagse reis in 2007 naar Metz en Nancy, stond in het teken van het Verdrag van Meerssen;
2. in 2009 naar de Romantische Strasse/Würzburg, Bamberg en Rothenburg;
3. in 2010 een tweedaagse reis naar Münster en Essen;
4. in 2011 weer een vierdaagse reis naar de Elzas/Colmar en Straatsburg;
5. in 2013 was u vier dagen onderweg op de Märchenstrasse/Bad Sooden Allendorf en Kassel, in het land van de gebroeders Grimm;
6. in 2014 op een tweedaagse concertreis naar het Beethovenfest in Bonn met de magistrale uitvoering van de 9e Symphonie;
7. in 2015 een Friese vierdaagse met Leeuwarden als uitvalsbasis;
8. tijdens de voorjaarsreis van 2017 was u 4 dagen in de onbekende Franche-Comté/Besançon;
9. en als kers op de taart: van 5 t/m 7 oktober 2018 organiseerde het reisgilde een tweedaagse operareis naar het Mozartfest in Heidelberg.

Hoogstandjes
Alle reizen waren een feestje, vanaf het eerste ontbijt onderweg op de dag van vertrek tot het afscheidsdiner op de laatste dag. En daar tussenin: één groot verrassingspakket! De contouren waren meestal bekend en werden vaak gekoppeld aan een thema. Maar wat er écht in het pakket zat, werd pas duidelijk op de bestemde plek. De uitgekozen streek werd uitgekamd op de bijzondere locaties en attracties, bezienswaardigheden, culturele, culinaire en ook muzikale hoogstandjes. En dat alles met een zorgzaam oog voor een gezellige atmosfeer, zodat alle deelneemsters onbezorgd konden genieten. De groepsfoto‘s zijn daar de blijvende getuigen van. Zelf liep ons reisgilde zich op die dagen het vuur uit de sloffen, niets was hen teveel.

Organisatiestress
Het moge duidelijk zijn dat het reisgilde veel tijd en energie stak in de voorbereiding. Ook ontbrak de organisatiestress niet. Want niets mocht aan het toeval overgelaten worden en geregeld werden afspraken door derden afgezegd, zodat er weer een nieuw alternatief gezocht moest worden. Uiteindelijk is dat altijd gelukt. Het is ondertussen 12 jaar later en nu vindt het reisgilde het tijd worden om het stokje over te dragen.

Dank !
Het bestuur wil het reisgilde enorm hartelijk danken voor de organisatie van al deze prachtige reizen voor de leden van het Vrouwengilde Meerssen.
De deelnemende leden hebben ongetwijfeld onvergetelijke en mooie herinneringen opgebouwd. De vier dames van het reisgilde zullen daardoor bij hen altijd in beeld blijven!

Hoe verder?
Er is actie ingezet voor het vormen van een nieuw reisgilde. Het bestuur zal u te zijner tijd nader informeren.

Nanny Notten-Vernooy,
Voorzitter.

December 2018

Copyright Vrouwengilde Meerssen